Semmarit jatkaa vakaasti valitsemallaan tiellä — Hauskaa pitää olla, mutta musiikki on aina pääasia

Suositun showkuoron 30-vuotisjuhlakiertue ei hinkkaa menneissä muistoissa, vaan tarjoilee jälleen aimoannoksen yllätyksiä.

Aki Tulikari

Semmarit on esiintynyt paljon myös ulkomailla. Tämä kuva on muutaman takaa Britannian Edinburghista.
Semmarit on esiintynyt paljon myös ulkomailla. Tämä kuva on muutaman takaa Britannian Edinburghista.

Semmareiden jokaisella keikalla yleisössä on joku, joka luulee tulleensa kuuntelemaan perinteistä mieskuorolaulua — ja yllättyy totaalisesti. Laulaa nämä miehet kyllä osaavat, ei siinä mitään, mutta kun he tekevät kaikkea muutakin: yltyvät hytkymään ja tanssimaan, vetävät sähkökitarasooloja, pukeutuvat sumopainijoiksi, kylpevät upeassa valoshow’ssa, vitsailevat ja kertovat tarinoita. Liikuttavat yleisön tunteita naurusta liikutuksen kyyneliin.

Jyväskylän yliopistolla aikoinaan keksitty Seminaarinmäen mieslaulajat eli Semmarit on hämmästyttänyt ihailijoitaan jo 30 vuoden ajan. Tasavuosia ja uutta levyä juhlistava kiertue starttaa keskiviikkona Savonlinnasta.

— Kun muut opiskelijat perustivat aikoinaan rokkibändejä, päättivät Semmareiden alkuunpanijat lähteä kuorouralle. Ei kuitenkaan tavanomaisella tavalla, vanhoja tunnettuja kuoroteoksia esittäen, vaan pelkästään omaan materiaaliin tukeutuvalla ohjelmistolla. Sillä tiellä on pysytty nyt kolme vuosikymmentä, kertoo kuorossa bassoa laulava Hannu Moilanen, joka itse on seissyt Semmareiden riveissä 14 vuotta.

Semmareiden vetovoimasta kertoo se, että noin puolet porukasta on perustajajäseniä. Uusimmat tulokkaat ovat hekin olleet mukana jo yli 10 vuotta. Alusta lähtien kuoroa on johtanut Reima Viitala.

Uudistuminen paras innoituksen lähde

Heti alkuajoista lähtien kuorolaiset päättivät ottaa myös näyttämölliset keinot käyttöönsä.

— Omaa tekemistämme emme ole halunneet rajoittaa millään tavalla. Jos joku biisi mielestämme vaatii sähkökitaraa, silloin siihen otetaan sähkökitara. Ennakkoluulottomuus ilmenee myös liikunnan ja koreografian muodossa. Myös valoshow’mme on jotain, mitä ei muiden kuorojen konserteissa näe, Moilanen kertoo.

— Musiikki on kuitenkin se kaikkein tärkein asia ja siihen kohdistuu suurin kunnianhimo, Moilanen korostaa.

Semmareiden kappaleet ovat laulajien itsensä kynästä. Välillä pidetään biisintekoleirejä, välillä uusi laulu syntyy keikkabussissa, kun joku ottaa kitaran käteensä ja aletaan improvisoida. Puolentoista vuoden välein pidetään biisiäänestys, jolloin päätetään, mitkä raakileista pääsevät jatkoon.

— Jokainen meistä on tehnyt ainakin yhden biisin, mutta kyllä kuoromme ”muusikkomuusikot” erottuvat joukosta, viime aikoina esimerkiksi Tuomas Jauhiaisen, Janne Kettusen, Mikko Miettisen ja Tuomo Rannankarin sävelkynät ovat olleet terävänä.

Ohjelmisto uudistuu jatkuvasti. Esimerkiksi nyt alkavalla kiertueella ohjelmassa on mukana klassikoitakin, mutta myös viisi kokonaan uutta, nyt kantaesityksensä saavaa kappaletta.

— Emme todellakaan ole kuin joku Metallica, joka soittaa kiertueillaan aina samat yleisön toivomat vanhat hitit. Me saamme polttoaineemme uudistumisesta, Moilanen sanoo.

Väitöskirja valmiiksi keikkabussissa

Kaikilla 18 laulajalla on jonkinlainen yhteys Jyväskylän Seminaarinmäelle ja yliopiston kasvatustieteiden tiedekuntaan. Kuoro pitää harjoituksensa edelleen yliopistolla ja laulajista suurin osa työskentelee opettajana.

— Itse teen parasta aikaa väitöskirjaani ja nyt näyttää siltä, että väikkärin viimeiset viilaukset jäävät keikkabussissa tehtäviksi, Moilanen kaavailee.

Savonlinnasta Semmarit jatkaa Lappeenrantaan, Kouvolaan ja Lahteen. Juhlakiertue kattaa marraskuussa kaikkiaan 14 paikkakuntaa.

Perinteisesti muilla opettajankoulutuspaikkakunnilla on konserteissa aina ollut hyvä meininki. Niin Savonlinnassakin, vaikka opettajankoulutus onkin kaupungista nyt poistunut.

— Monesti olemme tavanneet sekä opettajaksi opiskelevia että valmiita opettajia Savonlinnan-keikkojen jälkeen Sillansuussa tuopposen äärellä. Tapaamiset ovat olleet aina mukavia, Moilanen muistelee.

Semmarit Savonlinnasalissa keskiviikkona 13.11. klo 19.