Taiteilija, jonka töihin törmää eri puolilla Savonlinnaa: Viktor Teronen

Teronen maalasi Savonlinnan näkymiä 1940—70-luvuilla ja hänen työnsä virkistävät yhä julkisissa tiloissa.

Soila Puurtinen

Uuden ammattikoulun ruokalaan tilattiin aikoinaan Teroselta maalaus Työn aamu. Maalaus on paikoillaan yhä.
Uuden ammattikoulun ruokalaan tilattiin aikoinaan Teroselta maalaus Työn aamu. Maalaus on paikoillaan yhä.

— Viktor eli Viki oli näyttävän näköinen mies ja pukeutui aina muodikkaasti. Hän teki pukunsa itse, olihan hän perusammatiltaan vaatturi. Viki oli tunnettu hahmo Savonlinnan katukuvassa. Mukana oli aina luonnoslaukku. Toinen jalka on paljon toista lyhyempi, mikä johtui lapsena sairastetusta tuberkuloosista.

Näin kertoo Anneli Karvanen, 90, jonka mies Jaakko Karvanen oli taiteilija Viktor Terosen oppilas ja maalariystävä.

Viktor Terosesta, Savonlinnan kuvataide-elämän 40—60-lukujen näkyvästä hahmosta, on ilmestynyt kirja Taistelua erakkomajassa. Sen ovat toimittaneet professori Heikki Makkonen ja hänen vaimonsa Asta Makkonen.

Anneli Karvanen oli yksi tärkeimmistä kirjaan haastatelluista henkilöistä. Teronen vietti pitkiä aikoja Karvasilla maalaten Anneli Karvasen miehen Jaakon kanssa.

— Jaakko oli hänen oppilaansa, ja he ottivat yhden meidän huoneemme maalauspaikakseen. He perustivat kahden muun kanssa Dekora-ryhmän, ja myöhemmin Viki oli perustamassa myös Ars Novaa.

— Kerran ihmettelin, missä on yksi kattilani. He olivat keittäneet siinä luuliimaa, jolla pohjustivat pellavakankaita! Reseptin Viki opi oppinut Valamon luostarissa, jossa lapsena opiskeli ikonimaalausta. Kattila meni pilalle, nauraa Karvanen.

Soila Puurtinen

Urheilijat-maalaus on lähes kolme metriä leveä. Se on nykyään Talvisalon koulun portaikossa.

Kaupungin piti tukea omiaan

Viktor Teronen (1923 Moisseinvaara — 1974 Savonlinna) muutti Savonlinnaan sodan loputtua ja toimi aluksi vaatturina, sitten taiteilijana.

Teronen opiskeli Helsingissä Vapaassa taidekoulussa ja Taideteollisessa koulussa. Hän opetti Savonlinnan vapaaopistossa yli kymmenen vuotta. Vaimo löytyi Savonlinnasta.

— Toimeentulo oli aina hankalaa. Onneksi kaupunginjohtaja Vilho Virtanen ymmärsi, että kaupungin piti tukea omiaan. Viki sai hienoja tilaustöitä, kertoo Anneli Karvanen.

Yksi näyttävimmistä on Savonlinnan ammattikoulun ruokalan seinämaalaus Työn aamu (1960). Nätkin koulu tilasi Terosen kolmimetrisen, urheiluaiheisen maalauksen.

Soila Puurtinen

Lapset rannalla -maalauksen Teronen lahjoitti Savonlinnan sairaalaan lasten iloksi.

Taiteilija joutui olemaan paljon sairaalassa

Teronen sairasti lapsena luutuberkuloosin ja oli paljon sairaalassa. Niinpä Savonlinnan sairaalassa on edelleen Terosen Leikkiviä lapsia -maalaus sekä satusarja.

— Viki maalasi taloja ja pihoja sekä Savonlinnan näkymiä, myös Kisalinnaa sekä tietysti Pikkukirkkoa, joka oli entinen ortodoksikirkko, kertoo Karvanen.

Terosen maalaustyyli vaihteli pitkin uraa. Ensin esittävää, sitten kuvaan tuli abstrakteja, geometrisiä pintoja ja muotoja.

Myöhemmin Viki oli perustamassa myös Ars Novaa. — Anneli Karvanen

Pariisin-matkan jälkeen valloille pääsi ei-esittävä muotokieli. Myös näitä maalauksia on muun muassa Savonlinnan sairaalan kokoelmissa.

Viktor Teronen kuoli keuhkosyöpään 1974.

— Hän oli karismaattinen persoona, tulisielu, hieman kärsimätön ja poltti lakkaamatta. Hän puhui vain työasioista, ei sisimmästään. Vanhemmiten hän erakoitui. Luulenpa, että jos sotaa ei olisi tullut, olisi Viki jäänyt Valamoon ja ryhtynyt munkiksi, maalaamaan rakkaita ikoneitaan, miettii Anneli Karvanen.

Lisätietoa: Heikki Makkonen, Asta Makkonen: Taistelua erakkomajassa, Viktor Terosen elämää ja taidetta, julkaisija Suojärven Moisseinvaaralaiset ry, Grano Oy 2017.