Onpa outo mieskuoro: Jäsenmäärä on kasvanut viime vuonna kymmenellä — Savonlinnan Mieslaulajien 75-vuotisjuhlinta alkaa kevätkonsertilla Kulttuurikellarissa

Kulttuurikellarissa kaikuu sunnuntaina mieskuorolaulu. Asialla on Savonlinnan Mieslaulajat, joka aloittaa kevätkonsertillaan 75-vuotisjuhlavuotensa, päätapahtuma on marraskuussa.Kuorolla on ilouutisia: laulajien määrä on noussut huimasti.

Savonlinnan Mieslaulajat harjoittelee Kulttuurikellarissa pidettävää konserttiaan varten. Sunnuntain konsertti aloittaa kuoron 75-vuotisjuhlakauden. Nyt on luvassa keväisiä ja perinteisiä mieskuorolauluja. Johtajana Arho Raunio.
Savonlinnan Mieslaulajat harjoittelee Kulttuurikellarissa pidettävää konserttiaan varten. Sunnuntain konsertti aloittaa kuoron 75-vuotisjuhlakauden. Nyt on luvassa keväisiä ja perinteisiä mieskuorolauluja. Johtajana Arho Raunio.

Savonlinnan Mieslaulajat ovat syystäkin juhlatuulella: Kuoro täyttää tänä vuonna 75 vuotta. Juhlinnan avaa kevätkonsertti Kulttuurikellarissa sunnuntaina.

— Konsertissa esitetään kolmella kokoonpanolla — eli koko kuoro, kvartetti ja oktetti — kokoelma hyvin erilaisia lauluja matkan varrelta. Mukana on perinteistä mieskuorolaulua, serenadeja, viihteellistä, tangoa ja Amerikan lauluja, kertoo kuoron johtaja Arho Raunio.

— Kulttuurikellari tuo vaihtelua esiintymispaikkana. Toivomme, että saamme uutta yleisöä kuoromme uskollisten kuulijoiden lisäksi

Juhlavuosi poikkeaa hiukan tavallisesta: toimintaa on tavallista enemmän ja ohjelmistoissa kunnioitetaan perinteitä sekä entisten kuorolaisten ja kuoronjohtajien tekemää työtä.

— Juhlavuoteen valmistauduttiin onnistuneesti jo viime vuonna, kun kuoron riveihin saatiin 10 uutta laulajaa. Laulajavahvuus on nykyisin noin 35, eli olemme palanneet melkein huippuvuosien tasolle, kertoo kuoron puheenjohtaja Keijo Pesonen

— Parhaina vuosina — kuten kuoronjohtaja Antti Alangon aikaan — vahvuus vaihteli 40 molemmin puolin. Ehkäpä yhteiskuntaa vaivaavat muuttotappiot ja ikäluokkien pieneneminen eivät näy mieskuoroharrastuksen vetovoimassa. Päinvastoin, reserviä näyttää olevan — myös nuorissa.

Kuoroa on johtanut Arho Raunio vuodesta 2011.

— Arhon aikaan on perinteisen mieskuoromusiikin linja pysynyt vakaana, mutta rinnalle on tullut myös kevyempää ja viihteellistä. Myös solisteille tehdään tilaa, kertoo Pesonen.Savonlinnan mieslaulajien kvartetti: Keijo Pesonen 1.tenori, Arto Liukko 2.basso, Risto Topi
1.basso ja Esko Suhonen 2.tenori. Kvartetti ja myös kuoron oktetti ahkeroivat ympäri vuoden erilaisilla keikoilla.
Savonlinnan mieslaulajien kvartetti: Keijo Pesonen 1.tenori, Arto Liukko 2.basso, Risto Topi 1.basso ja Esko Suhonen 2.tenori. Kvartetti ja myös kuoron oktetti ahkeroivat ympäri vuoden erilaisilla keikoilla.

Pienyhtyeistä oktetti ja kvartetti ovat olleet vakioesiintyjiä jo yli 15 vuotta. Uusia kokoonpanoja on vireillä myös yhtyesoiton puolella.

— Kuoron eri kokoonpanot esiintyvät vuositasolla yhteensä noin 25—30 kertaa. Pienyhtyeillä on paljon tilausta erilaisiin tilaisuuksiin. Eri kokoonpanojen tuoma hyöty näkyy ohjelmiston monipuolisuudessa ja työnjaossa: kaikkien ei tarvitse opetella kaikkea.

Juhlavuoden kevät jatkuu sunnuntain konsertin jälkeen perinteisesti. Vappupäivänä miehet laulavat kaupungintalon edessä, myöhemmin keväällä lauletaan palvelutalojen vanhuksille sekä Kasinon lounasasiakkaille.

Kesäkuussa kuoro tekee juhla- ja konserttimatkan Pärnuun. Elokuussa Savonlinnan Mieslaulajista pääosin koottu Los Weteranos lauluyhtye konsertoi Ylläksellä Pyhän Laurin kappelissa ja Levillä Marian kappelissa.

Lokakuussa seutukunnan kuorot kokoavat monen vuoden tauon jälkeen voimansa ja esiintyvät viiden kuoron voimin Punkaharjun luolastossa. Pitkään tauolla ollut yhteistyö palaa entistä vahvempana.

Juhlavuosi huipentuu marraskuun 16. päivänä pidettävään juhlakonserttiin.

— Kuoron juhlajulkaisu ilmestyy myöhemmin syksyllä. Uusia laulajia otetaan vastaan edelleen. Kuorossamme toimii myös kuorokoulu, jossa varsinkin uudet laulajat voivat saada ekstraharjoitusta viikkoharjoitusten lisäksi, muistuttaa Arho Raunio.

Savonlinnan Mieslaulajien Kevätkonsertti Kulttuurikellarissa 28.4 klo 17.