Irwin peruuntui, tilalla karaokemusikaali Kuumia aaltoja — Teatterimylly otti Kulttuurikellarin kodikseen, ensimmäinen kausi ei mennyt suunnitellun mukaan, mutta sehän ei haittaa

Teatterimylly aloitti nyt oman toimintansa Kulttuurikellarissa. Harjoitukset alkoivat nyt, tulossa karaokenäytelmä Kuumia aaltoja. Irwin peruuntui keväältä, joten ryhmä vetää henkeä ja järjestää koulutusta harrastajille ja muillekin.

Soila Puurtinen

Marjo Välimäki ja Maarit Honkanen laittaivat jo harjoituksten alussa hienoiksi, koska näytelmän promokuvat piti ottaa. Kuumia aaltoja -karaokemusikaali on Teatterimyllyn avaus Kulttuurikellarissa.
Marjo Välimäki ja Maarit Honkanen laittaivat jo harjoituksten alussa hienoiksi, koska näytelmän promokuvat piti ottaa. Kuumia aaltoja -karaokemusikaali on Teatterimyllyn avaus Kulttuurikellarissa.

Ei mennyt nyt ihan niin, kuin suunniteltiin, mutta onneksi oli suunnitelma B.

Näin sanoo Mikko Nurmela, harrastajateatteriyhdistys Teatterimyllyn tuottaja.

Teatterimylly on yksi keväällä avatun Kulttuurikellarin pääkäyttäjistä. Vielä pari viikko sitten oli varmaa, että Teatterimylly tekee talvikaudella kaksi esitystä: pääproduktiona Saku Heinosen Irwin-musikaali, ensi-ilta tammikuussa, sitä ennen kahden naisen esittämä karaokenäytelmä Kuumia aaltoja.

Saku Heinonen olisi myös ohjannut Irwinin, jonka kirjoitti alun perin Imatran teatterille.

— Nyt kävikin niin, että Irwinin pääosan esittäjä joutui perumaan mukana olonsa työesteiden vuoksi vain vähää ennen, kun harjoitukset olisivat alkaneet, kertoo Nurmela.

— Ei ole kovin helppoa saada Irwinin osaan sopivaa, laulutaitoista harrastajaa napatuksi parin viikon varoituksella. Pidimme muutamia koelauluja, mutta sopivaa miestä ei löytynyt. Niinpä Irwin jää pois tältä kaudelta. Mutta ei hätää: teemme muuta tilalle.

Mikko Nurmelalla on kokemusta hankalista tilanteista, joista selvitään komeasti. Esimerkiksi viime keväänä oli Teatterimyllyllä tekijäpula: viime talven Harmony Sisters -musikaali vaatii suuren joukon sitoutumista, mikä ei voimat. Kesäteatteriin ei ollutkaan tekijöitä.

Aiheesta tehtiin lehtijuttu, minkä jälkeen Teatterimyllylle ilmoittautui suuri joukko ennen tuntemattomia, taitavia harrastajia. Siunattu hulluus toteutui.

— Kesällä oli Siunatussa hulluudessa useita hienoja, nuoria näyttelijöitä, mutta heistä suurin osa lähti syksyn tullen pois Savonlinnasta töihin, opiskelemaan tai armeijaan, sanoo Mikko Nurmela.

— Tämä on harrastajaryhmän arkea: tekijämäärät vaihtelevat rajusti. Kun päätettiin perua Irwin, päätettiin myös, että ei lähdetä hakemaan uutta suurteosta ja uutta ohjaajaa. Aikaa oli liian vähän, harjoitusten olisi pitänyt alkaa jo pian.

Teatterimylly ei jäänyt voivottelemaan, vaan otti

käyttöön suunnitelma B:n.

Tampereen Työväen Teatterissa sai kantaesityksen syyskuun viidentenä Anne Prokofjeffin karaokepienoismusikaali Kuumia aaltoja.

Siinä kaksi keski-ikäistä naista tapaa karaokebaarissa, laulaa suosikkisäveliä viime vuosikymmeniltä ja käy samalla läpi omaa elämäänsä.

Ritva Söderström, Harmony Sistersin ohjaaja, kiinnostui näytelmästä. Teatterimyllyssä on kaksi sopivaa tekijää, Marjo Välimäki ja Maarit Honkanen, molemmat myös mainioita laulajia.

— Tämä näytelmä on aivan uusi, ja TTT haluaa pitää sen nyt omanaan. Niinpä sitä ei ollut kovin helppo saada esitettäväksi. Oikeudet ovat kuitenkin kirjailijalla. Kysyin häneltä, voisimmeko mitenkään saada tätä Savonlinnaan.

— Hän päätti, että harrastajayhdistys Savonlinnassa ei astu Tampereen Työväenteatterin varpaille eikä vie TTT:n katsojia, välimatka on niin suuri. Niin saimme tuoreen tekstin käyttöömme, kertoo Söderström.

Harjoituksia on pidetty vasta muutama. Lavalla on vain kaksi naista ja baarimikko, Antti Tolvanen. Paikka on karaokebaari, jossa Anne Aalto ja Anne Puumala tapaavat.

— Tässä ei ole mitään varsinaista draamaa, vaan nämä nelkyt plus -naiset tutustuvat toisiinsa, keskustelevat omasta elämästään, ikääntymisestä, miehistä, eroista, kaikesta tutusta, jonka moni nainen varmasti tunnistaa, kertoo Söderström.

Molemmat näytelmän Annet ovat innokkaita karaokelaulajia. Niinpä he tarttuvat mikrofoniin usein, yksin ja yhdessä.

Yleisö saa hoilata mukana, mutta pakkoa ei ole.

— Tämän piti olla vain tämän talven sivutuotanto, pikkujuttu Irwinin rinnalla. Nyt tästä tulikin Teatterimyllyn talvikauden ainoa produktio, nauraa Marjo Välimäki.

Kuumien aaltojen ensi-ilta on marraskuun 23. päivänä. Se pyörii pikkujouluaikana ja jatkaa vielä tammikuun puolella.

— Tämä sopii hyvin pikkujouluihin mutta myös niiden jälkeen, lupaa Välimäki.

Vuoden 2019 puolella, Irwinin tilalla järjestää Teatterimylly koulutusta harrastajilleen.

— Moni myllyläinen on tullut lavalla täysin vailla koulutusta. On todella tärkeää oppia uutta ja saada työkaluja näyttelemiseen, ihan perusasioihin. Nyt meillä on aikaa ja tilaa tähän, kertoo Mikko Nurmela.

— Vielä ei ole tarkkaa tietoa siitä, mitä koulutusta tarjoamme ja ketkä kouluttavat, verkkoja on laskettu useita. Koulutuksiin voivat osallistua muutkin kuin teatterimyllyn jäsenet.

Kuumista aalloista on marras-joulukuussa kymmenisen esitystä. Kulttuurikellariin mahtuu toki paljon muutakin syksyn ja talven mittaan.

Teatterimylly on talviaikaan esiintynyt tätä ennen usein Wanhalla Kasinolla ja muutamana vuonna Ilolassa, viime talvena Kisalinnassa.