Raikasta menoa Aino Acktén jälkeen — Bach ja Händel soivat maanantaina, asialla Etelä-Savon nuoret tähtilaulajat

Pääsiäisenä on komea konsertti Savonlinnassa ESMON hyväksi, solisteina Anu Ontronen, Maiju Vaahtoluoto ja Joonas Asikainen ja muut oman alueen tähdet

Nuoret tähtilaulajat nousevat lavalle maanantaina. Lavalla nähdään esimerkiksi Maiju Vaahtoluoto (vas. ylh.), sellisti Matti Makkonen, Minna Raassina, Joonas Asikainen, Saara Silvennoinen ja Anu Ontronen.
Nuoret tähtilaulajat nousevat lavalle maanantaina. Lavalla nähdään esimerkiksi Maiju Vaahtoluoto (vas. ylh.), sellisti Matti Makkonen, Minna Raassina, Joonas Asikainen, Saara Silvennoinen ja Anu Ontronen.

Pääsiäismaanantaina kaikuvat Savonlinnan Tuomiokirkossa kauneimmat pääsiäisajan aariat ja muut laulut. Asialla ovat Etelä-Savon musiikkiteatteri- ja oopperayhdistys ESMO ry:n nuoret solistit.

Konsertti on ESMO ry:n tukikonsertti, jonka tuotolla halutaan kattaa viimesyksyisen Aino Ackté -oopperan tappiot.

— Onneksi kyse on pienestä summasta, jonka jo yhden konsertin tuotto saattaa kattaa. Aino Ackté oli valtavan suuri produktio pienelle ja nuorelle yhdistykselle, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja, baritoni Joonas Asikainen.

Ilkka Kuusiston ja Pentti Savolaisen Aino Ackté -oopperan kantaesitys viime syksynä oli suuri menestys: salit olivat täynnä niin Savonlinnassa kuin Aleksanterinteatterissa, lehdet kirjoittivat positiivisesti niin teoksesta kuin laulajista ja produktiosta.

ESMO ry nosti huimasti profiilia, ja siitä tuli uskottava toimija vapaiden ryhmien kentällä kansallisesti. Samalla ESMO teki melkoisen Suomi 100 -kulttuuriteon.

Mutta:

— Vaikka katsojia oli paljon, jopa enemmän kuin osasimme uneksiakaan, emme ihan saaneet katettua kaikkia menoja. Syitä on kaksi: halusimme pitää lipunhinnat niin alhaisina, että mahdollisimman moni voi tulla katsomaan. Toinen on se, että apurahoja tuli budjetoitua vähemmän, kertoo Asikainen.

— Etukäteen ajattelimme, että Suomi 100 -vuotena saisimme aiempaa runsaammin apurahoja. Toisin kävi: maa oli niin täynnä erilaisia Suomi 100 -tapahtumia, että myönteisiä apurahapäätöksiä tuli aiempaa vähemmän. Jakajia olikin juuri viime vuonna tavallista enemmän.

Suunnitelmissa oli jossain vaiheessa tuoda Aino Ackté -ooppera Savonlinnaan vielä ensi syksynä. Nyt ajatuksesta on luovuttu.

— Aino Acktésta jäi nyt hyvä mieli, täydet salit ja hienot tunnelmat. Uudelleenlämmittäminen on aina riski, ja niin päätimme lähteä katsomaan eteenpäin. Tehdään jotain ihan uutta ja tasokasta, lupaa Asikainen.

Ensimmäinen uusi asia on ensi kesällä Savonlinnassa esitettävä Uppo-Nalle-lastenooppera, jonka on säveltänyt Matti Makkonen. Mukana on kaksi laulajaa ja tanssija.

Seuraava Esmo ry:n suuri juttu on vuonna 2019 kantaesitys, jota Joonas Asikainen toistaiseksi kutsuu jazz-operetiksi. Säveltäjä on savonlinnalaislähtöinen jazz-kapellimestari-säveltäjä-trumpetisti Rasmus Soini.

— Siitä tulee hauska ja uudenlainen juttu, jollaista ei ole ennen nähty. Koska kyseessä on Esmon tuottama tilausteos, joten tavallaan se on isompi juttu kuin Aino Ackté. Muutakin on kehitteillä, mutta tästä kaikesta lisää myöhemmin, lupaa Asikainen.

Viimeisenä soi Händelin Halleluja

Etelä-Savon musiikkiteatteri- ja oopperayhdistyksen ESMOn varainkeruukonsertissa laulaa joukko tämän hetken nuoria kärkilaulajia. 

Tukikonsertissa esiintyvät laulajat Anu Ontronen, Maiju Vaahtoluoto, Minna Raassina, Joonas Asikainen, Maija Rautasuo, Saara Silvennoinen, Mari Karjalainen ja Jari Vepsä sekä muusikot Jenna Ristilä, Matti Makkonen ja Susanna Mieskonen-Makkonen.

Joonas Asikaisen mielestä on esimerkillistä, että Etelä-Savon laulajat tulevat suurin joukoin laulamaan tukikonserttiin nuoruuden kaupunkiinsa.

— Se kertoo siitä, että Esmon toiminta on tällä porukalle tärkeää ja että Esmoon on sitouduttu hienosti. Toivomme, että Savonlinnan alueen yleisö haluaa myös tukea oman alueen ja maakunnan omaa ammattilaulajien yhdistystä, sanoo Asikainen.

— Pääsiäisen aikaan liittyy paljon kirkkomusiikkia, mutta tunnetuimmat ovat Jeesuksen kärsimyksiin liittyvää ja suruvoittoista. Kuulemme konsertissa aarioita Bachin Johannes- ja Matteus-passioista, ne edustavat tätä pääsiäisen tummaa puolta.

— Loppupuolella keskitytään Händelin Messiasoratorion aarioihin, joissa sävy on toinen. Ne ovat lempeitä ja jopa riemukkaita. Viimeisenä kaikki solistit ja soittajat yhdessä esittävät Messias-oratorion Halleluja-kuoron, joka paremmin kuin mikään muu sopii pääsiäisen riemuun.

Mezzosopraanot Anu Ontronen ja Maiju Vaahtoluoto sekä baritoni Joonas Asikainen ovat kukin voittaneet omana vuonnaan Kangasniemen laulukilpailun. Ontronen tuli toiseksi 2016 naisten sarjassa Lappeenrannan kilpailuissa, Asikainen kolmanneksi miesten sarjassa.

Vaahtoluoto ja Ontronen ovat jo debytoineet Kansallisoopperassa, ja Maiju Vaahtoluodolla on rouva Pinkertonin rooli ensi kesän Madama Butterflyssa. Asikaiselle oli rooli Kuolleesta talosta -oopperassa. Saara Silvennoinen toimii tällä hetkellä OKL:n laulunopettajana.

Pääsiäiskonsertti Etelä-Savon musiikkiteatteri- ja oopperayhdistyksen varainkeräyskonsertti Savonlinnan Tuomiokirkossa pääsiäismaanantaina 2.4. klo 15. Lipputulot ESMOn toimintaan.