Kirja-arvio: Tuoreet Canth-teokset kirkastavat kohteensa ilman paatosta

Suvi Ahola: Mitä Minna Canth todella sanoi? Wsoy 2019, 271 s.Minna Canth: Ihmisen kuvia. Novelleja (toim. Minna Maijala). Gummerus 2019, 299 s. Minna Maijala: Punaiset kengät. Minna Canthista, rakkaudesta ja vallasta. Esseitä. Otava 2019, 223 s.

Suvi Ahola ja Minna Maijala ovat kirjoittaneet Canthista, Nuori Minna oli innokas opiskelija, aikuisena tyttöjen koulutuksen puolustaja.
Suvi Ahola ja Minna Maijala ovat kirjoittaneet Canthista, Nuori Minna oli innokas opiskelija, aikuisena tyttöjen koulutuksen puolustaja.

Ei pönötystä, ei myöskään 175-vuotiaan juhlakalun mielistelyä eikä lukijan kosiskelua vaan suoraa puhetta nykyihmiselle.

Tämän havainnon voi tehdä Minna Canthin juhlavuoden kahdesta toisiaan hyvin täydentävästä tietoteoksesta. Suvi Aholan Mitä Minna Canth todella sanoi? ja Minna Maijalan esseeteos Punaiset kengät tukevat komeasti myös Maijalan toimittamaa uutuutta eli Canthin tuntemattomampien novellien kokoelmaa Ihmisen kuvia.

Yli sata vuotta vanhat oman aikansa kohunovellit murtautuvat kontekstistaan jylhän puhuttelevina. Näin esimerkiksi novelleissa Kuoleva lapsi, Lääkäri, Kauppias Roller ja Hullu suutari.

Niissä voi nähdä sotesotkun, lasten, vanhusten ja mielenterveyspotilaiden heitteillejätön, perheiden kaoottisen arjen, ankarampia tuomioita vaativat kansalaiset, kumuloituvan köyhyyden ja muuta mätää.

Mikä on pohjimmiltaan muuttunut eriarvoistumisen synkeällä tiellä? Ei juuri mikään.

Jos haluaisin tutustua Canthiin, aloittaisin Aholan hallitusta kirjasta. Se on oiva perusteos. Ahola nostaa aforistisen ja visuaalisen selkeästi framille Canthin elämän, painavimmat ajatukset ja mielipiteet.

Uutta tietoa ei teos tarjoa, mutta tarjottavansa se maustaa osuvasti Canthin teoskatkelmilla, artikkeleilla, kirjeillä ja tutkimustiedolla.

Johdantolukuineen teos avaa lapsuutta, rakkautta ja seksiä, naisia ja miehiä, köyhyyttä, kirjoittamista, uskoa ja epäilyä sekä naiseutta ja vanhenemista.

Samoja teemoja jalostaa myös merkittävin Canth-tutkijamme Maijala esseissä Punaiset kengät.

Värikkäät kengät ovat innostavan ja rohkean kirjoittajan esseiden väkevä symboli. Sen lisäksi, että Maijala väitteli tohtoriksi punaisissa kengissä, merkitsevät kengät naisen vapautta tehdä mitä haluaa ja ainoastaan itsensä tähden.

Esseissä yhdistyvät yksityisminän kokemus ja tutkijan tieto lukijaa sopivasti ravistellen. Ote on kriittinen ja linjassa Canthin kanssa: avoimia paljastuksia, suoria kannanottoja, provosointia ja myös itseruoskintaa.

Esseistiikan uudenlainen avoin anatomia saa veren kiertämään. Ei tarvitse lukea self help -oppaita. Maijala sanoo sen monesti paremmin.

Jos haluatte hyvää, lukekaa nämä kolme kirjaa.

Uusimmat uutiset