Savonlinnan miehet ja ihana balladit

Savonlinnan Mieslaulajilla on mukavaa kerrottavaa: kuoron riveihin on tullut 10 uutta laulajaa, mikä on melko harvinaista, ja vielä sopivasti ennen 75-vuotiskautta. Lauantaina soi Toivo Kuulan ja Selim Palmgrenin musiikki.

Soila Puurtinen

Savonlinnan Mieslaulajien komea rivi harjoitteli Seurakuntakeskuksessa Kesän mentyä -konsertti varten.

Savonlinnan Mieslaulajien syksy on tuonut kuorolle uskoa tulevaisuuteen: kuoroon on saatu lähes kymmenen uutta laulajaa. Kuorossa laulaa nyt 35 miestä.
Syksyllä on käynnissä myös valmistautuminen ensi vuonna vietettävään juhlavuoteen. Kuoro täyttää 75 vuotta.

— Siksikin on hienoa, että saimme uusia laulajia. Syksy on ollut laulullisesti vaativa. Nyt valmistamamme Kesän mentyä - konsertin ytimessä on huomionosoitus Toivo Kuulalle, jonka kuolemasta on kulunut 100 vuotta. Kuulan musiikki ei ole aina laulajille aivan helppo, kertoo kuoronjohtaja Arho Raunio.

Kuulan lyhyt, mutta menestyksekäs säveltäjän ura sisältää teoksia orkesterille, mies- ja sekakuoroille, pianolle, soololaulajille ja eri soittimille. Hän teki myös näyttämömusiikkia.

Lauantain konsertissa on Toivo Kuulan vaativista ja tunnelmaherkistä lauluista ohjelmassa muun muassa Ne tulevat taas, Iltatunnelma ja konsertin nimikkokappale Kesän mentyä.

— Kuulan laulut ovat tietyllä tavalla stemmalaulun vaativinta aluetta, koska harmonisten sointujen aikaansaaminen vaatii nyanssien ja äänenmuodostuksen maltillista hallintaa ja osaamista sekä hyvin korkeiden ja hyvin matalien sävelten tasapainoista sekä stemmojen solistista hallintaa, miettii Raunio.

— Näissä lauluissa onkin eräällä tavalla koko mieskuoromusiikin ja a cappella -laulujen syvin olemus.

Konsertin toinen klassikkosäveltäjä on Selim Palmgren, jonka tuotannosta mieslaulajat esittää muun muassa laulut Yötunnelma, Suvinen saari ja Merenkulkijan kaipaus.

— On tärkeää, että mieskuoron taiteelliseen valikoimaan uskalletaan valita myös näiden säveltäjien herkkiä tunnelmalauluja, sanoo Raunio.

Mieslaulajien oktetti esittää konsertissa neljä laulua, muun muassa Toivo Kärjen Istuin illalla tuvassa ja Ahti Sonnisen sovittaman En voi unhoittaa sua poies.
Kuoron kvartetti on valinnut vastapainoa kaihomielisyydelle: esimerkiksi kitarasäestykselliset Kalle Kustaan muori, Keltaruusu ja Tom Dooley keventävät tunnelmaa.

Koko kuoron vastuulla on Järnefeltin Pois meni merehen päivä, Viitasaaren (sov.) On suuri sun rantas autius sekä Kari Tapion tunnetuksi tekemä ja Arto Liukon kuorolle sovittama Myrskyn jälkeen.

Mestarilaulajat -kilpailun 2017 poikien sarjan voittaja Aaro Jaatinen, 11v, laulaa Kuulan Luullahan, jotta on lysti olla sekä Palmgrenin Suvinen saari.

Savonlinnan Mieslaulajien syyskonsertti Kesän mentyä 17.11. klo 17 Seurakuntakeskuksen juhlasalissa, joht. Arho Raunio.