Lumoava, ihana, mahtava, uskomattoman kaunis — Luminous-Olavinlinna sai väen ja ylistykset liikkeelle, keskiviikkonakin riitti ruuhkaa ja ihailijoita

Luminous-Olavinlinna sai väen tulvehtimaan Tallisaareen, tuhansia kännykkäkuvia ja videoita levisi ympäri maailmaa ja tunnelma oli täynnä ihmetystä ja ihailua

Soila Puurtinen

Luminous-teossarjan aloitus eli Olavinlinnan valaiseminen veti tiistaina ja keskiviikkona tuhansia Tallisaareen ja muualle linnan lähelle katsomaan Kari Kolan Suomi 100 -teosta.
Luminous-teossarjan aloitus eli Olavinlinnan valaiseminen veti tiistaina ja keskiviikkona tuhansia Tallisaareen ja muualle linnan lähelle katsomaan Kari Kolan Suomi 100 -teosta.

Soila Puurtinen

17882999.jpg


Olavinlinnan ympäristössä oli sekä tiistai- että keskiviikkoiltoina väkeä tungokseen asti. Meno oli kuin kesäiltaisin oopperan jälkeen.

Kari Kolan Luminous-valoteos sai Olavinlinnan hehkumaan, ja Tallisaari oli täynnä katsojia.

— Tämä on fantastinen. Täysin lumoava, sanoi Emma Kolari, joka ihaili linnaa kallioilta käsin mukanaan pieni Elli Kolari.

— Tämä on ihan mahtava, en olisi uskonut, että se on näin hieno. Todella kaunis ja vaikuttava. Ellikin katsoo ihan ihmeissään. Pitää ihailla, kuinka taitavia ammattilaisia on, jotka osaavat luoda jotain näin hienoa. Upeaa, että saamme kokea tämän.

Soila Puurtinen

17883004.jpg

Kari Kolan Luminous-tilapäisvaloteossarjan aloitus Olavinlinnassa kiinnosti kävijöitä valtavasti. Sekä tiistaina että keskiviikkona oli Linnankatu illan pimetessä lähes tukossa, parkkipaikat jumissa.

Ihmisiä käveli ihmetellen ja ihastellen pitkin Aino Acktén puistotietä. Silta Tallisaareen oli täynnä väkeä tunnista toiseen.

Kännykkäkuvia on otettu kahtena iltana varmasti kymmeniä tuhansia. Moni kuvasi myös jalustan kanssa järjestelmäkameralla.

Sadat videopätkät lumoavasta Luminous-Olavinlinnasta leviävät nyt maailmalle.

Soila Kaukio-Makkonen ja Tauno Makkonen Kerimäeltä asettelivat kameraansa jalustalle.

— On tämä on todella hieno. Tulimme Kerimäeltä varta varten katsomaan. Ihmeelliset värit ja tunnelmat. On hienoa, että tällaista järjestetään. Tarkoitus on valokuvata tätä muistoksi, kertoi Tauno Makkonen.

— Kaunista sinistä sävyä, myös puut ovat upeita.

Soila Puurtinen

17883043.jpg

Linnan pintaan heijastetut suuret tiilet hämäsivät mittakaavaa, ja linna näytti näin sinisävyisenä ja kuvioituna suuremmalta kuin yleensä. Siniset valopatsaat heijastuivat korkealle ilmaan.

Pieni lumipyry sai valopatsaat näkymään selvinä ja konkreettisina.

Pirkko Toiviainen ja Tuula Putkinen ihailivat linnaa vähän syrjempää ja kuuntelivat samalla laulua, joka tulvi kovaäänisistä.

— Olemme aivan lumoutuneet. Tämä on kertakaikkiaan upea. Me olemme katsoneet täällä jo vaikka kuinka pitkään, aika lähes katoaa.


— Musiikki ja muut äänet vain syventävät tämä kokemusta. Pitää ihailla tekijöiden ammattitaitoa ja luovuutta. Ihanaa, että meillä Savonlinnaan tuodaan tällainen teos.

Soila Puurtinen

17883067.jpg


Sirpa Kananen oli tuonut pojantyttärensä Sandra Sallisen katsomaan ihmeellistä linnaa.

— Olin jo sunnuntaina, kun Tallisaari oli punainen, ja tiistaina Luminous-teosta ihailemassa monta tuntia. On niin ihmeellisen kaunista, kännykkä on täynnä kuvia, kertoo Kananen.

— Kävelin tiistaina ainakin kaksi tuntia täällä linnan lähellä ja katsoin tämän Suomi 100 -teoksen sinisävyistä kauneutta. Mietin kaikkia niitä, jotka antoivat henkensä, menettivät jäseniään tai kotinsa sodassa. Itsellänikin on lähipiirissä paljon tällaisia, kertoo Kananen.

Sinivalkoinen teos herätti Kanasessa vahvoja tunteita.

— Mietin, että tämä Suomi 100 -teos, sen korkeat valopatsaat, nousee sinne korkealle, jossa ovat ne, joiden uhrautuminen antoi meillä vapaan maan. Nyt me voimme ihailla tällaista kauneutta ja nauttia hyvästä maasta kaikessa rauhassa.

— Keskiviikkona pikku-Sandran kanssa katsoimme eri tavalla: ihailimme satulinnaa, josta Sandralla oli paljon kysyttävää, kertoo Sirpa Kananen.

Soila Puurtinen

17883035.jpg