Norppien talvipesien kolaajat innoittivat jazz-kappaleeseen, jossa kuuluu myös tuttu Nestori Miikkulainen — Kolaajat-kappale soi keskiviikkona Why Not -yhtyeen keikalla, lue myös muut Olavin Jazzin keikat!

Keskiviikkona soi Kulttuurikellarilla Why Not -yhtyeen tuore Kolaajat-kappale, kunnianosoitus vapaaehtoisille, jotka kolaavat norpille pesäkinoksia. Olavin Jazzin kevät tarjoaa 15 konserttia.

Soila Puurtinen

Savonlinnan oma poika, saksofonisti-sellisti Joakim Berghäll tulee keskiviikkona Mikko Pettinen Why Not -yhtyeen jäsenenä musisoimaan Kulttuurikellarilla. Why Not on omistanut Kolaajat-kappaleen niille, jotka vapaaehtoisesti pitävät huolen norpan pesistä.
Savonlinnan oma poika, saksofonisti-sellisti Joakim Berghäll tulee keskiviikkona Mikko Pettinen Why Not -yhtyeen jäsenenä musisoimaan Kulttuurikellarilla. Why Not on omistanut Kolaajat-kappaleen niille, jotka vapaaehtoisesti pitävät huolen norpan pesistä.

Tiesittekö, että norpille lumimajoja tekeville vapaaehtoisille on omistettu biisi?

Se on Mikko Pettisen vetämän Why Not -yhtyeen tuore

Kolaajat (Saving The Species), joka on omistettu Savonlinnan alueen vapaaehtoisille, jotka talvisin kolaavat jäällä lunta kinoksiksi norppien pesiä varten. Tämän kappaleen ja toki paljon muutakin voi kuulla keskiviikkona Kulttuurikellarilla Why Not -yhtyeen keikalla. Kappale soi yhtyeen tuoreella For The Change -levyllä.

Ei ihme, että juuri tämä yhtye tekee Kolaajat-kappaleen: yhtyeen saksofonisti-sellisti Joakim Jusu Berghäll on kotoisin Savonlinnan Kellarpellosta, ja Mikko Pettinen viettää kesiä Kerimäellä, jossa on hänen vaimonsa vanhempien mökki.

Kappaleen melodia on saanut vaikutteita Vanhoja poikia viiksekkäitä -klassikosta. Ehkä juuri näistä syistä yhtye aloittaakin kiertueensa juuri Savonlinnasta.

Why not -yhtyeessä musisoivat siis Mikko Pettinen (trumpetti, flyygelitorvi, kornetti, laulu, efektit, koskettimet, sävellykset), Joakim Berghäll (baritonisaksofoni, bassoklarinetti, sello, efektit), Vesa Ojaniemi (basso, ohjelmointi, efektit) ja Tuomas Timonen (rummut, Sensory Percussion).

Why Not on melko uusi huippukokoonpano, perustettu syksyllä 2018. Se soittaa Mikko Pettisen uusia, juuri tälle kokoonpanolle sävellettyjä kappaleita, joissa akustinen jazz kohtaa elektroniset sävyt, efektit, luupit, etnosävyt, improvisoinnin ja ambientitkin tunnelmat.

Bändin ytimenä on pianoton kvartetti (trumpetti, baritonisaksofoni, basso ja rummut), mutta siihen tuo uusia sävyjä ja tasoja basisti Vesa Ojaniemen ohjelmoinnit, joissa hän käyttää konemusiikista tunnettuja sämplereitä ja rumpukoneita.

Why Not -yhtye ei ole keskitien tallaaja vaan tekee omanlaistaan musiikkia, jossa yhdistyvät lajit.
Why Not -yhtye ei ole keskitien tallaaja vaan tekee omanlaistaan musiikkia, jossa yhdistyvät lajit.

Saksofonisti/multi-instrumentalisti Joakim Berghäll (Berghäll Triality, Ismo Alanko, Helsinki-Cotonou Ensemble) tuo baritonisaksofoninsa lisäksi sävyjä bassoklarinetistaan ja sellostaan. Mikko Pettisen soitinarsenaaliin kuuluu trumpetin, flyygelitorven ja kornetin lisäksi laulu ja koskettimet.

Pettinen on saanut inspiraation sävellyksiin maailman nykytilasta, dystopiasta, ilmastonmuutoksesta ja luonnosta.

— Halusin tehdä jotain uutta ja yllättävää ja käyttää sävellyksissäni erikoisempia tahtilajeja. Tähän käytin apuna intialaista tablarumpukonetta. Tässä sävellystyössäni en ole kyseenalaistanut mitään, vaan olen antanut ajatusten virrata. Siksi tämä musiikki on todella rehellistä, kertoo Pettinen.

Why Not:in keikat ovat elämyksiä, koko setin kestäviä yhtäjaksoisia ja intensiivisiä musiikillisia matkoja, joissa kappaleet nivoutuvat kiinni toisiinsa improvisoitujen välisoittojen avulla.

— Toivon, että keikka vangitsee kuulijansa unohtamaan kiireet ja maalliset murheet. Musiikki on parhaimmillaan universaalia, ja siitä tässäkin on kyse. Ihmiskunnan tulisi puhaltaa yhteen hiileen ja tehdä yhdessä tästä planeetasta parempi paikka, miettii Pettinen.

Why not -yhtyeen keikka on toinen Olavin Jazzin kevään 2020 viidestätoista keikasta. Ensimmäinen oli Emmi Uimosen yhtyeen keikka loppiaisena.

Savonlinnan Taidelukion kasvateista Olavin Jazzin kevään sarjassa esiintyvät Emmi Uimosen ja Joakim Berghällin lisäksi muun muassa Kalevi Hämäläinen, Jussi Kannaste, Suvi Sistonen, Janne Ojajärvi ja Joonas Ojajärvi. Luvassa on myös muun muassa huippujazzia Ranskasta ja Tanskasta sekä Suvi Sistosen improvisaatioita mykkäelokuviin.

Ke 15.1. klo 19. Savonlinnan Kulttuurikellari Mikko Pettinen Why Not — levynjulkaisukiertueen keikka: Mikko Pettinen, Joakim Berghäll, Vesa Ojaniemi, Tuomas Timonen.

Olavin Jazzin kevät 2020

Kaikki konsertit Kulttuurikellarilla

Ke15.1. Mikko Pettinen Why Not

To 30.1. Trio Tanguango argentiinalaisissa tunnelmissa

Ke 5.2. Sami Linna Quartet

Ti 18.2. Musiikkia mykkäelokuviin *, Suvi Sistonen (piano), Joonas Tuuri (kontrabasso)

To 5.3. Jakob Sörensen Bagland (Tanska)*

Pe 6.3. Trio Tanguangon vierailukeikka Hotelli Punkaharjulla Feat. Juha Kotilainen (baritoni)*

Ti 10.3. Jérémie Piazza & Journal Intime Plautime (Ranska) *

To 19.3. Mikko Iivanainen (Solo Guitar)

Ke 25.3. Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri

Ma 6.4. Aki Rissanen Trio

La 18.4. Pope Puolitaival Nordic 4

Ke 22.4. Max Zenger Globus

Ke 6.5. Kalevi Hämäläinen Group –levynjulkaisukiertueella

* Suruton-festivaali