Savonlinnan teatteri aloittaa esitykset miniyleisölle: Tippukivitapaus-musikaalin ensi-ilta on lauantaina, katsomoon otetaan 17 katsojaa

Lauantaina on teatterissa koko perheen musikaalin Tippukivitapauksen ensi-ilta, saliin otetaan kerralla rajoitusten mukaisesti 17 katsojaa. Teatterin näytökset ovat olleet koronan vuoksi tauolla jo pitkään.

Soila Puurtinen

Riemukas koko perheen musikaali Tippukivitapaus aloittaa Savonlinnan teatterin kevätkauden ensi lauantaina. Kuvassa Matti Ruuska, Anneli Mahlamäki, Maija Yrjölä, Pekka Johansson, Linda Taskinen ja Mikko Leinonen
Riemukas koko perheen musikaali Tippukivitapaus aloittaa Savonlinnan teatterin kevätkauden ensi lauantaina. Kuvassa Matti Ruuska, Anneli Mahlamäki, Maija Yrjölä, Pekka Johansson, Linda Taskinen ja Mikko Leinonen

Savonlinnan Teatterin esitystoiminta jatkuu tauon jälkeen yleisörajoitusten mukaisesti 27. helmikuuta eli ensi lauantaina. Silloin tulee ensi-iltaan koko perheen musikaali-ilottelu Tippukivitapaus.

Savonlinnasalin päänäyttämön esityksiin voidaan ottaa kerrallaan 17 katsojaa.

Itä-Suomen aluehallintoviraston ohjeiden mukaan yleisötilaisuuksia voidaan järjestää enimmillään 20 hengelle, kunhan yleisön turvallisuus voidaan myös muutoin varmistaa. Savonlinnasalissa on esitysten aikana salin puolella kaksi teatterin tekniseen henkilökuntaan kuuluvaa sekä järjestysmies, siksi yleisömäärä rajautuu 17:ään.

– Olemme seuranneet, mitä Suomen ja lähialueiden ammattiteattereissa tapahtuu. Esimerkiksi Varkaudessa ja Joensuussa on teatteri pitänyt esityksiä 20 hengen yleisöille läpi talven. Suuret musikaalituotannot on kaikkialla vedetty alas. Päätimme nyt lähteä tähän samaan, kertoo Savonlinnan teatterin johtaja Jouni Rissanen.

Turvakäytännöt pävitetty Sosterin kanssa

Teatteri on satsannut yleisön turvallisuuteen. Turvallisuussuunnitelma on laadittu yhteistyössä Sosterin asiantuntijoiden kanssa.

– Olemme päivittäneet turvakäytännöt uusimpien ohjeiden ja tilanteiden mukaan. Teatteriravintola ei ole auki, joten väliaikapalvelua ei ole. Yleisömäärä on nyt todella pieni, joten suuressa salissa on tilaa istua turvallisesti.

– Olemme tarkistaneet Avilta, että näyttämöllä olijoita ei lasketa 20 hengen rajoitukseen, vaan se koskee yleisötilassa olevia. Näyttämön ja katsomon välille jätetään suuri turvaväli, kertoo Rissanen.

Teatterin päätös esitystoiminnan jatkamisesta on voimassa toistaiseksi. Aluehallintoviraston määräys on voimassa 22.3.2021 saakka.

Me olemme vuoden aikana harjaantuneet tekemään peruutuksia nopeasti. Se kyllä jo osataan, jos koko maan tilanne huononee ja rajoituksia muutetaan. — Jouni Rissanen

– Me olemme vuoden aikana harjaantuneet tekemään peruutuksia nopeasti. Se kyllä jo osataan, jos koko maan tilanne huononee ja rajoituksia muutetaan, sanoo Rissanen.

Hän kehottaa katsojia hankkimaan liput etukäteen.

– Yleisömäärä on niin pieni, että jo muutama perhe täyttää katsomon. Jos näytös peruuntuu, voi liput siirtää. Tippukivitapaus palaa hyvin todennäköisesti syksyllä ohjelmistoon, sanoo Rissanen.

Yhteistyötä myös Sulkavan vankilan kanssa

Tippukivitapaus on iloa kupliva kertomus ystävyydestä, rohkeudesta, maailman ylikuormittumisesta sekä nähdyksi ja hyväksytyksi tulemisen tärkeydestä. Sen kieli on rikasta ja lapsen mielikuvitusta ruokkivaa.

Musikaalin on ohjannut Johanna Sorjonen, musiikin sovituksen tehnyt kapellimestari Teemu Takanen ja koreografina toiminut näyttelijä Aino Mankonen. Lavastuksesta ja puvustuksesta on vastannut teatterin uusi skenografi Jonna Kuittinen. Esitystä suositellaan yli 5-vuotiaille, mutta se sopii siitä ylöspäin kaiken ikäisille. Näytelmän musiikki tulee nauhalta.

Seuraava ensi-ilta on Savonlinnan teatterin, Sulkavan vankilan ja Taittuu ry:n tuottama Maiju Lassilan Manasse Jäppinen. Siinä esiintyy ryhmä Sulkavan vankilan miehiä ja sen ohjaa Antti Lattu.

– Tämä esitys on Onnellisten ateljeessa. Tila on niin pieni, että katsojia mahtuu vain 10 ja esityksiä on muutama. Niinpä se toteutetaan todennäköisesti vain kutsuvierasnäytäntöinä. Esityksiä ei voi siirtää, koska osa vangeista on vapautumassa, kertoo Rissanen.

Tiukkojen rajoitustoimien vuoksi teatteri ei vielä aloita muita esityksiä. Ohjelmiston muiden esitysten aloittamisesta teatteri tiedottaa myöhemmin.

– Meillä on ohjelmistossa on viisi näytelmää, joita emme ole päässeet kunnolla esittämään. On hienoa, että Tippukivitapaus pääsee nyt yleisön eteen, sanoo Rissanen.

Luetuimmat