Katso kuvat: Mahtavaa, mitä taitajia on taikkarilaisista kasvanutkaan — Taikkari takana -konsertti juhli paitsi Arja ja Mikko Nikulaa myös itse Taidelukiota

Kulttuurikellari oli tupaten täynnä väkeä, nostalgiaa, korkealaatuista musiikkia, iloa ja lämpöä, kun juhlittiin Savonlinnan Taidelukion musiikin opettajien Mikko ja Arja Nikulan eläkkeelle lähtöä. Yli 35 vuoden aikana on koulusta kasvanut hurja joukko musiikkiväkeä, josta pikkuinen osa toi soivan tervehdyksen lämmintunnelmaiseen juhlakonserttiin.

Soila Puurtonen

Arja Nikula esittelee kollegoilta saamaansa korttia. Taustalla opettajien kuoro.
Arja Nikula esittelee kollegoilta saamaansa korttia. Taustalla opettajien kuoro.

Kulttuurikellari oli lauantai-iltapäivästä myöhään iltaan saakka täynnä musiikki, taitoa, jälleen tapaamisen iloa ja nostalgiaa sekä kiitollisuutta ja lämpöä.

Taidelukin musiikinopettajien Arja ja Mikko Nikulan eläkkeellelähtökonsertti antoi pintaraapaisun siitä, millainen määrä eri musiikinlajien taitajia on saanut koulusta eväät jatkoon.

Soila Puurtonen

Mikko Nikula ei malttanut vain kuunnella, vaan tarttui Takamuksen soittaessa mandoliiniinsa.

Soila Puurtonen

Kulttuurikellari oli täpösen täynnä varsinkin konsertin alussa. Lavalla tämän hetken TaKamus.

Illan alussa tehtiin varmasti Kulttuurikellarin ahtautumisennätys. Seisomapaikatkin olivat täynnä ja tungos jatkui yläkahvioon saakka. Esiintyjiäkin oli valtavat määrät, ja tunnelma oli sananmukaisesti lämmin.

Soila Puurtonen

Polaroid-bändi soitti viimeksi yhdessä vuonna 2000. Teemu Takanen, Hanne Luostarinen ja Heikki Tuhkanen.

Kitaristi Janne Malinen ja nokkahuilisti Riikka Holopainen soittivat herkkääkin herkemmän Jacob von Eyckin Pavean Lacrymosae -kappaleen. Holopainen on Arja Nikulan nokkisoppilas, josta tulikin Sibelius-Akatemian jälkeen Ylen musiikkitoimittaja.

Leena Laitinen ja Kirsi Ojala sekä Aino Ojala loivat ihmeellisiä tunnelmia oudoilla soittimilla: kansanomaiset huilut sekä aspipaa. Huilujen pehmeä ääni soi mystisenä erityisesti intiaanisävelmässä.

Soila Puurtonen

Takamus eli Taidelukion Kansanmusiikkiyhtye sai vahvistukseksi joukon entisiä takamuslaisia, kuten kansalaulaja Eila Kososen (mikrofoni kädessä).

Sirkka Kosonen äänentuottotaitoja taitoja voi vain äimistellä. Ensin kansanlauluduetot siskon, Eila Hartikaisen kanssa, sitten harmonikkaduetto Kirsti Laamasen kanssa ja viimeksi maaginen improvisaatio oman aviomiehen, Taideyliopiston rehtorin, saksofonisti Jari Perkiömäen kanssa.

Soila Puurtonen

Annika Mustonen, tummaääninen taitaja.

Sihinää, kurkkulaulua, jodlausta, kähinää, vinkunaa, korkeaa ja matalaa. Perkiömäki antoi komeita impulsseja ihmeelliseen lauluun.

Taidelukion kansanmusiikkiyhtye Takamus esittäytyi nykykokoonpanossaan, sitten entisen takamuslaisten vahvistamana. Jättisuuri kansanmusiikkiyhtye soi iloa ja taitoa, improvisointia ja toisten kuuntelua, sovitukset tietenkin Mikko Nikulan.

Soila Puurtonen

Mikko Seppänen, joka oli muutaman vuoden taidelukion musiikin opettajana, ja Heikki Tuhkanen, entinen taikkarilainen, nykyinen UMO:n pasunisti.

Illan koskettavin hetki oli omistettu Arja ja Mikko Nikulan tyttären, Hanna Nikulan (1983—2018) muistolle. Niina Sallinen lauloi ensin Popedan Älä kirjoita tauluun Jussi Nikulan, Antti Raekallion ja Hanne Luostarisen, os. Pulli, säestyksellä.

Soila Puurtonen

Niina Sallinen lauloi Hanna Nikulan muistolle.

— Hannan oli pitänyt olla täällä laulamassa, mutta hän ei pääse. Laulan laulun, jonka esitin keväällä Hannan muistotilaisuudessa, sanoi Sallinen. Koskettava kappale oli Vince Gillin Go Rest High on The Mountain.

Soila Puurtonen

Hanna Nikulan muistolle. Niin Sallinen, Jussi Nikula, Hanne Luostarinen ja Antti Raekallio.

Polaroid-yhtye soitti viimeksi vuonna 2000. Teemu Takanen, saksofoni, Heikki Tuhkanen, pasuuna, ja Hanne Luostarinen, rummut, sekä Mikko Seppänen, koskettimet, tarjosi huipputasokasta jazzia, solistina lauloi tummaääninen Annika Mustonen.

Soila Puurtonen

Mikko, mandoliini ja pieni osa yleisöä.

— Taikkarissa kaikki musiikinlajit olivat yhtä tärkeitä. Salliva ja kannustava henki merkitsi valtavasti lukioiässä, ja kannusti jatkoon, sanoi Mustonen.

Jarkko Martikainen, entinen kuvataidelinjalainen, joka musalinjan kavereiden kanssa perusti YUP-yhtyeen, muisteli hetkeä, jolloin tuli Taidelukioon.

Soila Puurtonen

Jarkko Martikainen tiesi tulleensa taivaaseen, kun avasi taidelukion oven. Kuvataidelinjalta kasvoi huima muusikko, jonka bändin ensidemot äänitti Mikko Nikula.

— Kotona Kainuussa tällainen resuinen pitkätukka sai nopeasti turpiinsa.

— Kun astuin Taikkariin tiesin tulleeni taivaaseen: moni on resuisempi ja pitkätukkaisempi kuin minä, kertoi Martikainen ja lauloi laulun Pidän tästä paikasta.

Martikaisen taustabändissä soitti nykyisiä oppilaita ja Jussi Nikula.

Soila Puurtonen

Hanne Luostarisen tyylinäyte.

Lauri Tanskanen ja insinöörit -bändi lopetti abivuonna 1998. Nyt bändi kaivoi vanhat biisit esiin, ja karismaattinen näyttelijä-laulaja Lauri Tanskanen valloitti yleisön.

Insinöörejä Tanskasen lisäksi ovat Ilkka Kuuramaa, Jussi Nikula, Antti Raekallio, Tuomas Luukkonen  ja Petri Tiainen.

Taidelukion koko opettajakunta lauloi Nikuloille yhtenä kuorona jäähyväislaulun, ja emeritusrehtori Mauno Paajanen lupasi, että elämä eläkkeelle on rikasta ja antoisaa.

Soila Puurtonen

Lauri Tanskanen (kolmas vasemmalta) ja Insinöörit, yhteinen keikka viimeksi abivuonna 1998.