Hyvän yön lauluja -kiertueella kuullaan akustista Yötä: "Minua on kiehtonut pitkään tilanne, jossa laulut ja tarinat ovat keskiössä." — Bändi esiintyy Savonlinnasalissa 29.9.

Olli Lindholmilla on tapana käydä kävelemässä ennen konserttia, sillä hän haluaa olla lavalla hyvässä iskussa.

Olli Lindholmilla on tapana käydä kävelemässä ennen konserttia, sillä hän haluaa olla lavalla hyvässä iskussa.
Olli Lindholmilla on tapana käydä kävelemässä ennen konserttia, sillä hän haluaa olla lavalla hyvässä iskussa.

Siinä on jotakin perin suomalaista: rakkaus, arki ja ohikiitävä onnen hetki – vain pienen hetken rakkaus on lumivalkoinen. Laulu on yksi Yö-yhteen tunnetuimmista, ja se tullaan kuulemaan bändin pian alkavalla Hyvän yön lauluja -konserttisalikiertueella.

Vaikka Yöllä on on takana jo reilut kaksisataa konserttia, on konserttitaloissa esiintyminen bändille normaalikeikasta poikkeava tilanne. Bändin keulahahmo, laulaja Olli Lindholm, kertoo valmistautuvansa konsertteihin eri tavalla kuin ravintolakeikkoihin.

— Kun esiintyy konserttitalossa pitää olla tosi freshinä, ja ennen konserttia käyn kävelemässä. Ravintolakeikkojen yhteydessä en sitä tee.

— Haluan päästä lavalle niin tuoreena kuin mahdollista, ja pyrin järjestämään keikkapäivät siten, että minulle ei jää yhtään ylimääräistä aikaa miettiä keikkaa. Koko konserttipäivän ohjelma järjestetään siten, että ehdin kävelylle ennen keikan alkua, ja palaan kävelyltä vartti ennen konserttia.

Loppuvuodesta Yö julkaisee konserttikiertueen kanssa samannimisen Hyvän yön lauluja -levyn. Levyllä, kuten konsertissakin, kuullaan akustisiksi riisuttuja versiota yhtyeen kappaleista.

— Laulut voivat saada monenlaisen asun, ja minua on kiehtonut pitkään tilanne, jossa laulut ja tarinat ovat keskiössä. On haaste, kun ei voi paeta ison äänivallin taakse. Olen tehnyt paljon keikkoja pianistin ja kitaristin kanssa, ja tunnelma on kiva, kun voi itse määrätä, miten ilta etenee.

— Myös jutustelu on helpompaa, kun yleisö istuu. Kun esittää hienon balladin konserttitilanteessa ja näkee yleisön, näkee eri tavalla, millainen merkitys kappaleella on ihmisille.

Hyvän yön lauluja -kiertueella kuulaan myös muutamia Lindholmille henkilökohtaisesti tärkeä lauluja, jotka ovat suurelta yleisöltä unohtuneet. Yksi tällainen on Jussi Hakulisen Vieraskirja.

— Biisi ei koskaan ollut ollut hitti, mutta se on tosi hieno laulu. Sellaisia kappaleita ei voi esittää festareilla, sillä siellä esitetään se hittikavalkadi.

Akustisen osuuden jälkeen konsertin toisella puoliskolla kuullaan tunnin läpileikkaus Yön musiikista sähköisessä muodossa. Näillä näkymin konsertissa kuullaan myös Vain elämää -ohjelmasta tuttua materiaalia.

— Luulen, että kiertueella kuullaan ohjelmasta vain Tuhoutuva tarina. Kesän keikoilla soitimme lisäksi Lindholmin Ollieta ja Nikke Ankaran Värifilmiä. Mietin olisinko ensimmäiseen osuuteen ottanut Irinan tai Laura Voutilaisen biisin, mutta se olisi tiputtanut jonkun oman biisin pois, joten päätimme ottaa mukaan vain Tuhoutuvan tarinan.

Pitkällä tähtäimellä Hyvän yön lauluja -ideasta on tarkoitus kehittää konsepti, jonka myötä bändi voi keikkailla pienemmissä paikoissa akustishenkisesti.

— Jos homma lähtee hyvin käyntiin, otan myöhemmin mukaan juontajan ja keskustelen hänen kanssaan lavalla lauluista. Ajatus on, että ihmiset voivat tulla kuuntelemaan hyvän yön lauluja ravintoloihin ja kulttuuriklubeihin, siten että he pääsevät aikaisin nukkumaan.

Yön Hyvän yön lauluja -konsertti Savonlinnasalissa perjantaina 29.9. kello 19.00

Vain elämää oli iso juttu ja hieno kokemus

Keväällä Olli Lindholm esiintyi Vain elämää -sarjassa. Hän kuvaa kokemuksen olleen hieno, aina kuvauksiin valmistautumisesta alkaen.

— Kun artisti suostuu ohjelmaan, ja ruvetaan etsimään ja sovittamaan kappaleita, tajuaa kuinka suuri merkitys ohjelmalla on kaikille, jotka siinä ovat mukana. Ohjelmaan ei voi mennä takki auki. Jokainen esiintyjä valmistautui ja treenasi todella paljon, ja se oli jokaiselle artistille iso juttu.

Lindholm kertoo, että oli hienoa päästä esittämään toisten artistien kappaleita ja kuulla muiden artistien versioita omista biiseistä.

— Erityisesti mieleen jäi Nikka Ankaran Pettävällä jäällä. Ehkä siksi, että esitys oli yllätyksellinen.

Vain elämää -esiintymisen myötä Lindholmista nousi esiin suurelle yleisölle aiemmin tuntematon puoli.

— Minua on pidetty vakavana ja huumorintajuttomana jätkänä, kunnes esitin Lindholmin Ollien. Sitten yhtäkkiä lehdet hehkuttavat kuinka räjäytin somen, ja kuinka hauska jätkä olen.

Suositussa televisiosarjassa esiintyminen nostatti myös uteliaan pöhinän ja toi kesän keikoille uutta yleisöä.

— Ohjelman myötä nuoret ihmiset ovat kiinnostuneet siitä, mikä Yö on. Festareilla ihmiset tulevat katsomaan ja reagoivat ohjelmassa kuulemiinsa biiseihin.

Juho Papinniemi