Elokuva-arvio: Tomua ja jännitettä vanhassa Euroopassa

Savonlinnassa nähdään tänään tiistaina matineanäytöksessä kolmen tähden tarina vuoden 1913 Itävalta-Unkarista.

Kuvan oikeudet: Máté Bartha

Írisz (Juli Jakab) selvittää perheensä salaisuuksia Itävalta-Unkarin aikaisessa Budapestissa.
Írisz (Juli Jakab) selvittää perheensä salaisuuksia Itävalta-Unkarin aikaisessa Budapestissa.

Budapestin auringonlasku (Napszállta, Unkari/Ranska, 2018).

Ohjaus: László Nemes. Käsikirjoitus: László Nemes, Clara Royer, Matthieu Taponier.

Rooleissa: Vlad Ivanov, Juli Jakab, Susanne Wuest.

Kesto. 142 min. K-12. Matineaesitys kello 16 Kuvalinnassa.

 Nuori nainen (Juli Jakab) saapuu helteisenä ja tomuisena iltapäivänä Leiterin hattukauppaan. Hän on matkustanut pitkän matkaa päästäkseen työhaastatteluun. Hattuliikkeen johtaja Oszkár Brill (Vlad Ivanov) ei pidä ajatusta naisen palkkaamisesta järkevänä. Taustalla on liikaa historiaa. Nuoren naisen nimi on Írisz Leiter. Kyseessä on hänen vanhempiensa perustama liike.

Tämä on jännitysnäytelmän alkuasetelma. Taustana toimii vuoden 1913 Budapest, Itävalta-Unkarissa. 

 

Katsoja pysyy lähes koko matkan tiukasti päähenkilön kyljessä, kun tämä saa tietää mahdollisesta veljestään. Mysteerit kehittyvät. Uhkaava jännite kiristyy kaupungissa. Kuvissa näkyvä Eurooppa elää viimeisiä hetkiään.

Son of Saul -elokuvansa tyylillä jatkava ohjaaja László Nemes, yhdessä kuvaaja Mátyás Erdélyn kanssa ovat taas luoneet jälleen elokuvallisen immersion vailla vertaa. 

Tämä taika alkaa tosin kadota, koska hyvin maltilla etenevä jännitysnäytelmä on ajoittain raskasta seurattavaa. Kysymyksiin vastaillaan epämääräisesti ja tyhjiin hetkiin ladataan ilmeisiä merkityksiä jotka eivät lopulta tarjoa mitään tyydytystä.

Kameratyöskentely ja sadan vuoden takaisen Budapestin katujen uudelleenluominen tarjoaa ihasteltavaa. Katsoja on usein tiukasti kiinni Juli Jakabin epätoivoa tihkuvilla kasvoilla, tai katsomassa hänen olkansa yli kohti mielenkiinnon kohdetta.

Harmillisesti juoni on usein niin kaoottinen, että tapahtuman kulkua on vaikea hahmottaa. Ihastelua aiheuttanut immersio muuttuu siten suorastaan taakaksi. Juonen mysteerit muuttuvat turhauttavaksi, eikä päähenkilö tunnu kehittyvän suuntaan eikä toiseen.

KOLME TÄHTEÄ

Hyvää: Upeasti kuvattu. Imaisee mukanaan. Ajankuva.

Huonoa: Pitkäveteinen tarinan kehitys.

Erityistä: Kielen avulla vihjaillaan elokuvan poliittisia jännitteitä. Kaksoismonarkian aikaan Budapestissa vain tietty ylimistö puhui Saksan kieltä.

 

Uusimmat uutiset