Kasvokkain Jeesuksen ja Stalinin kanssa – Kirjasto Joelissa nähdään torstaina esineteatterimonologin kantaesitys

Hiustenveistäjä-lyhytelokuvan tekijä on valmistanut teatteriesityksen, joka muistuttaa kasvojen ja katseen voimasta. Esitykseen tulisi ilmoittautua etukäteen.

Anne Välinoro

Anne Välinoro ja häntä esittävä nukke esiintyvät torstaina Savonlinnan pääkirjastossa. Nuken on valmistanut Erja Mikkola.
Anne Välinoro ja häntä esittävä nukke esiintyvät torstaina Savonlinnan pääkirjastossa. Nuken on valmistanut Erja Mikkola.

Kerimäen kesäasukas, kulttuurin moniottelija Anne Välinoro (s. 1961) on valmistanut esineteatterimonologin, joka kantaesitetään torstaina 29. lokakuuta Savonlinnan pääkirjasto Joelissa.

Tiedotteen mukaan Kasvokkain-esineteatterimonologi yhdistelee nukketeatteria ja esineiden maailmaa, elokuvaa ja taiteen merkkihenkilöitä sekä kasvoja, jotka tekevät pilaa kustannuksellamme.

– Kun Suomi ja koko maailma kätkeytyvät näinä aikoina maskeihin, Kasvokkain-esitys muistuttaa kasvojen ja katseen kiistämättömästä voimasta, esityksen käsikirjoittaja, ohjaaja, esittäjä ja kasvo Anne Välinoro kertoo tiedotteessa.

– Jeesus ja Stalin pistäytyvät tarinassamme kuten myös Greta Garbo, Maria Callas ja Gogolin Nenä.

Koska tekijä rakastaa nukeilla leikkimistä ja laulua, esityksessä tehdään molempia. Esityksen nukke on Suomen johtavan näköisnuken tekijän Erja Mikkolan käsialaa.

Esitys on tehty varsinkin ikäihmisten iloksi, koska "koskaan ei ole liian myöhäistä kasvaa leikki-ikäiseksi", tekijä toteaa.

Anne Välinoro on pitkän linjan teatteritoimija, kulttuuritoimittaja ja kriitikko Tampereelta. Hän on toiminut Aamulehden toimittajana vuosina 1990–2018, tehnyt kymmenkunta vierailuohjausta ammattiteattereissa ja kirjoittanut tietokirjan tamperelaisista näyttelijöistä.

Viime vuodet Välinoro on vienyt ohjaamiaan lyhytelokuvia hoivakoteihin ja palvelutaloihin juontaminaan esityksinä. Hänen viimeisin lyhytelokuvansa Hiustenveistäjä kertoo savonlinnalaisesta parturi-kampaaja Taneli Muhosesta.

Koronarajoitusten takia esitykseen voidaan ottaa vain 25 katsojaa. Tekijä toivoo ilmoittautumisia etukäteen.

Kasvokkain-esineteatterimonologi Savonlinnan pääkirjaston Miitti-kokoustilassa to 29.10.2020 klo 18, kantaesitys. Ilmoittautumiset 28.10. mennessä pyynikkiposti@gmail.com tai p. 050 327 3336.