Ihana Aida aloittaa Killan oopperasyksyn

Oopperaesityksiä nähdään kerran kuussa, kukin elokuva esitetään kaksi kertaa, tiistaisin ja keskiviikkoisin.

Roman Zach-Kiesling

Salzburgin musiikkijuhlien Aida aloittaa Killan oopperasyksyn tiistaina. Nimiroolin laulaa Anna Netrebko.
Salzburgin musiikkijuhlien Aida aloittaa Killan oopperasyksyn tiistaina. Nimiroolin laulaa Anna Netrebko.

Elokuvateatteri Killan oopperasarja alkaa huomenna tiistaina. Kukin sarjan teos nähdään valkokankaalla kahdesti. Ensin tiistaina kello 18.30 ja sitten keskiviikkona kello 13.

Syksyn oopperakausi alkaa komeasti Giuseppe Verdin klassikko-oopperalla Aida, joka on tallenne Salzburgin festivaalien esityksestä. Aida on syvällinen kuvaus hierarkioista ja poliittisista voimasuhteista, ja se on myös yksi Verdin koskettavimmista kappaleista.

Rooleissa ovat muun muassa Anna Netrebko, Francesco Meli, Roberto Tagliavini ja Luca Salsi. Teoksen on ohjannut Shirin Neshat.

Myös lokakuussa nähtävä La Traviata on Giuseppe Verdin säveltämä. Teatro dell'opera di Roman produktion on ohjannut maineikas elokuvaohjaaja Sofia Coppola. La Traviatan rooleissa laulavat muun muassa Francesca Dotto, Antonio Poli, Roberto Frontali ja Anna Malavas.

Marraskuussa nähtävä Gaetano Donizettin La Favorite sijoittuu Maurien valloittamaan Espanjaan, ja se seuraa kolmiodraamaa Castilen kuninkaan Alfonson, hänen suosikkinsa Leonoren ja tytön rakastajan Fernandin välillä.
Luvassa on hovijuonittelua, uskontoa, petosta, valehenkilöllisyyksiä ja suuria uhrauksia. Oopperan on ohjannut Rosetta Cucchi. Rooleissa ovat muun muassa Veronica Simeoni, John Osborn ja Vito Priante.

Syksyn oopperakauden päättää joulukuussa Opera de Paris’n tuotantoa oleva Lännen tyttö. Giacomo Puccinin ooppera sijoittuu Villiin länteen ja Kalifornian kultaryntäyksen aikaan. Nikolaus Lehnhoffin ja Andy Sommerin ohjaaman teoksen rooleissa ovat Nina Stemme, Claudio Sgura, Marco Berti, Roman Sadnik ja Roberto Accurso.

Syksyn oopperaelokuvien keskiviikon näytöksien alustajina vuorottelevat kapellimestari Hannu Vesioja ja kulttuuritoimittaja Riitta-Leena Lempinen-Vesa. Kaikissa oopperoissa on suomenkielinen tekstitys.

Elokuvateatteri Killan oopperasarja syksy 2018:

Aida (Salzburg Festival) ti 11.9. klo 18.30 ja ke 12.9.8 klo 13

La traviata (Teatro dell’opera di Roma) ti 9.10. klo 18.30 ja ke 10.10. klo 13.

La favorit (Teatro La Fenice) ti 13.11. klo 18.30 ja ke 14.11. klo 13.

Lännen tyttö (Opera de Paris) ti 11.12 klo 18.30 ja ke 12.12. klo 13.