Juha Laukkasen nukketeatteriesitys Pessi ja Illusia on ylistys luonnolle ja ystävyydelle — Esitys vierailee Luontoelokuvafestivaalin ohjelmistossa m/s Puijo-laivalla

Yrjö Kokon klassikkosatu taipuu Juha Laukkasen käsissä nukketeatteriesitykseksi, jonka näytökset myytiin loppuun Kansallisteatterissa. Musiikki on Jukka Leppilammen käsialaa.

Suomen Kansallisteatteri

Juha Laukkanen kiertää ahkerasti maailmaa Sytkyt-nukketeatterinsa kanssa. Savonlinnaan hän tuo klassikkosadun Pessi ja Illusia.
Juha Laukkanen kiertää ahkerasti maailmaa Sytkyt-nukketeatterinsa kanssa. Savonlinnaan hän tuo klassikkosadun Pessi ja Illusia.

Viikonloppuna Luontoelokuvafestivaalin vieraaksi saapuu viikonloppuna Sytkyt-nukketeatterin Juha Laukkanen, joka on esittänyt nukketeatteriteoksiaan ympäri maailmaa ja vieraillut usein myös Savonlinnassa, jonne hän on tuonut nukketeatterioopperaa. Tällä kertaa ohjelmassa on Pessi ja Illusia, joka nähdään lauantaina ja sunnuntaina m/s Puijo -laivalla.

— Luontoelokuvafestivaali on hieno tapahtuma, ja tämä näytelmä, joka ylistää luontoa, sopii oheisohjelmaan erittäin hyvin, Laukkanen toteaa.

Kun Laukkanen oli pieni, hänen äidillään oli tapana lukea hänelle Pessiä ja Illusiaa iltasaduksi.

— Noin nelisen vuotta sitten löysin yhtäkkiä tuon äidin vanhan kirjan, josta kannetkin olivat jo hajoilleet. Kiinnostus teosta kohtaan heräsi, ja aloimme työstää tätä esitystä.

Sadussa iloinen keiju Illusia eksyy maailmaan, jossa hän tapaa alakuloisemman Pessi-peikon.

— Pessin nimi tulee sanasta pessimisti, kun taas Illusia viittaa iloisuuteen. Satu käsittelee näiden kahden kohtaamista.

Myös luontoteemaa käsitellään sadussa, ja sadun isä Yrjö Kokko oli suuri luonnon ystävä, joka vietti paljon aikaa luonnon ilmiöitä tutkien.

— Hänen ansiostaan meillä on laulujoutsenet. Hän lähetti eduskuntaan vaatimuksen laulujoutsenen rauhoittamisesta, ja sen jälkeen laulujoutsen on ollut rauhoitettu ihan tähän päivään asti.

Pessin nimi tulee sanasta pessimisti, kun taas Illusia viittaa iloisuuteen. Satu käsittelee näiden kahden kohtaamista. — Juha Laukkanen

Laukkanen on itse käsikirjoittanut ja ohjannut teoksen. Nuket ja visuaalinen suunnittelu on Arto Ollikaisen ja Pirjo Kivimäen käsialaa. Musiikin on tehnyt Jukka Leppilampi. Teostaan Laukkanen on esittänyt myös ulkomailla aina Aasiaa myöten, ja tarina on uponnut kaikkialla. Hän uskoo, että keijun ja peikon tarina voisi koskettaa myös savonlinnalaisia.

— Täytyy luottaa omaan itseensä ja taistella sen oman aatteensa puolesta. Savonlinnassakaan ei kannata masentua. Täällä on paljon kulttuuria ja hienoja taidetapahtumia. Niistä kaikista ihmiset voivat saada voimaa, koska taiteessa on voimaa.

Pessi ja Illusia m/s Puijo -laivalla lauantaina ja sunnuntaina kello 11. 20 minuuttia kestävä esitys sopii kaiken ikäisille. Liput 5 euroa.