Nyt soi Beethoven Savonlinnassa – "Beethovenin konsertossa ei pidä hakea tiukkaa autenttista soittotapaa, vaan mahdollisimman kaunista sointia"

Savonlinnan orkesteri juhlii 250-vuotiasta mestarilla upealla viulukonsertilla.

Tuija Pauhu

Ludwig van Beethoven on länsimaisen kulttuurin kulmakiviä, jonka Für Eliseä rakastavat teinit ja joka kelpaa Warholillekin. Sunnuntaina juhlitaan 250-vuotiasta Savonlinnassa ja Imatralla.
Ludwig van Beethoven on länsimaisen kulttuurin kulmakiviä, jonka Für Eliseä rakastavat teinit ja joka kelpaa Warholillekin. Sunnuntaina juhlitaan 250-vuotiasta Savonlinnassa ja Imatralla.

Ludwig van Beethoven on yksi suurista, ellei suurin. Jokainen tietää varmasti ainakin viidennen sinfonia alun: ta-ta-ta-taa, vaikkei muuta klassista muuten tuntisikaan.

Näin miettii Jukka Merjanen, viulutaiteilija, joka soittaa sunnuntaina Beethovenin viulukonserton Savonlinnan orkesterin solistina Savonlinnassa ja Imatralla.

Nyt vietetään Beethoven-juhlavuotta. Säveltäjän syntymästä tulee kuluneeksi 250 vuotta, ja niinpä Beethovenin musiikkia kuullaan epätavallinen paljon läpi vuoden ympäri maailmaa.

Savonlinnan orkesterin Beethoven-juhlavuosipanostus on sunnuntaina esitettävä upea viulukonsertto.

Sen pari on konsertissa Mozartin 40. sinfonia, huippusuosittu sekin. Suomessa sinfonia tuli kaikelle kansalle tutuksi 70-luvulla Päivi Paunun iskelmäversiosta, joka alkaa "Tämä hetki niin kaunis ja kallis, kunpa Luoja sen jatkua sallis..."

Iskelmä soi aikoinaan niin paljon, että pilasi lopulta monelta mainion sinfonian ensimmäisen osan. Onneksi sinfoniassa on myös kolme muuta osaa, huokaisee musiikinrakastaja.

Jaakko Paarvala

Jukka Merjanen soittaa Savonlinnan orkesterin solistina Beethovenin upean viulukonserton.
Jukka Merjanen soittaa Savonlinnan orkesterin solistina Beethovenin upean viulukonserton.

Jukka Merjanen on Kansallisoopperan orkesterin ensimmäinen konserttimestari. Oopperatyössä ei juuri Beethoveniin törmää, sävelsihän hän vain yhden oopperan, Fidelion, mutta Mertaselle ovat Beethovenin teokset tuttuja.

– Olen tietysti soittanut kaikkia sinfonioita useita kertoja monissa orkestereissa, kamarimusiikkia, alkusoittoja ja tätä konserttoa. Beethovenia on aina hieno soittaa. Se on äärimmäisen hienoa musiikkia.

– Beethovenin viulukonserttoa pidetään jopa kaikkein vaikeimpana viulukonserttona. Se on laaja, lähes sinfoninen. Vaikeutta tuo se, että tässä musiikissa kuuluu äärimmäisen tarkasti kaikki, mitä solisti soittaa. Ei voi piiloutua romanttisten eleiden alle, kaikki on kirkasta ja kuuluvaa.

Musiikissa myös romantiikan eleitä, suurta tunnetta, voimaa ja kuohua, yllätyksiä. — Jukka Merjanen

Jukka Merjanen kuuluu Suomen ansioituneimpiin viulisteihin. Hän on työskennellyt muun muassa Lontoossa The Royal Philharmonic Orchestran 2. konserttimestarina useita vuosia ja vieraillut myös Suomen parhaiden orkestereiden konserttimestarina.

Merjasen mukaan ei voi sanoa, onko Beethoven klassinen vai romanttinen säveltäjä. Musiikinhistoriassa hänet on niputettu Mozartin ja Haydnin kanssa wieniläisklassikoksi. Mikä hän siis on?

– Hän on rajapinnalla. Pohjalla on klassiset selkeys ja rakenteet sekä kauneus, mutta on musiikissa myös romantiikan eleitä, suurta tunnetta, voimaa ja kuohua, yllätyksiä. Beethovenin konsertossa ei pidä hakea tiukkaa autenttista soittotapaa, vaan mahdollisimman kaunista sointia.

– Orkesterin osuus konsertossa on suuri. Se ei vain säestele solistin hienoa taiturointia, vaan orkesterissa on paljon mielenkiintoista tapahtumaa läpi teoksen.

Kapellimestari Kari Kropsun mukaan vei Beethovenin musiikkia vahvasti kohti romantiikkaa, suurta ja kuohuvaa, vaikka itse pysytteli vielä klassismin rakenteissa.

– Toisaalta tässäkin konsertissa kuulee selvät erot Mozartin ja Beethovenin välillä. Mozartin kudos on läpinäkyvää ja kirkasta, Beethovenissa on laveutta, syvyyttä ja suuruutta.

– Viulukonsertto on teos, joka jää nopeasti mieleen. Sen ensimmäinen osa toistaa kaunista, valoisaa teemaa monta kertaa, varioi sitä.

Kun Kropsu mietti juhlakonsertin ohjelmaa, tuli Beethovenin ainoa viulukonsertto ensimmäisenä mieleen.

– Siinä on jotain erityistä, suurta ja kaunista, miettii Kropsu.

Juhlakonsertti

Beethoven ja Mozart

Savonlinnan orkesterin sinfoniakonsertti 16.2. joht. Kari Kropsu, sol. Jukka Merjanen.

Seurakuntakeskuksen sali, Savonlinna klo 19. Karelia-sali, Imatra klo 14.

Ohjelma Mozartin 40. sinfonia ja Beethovenin Viulukonsertto.

Jukka Merjanen

Opiskeli Edsbergin musiikki-instituutissa Tukholmassa ja Sibelius-Akatemiassa. Musiikin maisteri 2001.

Konsertoinut vuodesta 1998, samana vuonna kiinnitys Helsinki Filharmoniaan. Vieraileva 1. konserttimestari mm. Radion Sinfoniaorkesterissa, Helsingin Kaupunginorkesterissa ja Tampere Filharmoniassa.

2004–2007 Lontoon The Royal Philharmonic Orchestran 2. konserttimestari

2012– Suomen Kansallisoopperan 1. konserttimestari.

2014 perusti Kaakon Kamarimusiikki -festivaalit.

Esiintyy jatkuvasti solistina ja kamarimuusikkona Suomessa ja ulkomailla.