Tommi Hakala tulee Faustiin — Ville Rusasen piti laulaa Valentinin rooli, mutta sairaus muutti suunnitelmat

Ville Rusasta tuurasi kaksi esitystä ensin Clemens Unterreiner, loppukauden Valentinina laulaa Tommi Hakala

Baritoni Tommi Hakala hälytettiin Wienistä Savonlinnaan laulamaan Ville Rusasen tilalle Valentinin osaa Faust-oopperaan. Ensimmäinen Hakalan näytös on maanantaina. Kuva vuodelta 2007, jolloin Hakala oli Valentin Olavinlinnassa.
Baritoni Tommi Hakala hälytettiin Wienistä Savonlinnaan laulamaan Ville Rusasen tilalle Valentinin osaa Faust-oopperaan. Ensimmäinen Hakalan näytös on maanantaina. Kuva vuodelta 2007, jolloin Hakala oli Valentin Olavinlinnassa.

Suosikkibaritoni Ville Rusanen ei esiinny lainkaan tämän kesän oopperajuhlien Faust-produktiossa. Rusasen piti laulaa kaikissa Faust-esityksissä Valentinin, Margaretan veljen, rooli. Hän oli mukana harjoituksissa ensi-iltaviikolle saakka.

— Villen sairastuminen tuli tietoon ensi-iltaviikon maanantaina. Saimme tilalle Wienistä, Valtionoopperan solistikunnasta hienon baritonin, Clemens Unterreinerin. Hän oli lähdössä seuraavana päivänä perheen kanssa Caprille, mutta kävi niin, että perhe lähti lomalle, isä tuli Savonlinnaan, kertoo oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti.

Moni Faustiin lippunsa ostanut saattoi ihmetellä, missä suomalaisten suursuosikki Rusanen olikaan. Solistivaihdoksesta ei varsinaisesti ole tiedotettu, vaan solistinimet ovat vain vaihtuneet juhlien sivuilla. Esimerkiksi lehdistölle ei tullut tietoa solistimuutoksista.

— Olisi tärkeää, että yleisölle kerrottaisiin vaihdoksista, ja mielellään median kautta. Monelle on hyvin tärkeää, ketkä laulavat, ja moni tulee kuulemaan juuri tiettyjä laulajia. Tämän kesän Faustin Valentinin piti olla Rusasen roolidebyytti, kertoo Silvasti.

Ville Rusasen piti laulaa kaikissa tämän vuoden Faust-näytöksissä Valentinin osa, mutta toisen kävi. Tässä Rusanen on Kullervon Kimmo vuonna 2014.
Ville Rusasen piti laulaa kaikissa tämän vuoden Faust-näytöksissä Valentinin osa, mutta toisen kävi. Tässä Rusanen on Kullervon Kimmo vuonna 2014.


Ensi-illassa ja seuraavassa esityksessä, jossa Margaretana debytoi Tuuli Takala, lauloi Unterreiner. Rusasen piti alunperin olla pois vain kaksi ensimmäistä esitystä ja laulaa ensi maanantaina esityksissä.

— Puhuimme asiasta pitkään Villen kanssa. Hän on erittäin vastuuntuntoinen laulaja, ja lääkärin kanssa keskusteltuaan tuli siihen tulokseen, että hän lepää koko heinäkuun. Ville oli asiasta todella pahoillaan, kertoo Silvasti.

— Asiaan vaikutti sekin, että Rusanen ei ehtinyt laulaa rooliaan kertaakaan orkesterin kanssa Savonlinnassa ennen sairastumista. Roolidebyytti puolikuntoisena, ilman orkesteriharjoituksia ei olisi ollut kovin järkevää. On parempi, että Ville parantuu täysin ja tulee sitten ensi vuonna Sevillan parturin päärooliin Olavinlinnaan.

Clemens Unterreinerin kanssa oli sovittu vain kahdesta esityksestä, eikä hän voinut jatkaa oopperajuhlille kautta loppuun. Viime sunnuntaina, kun kävi ilmi, että Rusanen ei laula loppukaudellakaan, Silvasti joutui hakemaan uuden baritonin loppukauden esityksiin.

— Nimeä ei tarvinnut miettiä kauan: soitin Wieniin Tommi Hakalalle, joka oli tehnyt Valentinin roolin 2007. Onneksemme hän oli heti valmis lähtemään Savonlinnaan, mistä olen todella iloinen, kertoo Silvasti.

— Niinpä me saamme Savonlinnassa kuulla Hakalan laulua tänäkin kesänä, mikä on tietenkin hieno asia. Tommi on jo Savonlinnassa, ja nyt on hyvää aikaa palautella Vilppu Kiljusen ohjaus mieleen.

Soila Puurtinen

Itävaltalainen Clemens Unterreiner tuli pikavauhtia laulamaan  Faustin ensi-iltaan sairastuneen Ville Rusasen tilalle. Nyt Unterreiner on jo lähtenyt kotia kohden, mutta Rusanen ei palaakaan, vaan loppukauden Valentinina laulaa Tommi Hakala.
Itävaltalainen Clemens Unterreiner tuli pikavauhtia laulamaan Faustin ensi-iltaan sairastuneen Ville Rusasen tilalle. Nyt Unterreiner on jo lähtenyt kotia kohden, mutta Rusanen ei palaakaan, vaan loppukauden Valentinina laulaa Tommi Hakala.


Tommi Hakala tuli suuren yleisön tietoisuuteen voitettuaan arvostetun BBC Singer of the World -kilpailun vuonna 2003, toisena suomalaisena. Karita Mattila oli ensimmäinen.

Tommi Hakala on vieraillut muun muassa New Yorkin Metropolitan-oopperassa, San Franciscon oopperassa, Dresdenin Semper-oopperassa ja Tel Avivin New Israeli Operassa.

Savonlinnan oopperajuhlilla Hakala on esiintynyt muun muassa Faustin Valentinina, Pajatson Silviona, Ratsumiehen Ratsutilallisena, Tannhäuserin Wolframina, Olli Kortekankaan Isän tyttö -oopperan Urhona ja Kullervon nimiroolissa.

Faustin Valentinen osaan kuuluu kuuluisa Valentinin rukous, jota moni pitää oopperan kauneimpana kohtana. Faust-oopperan seuraava esitys on maanantaina 16.7. Teoksen johtaa Philippe Auguin.