Ilmainen kirjallisuustapahtuma lauantaina Joelissa: Hannu Väisänen etänä ja Pääkkönen livenä, lisäksi Vanikan palat monologina

Savonlinnassa on lauantaina kirjallisuustapahtuma, jossa Hannu Väisänen ja Anneli Pääkkönen kertovat novelleista ja Mika Eerola esittää monologinäytelmän Väisäsen romaanista Vanikan palat.

Susanna Lyly

Näyttelija Mika Eerola esittää Hannu Väisäsen esikoiskirjaan perustuvan monologinäytelmän Joelissa lauantaina osana novellitapahtumaa.
Näyttelija Mika Eerola esittää Hannu Väisäsen esikoiskirjaan perustuvan monologinäytelmän Joelissa lauantaina osana novellitapahtumaa.

Syyskuun viimeisenä lauantaina Savonlinnan pääkirjastolla pääsee nauttimaan ilmaiseksi ja turvallisesti novelleista, kirjailijahaastatteluista ja teatterista.

Pääkirjasto Joelissa on kirjallisuustapahtuma, jonka teemana ovat novellit. Haastateltavina ovat savonlinnalainen kirjailija Anneli Pääkkönen, jonka riemastuttava kokoelma Juhannusnovelleja ilmestyi runsas vuosi sitten, sekä netin kautta kirjailija, kuvataiteilija Hannu Väisänen Pariisista.

Paula Kukkonen/ Otava

Hannu Väisänen.
Hannu Väisänen.

Pääkkönen on kirjoittanut useita novellikokoelmia 90-luvulta lähtien romaani- ja runotuotannon rinnalla, mm. Erään miehen sydän ja Vaimoni Igor. Juhannusnovelleissa on riemukkaita tarinoita ja sattumuksia heleässä kesäyössä.

Kuvataitelija Hannu Väisänen tunnetaan kirjailijana erityisesti omaelämänkerrallisesta Antero-sarjasta, mutta hän on kirjoittanut myös useita novellikokoelmia. Tänä syksynä ilmestyi kokoelma Märkä turbaani, jonka lämpimän humoristisissa kertomuksissa tutustutaan pariisilaisen tornitalon taruakin ihmeellisempiin ihmiskohtaloihin.

Esimerkiksi talon turbaanipäinen nainen kuljettaa ylimmästä kerroksesta kylpyhuoneen irti hakattuja kaakeleita alas matkalaukussaan. Koko asukaskuntaa hoitava tohtori määrää kaikille joko Prozacia tai Viagraa ja toimii samalla talon juorukeskuksena. Kirjavaa joukkoa tarkkailee nuori Anatole-poika.

Ranskassa asuva Väisänen on haastateltavana etäyhteyden välityksellä. Striimatun haastattelun taustalla nähdään kuvia Väisäsen arjesta Ranskassa ja hänen uutta kuvataidettaan. Väisäselle on mahdollista lähettää kysymyksiä etukäteen kirjaston sosiaalisen median kanavissa.

Soila Puurtinen

Anneli Pääkkönen.
Anneli Pääkkönen.

Yleisöllä on mahdollisuus jututtaa kirjailijoita kirjoittamisesta ja kirjallisuudesta. Tilaisuuden juontavat kulttuuritoimittaja Kaisa Järvelä ja kulttuurin moniottelija Anne Välinoro. Pääkkösen ja Väisäsen haastattelut pidetään Joelin kaupungin puolen päädyssä, ulkona katetussa tilassa.

Haastattelujen jälkeen voi kello 14 nähdä monologinäytelmän, joka on muovattu Väisäsen läpimurtoromaanista Vanikan palat. Jyrki Tammisen ohjaamassa ja Anne Välinoron dramatisoimassa esityksessä näyttelee Mika Eerola. Esitys nähdään Savonlinnan pääkirjasto Joelin auditoriossa, johon voidaan ottaa riittävät turvaetäisyydet huomioiden noin 30 katsojaa.

Haastatteluiden ja esityksen väleissä kuullaan Kulttuuritoimitus.fi-verkkojulkaisun järjestämän korona-aiheisen lyhytnovellikilpailun parhaita paloja. Suomen suurin kulttuuritoimitus järjesti keväällä lukijoillensa Saitko liikaa aikaa -lyhytnovellikilpailun, johon osallistui noin 300 hienoa tekstiä. Kilpailun parhaita novelleja voi napata tapahtumasta myös kotiin luettavaksi.

Kirjallisuusiltapäivän järjestää Savonlinna Live -tapahtumatuella kulttuuritoimitus.fi-verkkojulkaisun taustalla toimiva Kulttuurin perikunta ry. Pääasiassa ulkotiloissa järjestettävässä tapahtumassa huolehditaan tarkasti riittävistä turvaväleistä. Yleisölle on tarjolla käsidesiä ja kasvomaskeja. Tapahtumaa voi seurata livenä myös kotoa käsin kulttuuritoimitus.fi-Facebook-sivulla.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Yleisöllä on mahdollisuus lähettää Hannu Väisäselle kysymyksiä jo etukäteen sähköpostiin pyynikkiposti@gmail.com aihetunnisteella "Kysymys Väisäselle".

Anneli Pääkkösestä Hannu Väisäseen – hekin rakastavat novelleja -tapahtuma. Maksuton kirjallisuusiltapäivä Savonlinnan pääkirjasto Joelin pihalla la 26.9. klo 12–15.

Hekin rakastavat novelleja -tapahtuma

Savonlinnan pääkirjasto Joeli la 26.9.

Klo 12 haastateltavana kirjailija Anneli Pääkkönen

Klo 13 haastateltavana kirjailija Hannu Väisänen

Klo 14 Mika Eerola esittää Hannu Väisäsen romaaniin pohjautuvan monologin Vanikan palat.