Ruskatrööttä 2020 Rantasalmella — Teemasäveltäjä Savonlinnan Rasmus Soini, tulossa noin 450 puhaltajaa

Syksyn 2020 Ruskatröötän teemasäveltäjä on Savonlinnan Rasmus Soini, Rantasalmella on johtajana muun muassa Jaakko Kuusisto.

Säveltäjä, kapellimestari, trumpetisti Rasmus Soini on kotoisin Savonlinnasta. Hän on vuoden 2020 valtakunnallisen Ruskatröötän teemasäveltäjä.
Säveltäjä, kapellimestari, trumpetisti Rasmus Soini on kotoisin Savonlinnasta. Hän on vuoden 2020 valtakunnallisen Ruskatröötän teemasäveltäjä.

Valtakunnallinen puhallinviikonloppu Ruskatrööttä järjestetään ensi syksynä, 2.—4.10.2020 Rantasalmella. Tapahtuma kokoaa yhteen puhallinsoittajia vasta-alkajista ammattilaisiin.

— Odotamme noin 450 soittajaa. Valtaosa tulee Itä-Suomen alueelta, kertoo kapellimestari Marja Ikonen.

Vuoden 2020 Ruskatröötän teemasäveltäjä on savonlinnalaislähtöinen Rasmus Soini, jonka musiikki on tullut tutuksi erityisesti Sointi Jazz Orchestran soittamana. Muut kapellimestarit ovat Jaakko Kuusisto, Juuso Wallin, Teemu Salmi, Soila Takanen ja Anna-Maija Saari.

Ruskatröötän ajatuksena on, että puhallinmusiikin harrastajat saavat soittaa täysimittaisessa, oman tason mukaisessa orkesterissa. Samalla yleisö saa kuultavaksi uutta puhallinorkesterimusiikkia ammattikapellimestarien johdolla.

Vuoden 2020 Ruskatrööttä on järjestyksessä 24. Rantasalmen puhallinorkesterilla on vankka kokemus tapahtuman järjestämisestä aiemmilta vuosilta.

Rantasalmen puhallinorkesteri on tilannut Rasmus Soinilta viisi teosta Ruskatröötän puhallinorkestereille. Tilaussävellykset kantaesitetään päätöskonsertissa Rantasalmen kirkossa. Soini johtaa myös Ruskatröötän avajaiskonsertin, jossa hänen aiempia teoksiaan esittää pitkän linjan harrastajista koottu Ruskatrööttä Big Band.

Jaakko Kuusisto, kansainvälisesti menestynyt kapellimestari-säveltäjä-viulisti, johtaa nykyään Kuopion kaupunginorkesteria. Hän johtaa Ruskatröötässä edistyneimpien A-orkesteria.

— Tapahtuman budjetti on noin 50 000 euroa. Kajaanissa pidettiin runsas viikko sitten tämän vuoden Ruskatrööttä, jossa myös paljastettiin Rantasalmen nimi ensi vuoden paikaksi. Soittajien palaute on riemukas: kaikki haluavat tulla Rantasalmelle, hymyilee Ikonen.