Savonlinnan Harmony Sisters hurmaa pian Kisalinnassa, mukana yli 30 teatterimyllyläistä

Hymyillen-musiikkinäytelmä kertoo laulavien Valtosten siskojen tarinan läpi vuosikymmenten.

Lara Nurminen, MarjoVälimäki ja Maarit Honkanen eli Vera, Maire ja Raija Valtonen, Savonlinnan Teatterimyllyn Harmny Sisters. Musiikkinäytelmä on harrastajille suuri satsaus, mukana on yli 30 harrastajaa.
Lara Nurminen, MarjoVälimäki ja Maarit Honkanen eli Vera, Maire ja Raija Valtonen, Savonlinnan Teatterimyllyn Harmny Sisters. Musiikkinäytelmä on harrastajille suuri satsaus, mukana on yli 30 harrastajaa.

Antti Varonen

Vippaa mulle viitonen laulaa Paavo Hak
Vippaa mulle viitonen laulaa Paavo Hak

Lara Nurminen katsoo vieressä istuvia Marjo Välimäkeä ja Maarit Honkasta.

— Välillä alkoi tuntua, että me olemme ihan oikeasti siskoja. Harjoiteltiin valtavasti, laulettiin ja laulettiin päivästä toiseen, nauraa Nurminen.

— Totta. On meille syntynyt erityinen siskoside, vahvistaa Marjo Välimäki.

Nämä kolme naista ovat Savonlinnan Harmony Sisters, Maire, Raija ja Vera. He näyttelevät kuuluisia Valtosen sisaruksia Teatterimyllyn uutuusnäytelmässä Hymyillen — Harmony sistersin tarina, jonka ensi-ilta on 14. tammikuuta Kisalinnassa, entisissä teatterin tiloissa.


 Arto Niemisen musiikkinäytelmässä on mukana yli 30 harrastajanäyttelijää ja nelihenkinen orkesteri. Laulut on sovittanut Pirkko Forssell. Musiikkinumeroita on yli 30.

— Tämä on melkoinen voimannäyte Teatterimyllyltä. Väkeä on paljon: sotilaita, pelastusarmeijalaisia, tavallista kansaa. Iso asia on myös se, että olemme Kisalinnassa, kertoo tuottaja Mikko Nurmela.

Näytelmä johdattaa läpi Harmony Sisters -yhtyeen uran 30-luvun Kotkasta 90-luvun Yhdysvaltoihin, jossa Mayra Sanders (Raija Meklin), entinen Maire Valtonen, muistelee.
— Näytelmässä on kaksi aikatasoa: 90-luku, josta käsin lähdetään muistelemaan, ja  Harmony Sistersin koko ura 30-luvulta eteenpäin. Näytelmä kiitää läpi vuosikymmenten, on monta romanssia ja monta tarinaa, kertoo Ritva Söderström, ohjaaja.

— Laulujen lisäksi on myös draamaa: sisaruksien ympärillä pöyrii paljon miehiä, glamour kiehtoo. Tulee eroja ja suruja, lapsia ja näiden murheita, muuttoa ja ikävää.

Sisarukset olivat läheisiä, mutta myös hyvin erilaisia.

— Maire ehti olla kihloissa viiden eri miehen kanssa ja naimisissa useita kertoa. Vanhin, Vera oli harkitsevampi, kertoo Söderström.
Tämän tietää myös Lara Nurminen.

— Minä, siis Vera Valtonen, olen tottunut pitämään noista kahdesta huolta. He haluavat juhlia, elää, Veralla  on jalat maassa, kertoo Nurminen.


Harmony Sistersin ura ulottui kolmelle vuosikymmenelle.

— Sota oli huippuaikaa, Kodin kynttilät on suursuosikki. Siskot kiersivät viihdyttämässä Suomessa ja pitkään Saksassakin, asevelimaassa, kertoo Söderström.

Saksan-kiertue ei ollut hyvä meriitti sodan jälkeen Suomessa, ja sisaret muuttivat Ruotsiin. Siellä suosio jatkui. Sisaret aloittivat myös soolouriaan.

Matka läpi vuosikymmenten tarvitsee myös pukuja.

— Niitä on noin 300. Olen saanut apua Savonlinnan ja Varkauden teattereista sekä Pitäjänteatterista, muokannut ja ommellut uusia, kertoo Tanja Nikola, pukuvastaava.
Tarinaa tukevat taustalle heijastettavat kuvat eri vuosikymmeniltä.Swing löytyi elokuvista


Kotkassa asui ennen sotia pieni perhe: äiti, mummi ja kolme tytärtä Vera, Maire ja Raija. Isä oli kuollut jo 27-vuotiaana. Tytöt jäivät isättömiksi hyvin nuorina, nuorin oli alle vuoden.

Kodissa raikui musiikki. Isä oli soittanut viulua, mutta mummi ja äiti lauloivat ja niin tekivät kasvavat tytötkin.

Joskus 30-luvulla ihastui Maire Valtonen, tytöistä ehkä railakkain, Hollywood-elokuvien swing-lauluun. Hän innosti sisaret: tuo mekin opetellaan!

Valtosen tytöt viettivät iltapäivät elokuvateattereissa ja opettelivat stemmat korvakuulolta. Kotona laulettiin lisää.

Näin lähti liikkeelle kuuluisa naistrio.

Vuosi 1937 oli ratkaiseva: Harmony Sisters tapasi  kapellimestari George de Godzinskyn Viipurissa. Tämä sai sisaret laajentamaan ohjelmaansa muihin kansainvälisiin hitteihin ja ranskalaisiin chansoneihin. Lopulta siskot lauloivat kymmenellä eri kielellä.

30-luvulta jäivät elämään kappaleet Sataman valot, Purppurapurjeet ja Josef, Josef. Sota-ajan viihdytyskiertueilla soi erityisesti Kodin kynttilä.


Yhtye teki kaksi asevelikiertuetta Saksaan nimellä Geschwister Waltonen. Yhtyeellä oli levytyssopimus Telefunkenin kanssa ja yhteistyötä kansainvälisten tähtien kanssa.

Sodan jälkeen sisarukset muuttivat Ruotsiin, jossa ura jatkui. Vuonna 1955 ja 1956 he palasivat vielä äänitysstudioon Suomeen Olavi Virran kanssa, tuloksena Sinitaivas ja Syysunelmia. Maire muutti Yhdysvaltoihin, missä toimi trubaduurina. Vera ja Raija jäivät Ruotsiin.Arto Nieminen: Hymyillen — Harmony Sistersin tarina. Teatterimyllyn ensi-ilta Kisalinnassa 14.1. Ohjaus Ritva Söderström.

Luetuimmat