Kirja-arvio: Hans Välimäen elämä on mennyt kauhan varressa

Markus Ånäs & Hans Välimäki: Patakuningas — kulinaarinen elämänkerta. 184 s. Johnny Kniga 2018.

Kirja-arvio: Hans Välimäen elämä on mennyt kauhan varressa

Voiko vahvan elämänkerran ja makoisan keittokirjan sovittaa yhteen? Kyllä voi, jos kauhan varressa on luovat tyypit ja mausteena elämästä nauttiminen.

Hans Välimäki (s. 1970) on suomalaisen gastronomian ykkösiä, kuuluisilla Michelin-tähdillä kruunattu kokki. Aisaparikseen elämästään kertomaan hän on valinnut toimittaja Markus Ånäsin. Ja kuten kirjassa moneen kertaan todetaan, onnistuminen huippuluokan keittiössä vaatii saumatonta yhteistyötä ja toisen ihmisen tajuamista.

Sama näemmä pätee hyvän kirjan tekoonkin.

Parivaljakko onnistuu lähes kaikessa. Autenttisuus välittyy, ja Välimäen persoona tulee esiin pohjamutia myöten. Kun tähän soppaan vielä lisätään maukkaat reseptit ja niiden taustoista kertominen, on koossa harvinaisen onnistunut kokonaisuus.

Ei ole helppoa tulla huippukokiksi ja saada aikaan menetysravintola. Se vaatii kouluttautumista, kovaa työtä ja pohjatonta uteliaisuutta makujen maailmaan. Täytyy heittäytyä täysillä ammattiin ja pyrkiä koko ajan parhaimpaansa. Hans Välimäki on tässä onnistunut. Uskomaton mies, komea ura, sinnikäs persoona.

Kirja on aivan hulvaton matka ravintolamaailmaan ja sen eri vaiheisiin Suomessa, käy varmaan ajan myötä kulttuurihistorialliseksi dokumentiksi. Juttu luistaa ja teksti on letkeää. Ihan tuntuu kuin kahdestaan Välimäen kanssa haastelisi. Läsnäolon aistii täysillä.

Ja turja luullakaan, että kirjan reseptit ovat jotain superhienoja. Ei, siellä on lihapullia, pizzaa, pelmenejä. Ihan tavallinen keittiökaveri niihin pystyy, tosin joutuu hieman yllättymään, kun Hans antaa aina lisäpotkua tuttuihin kuvioihin. On toki mukana tiukempaakin tavaraa.

Meeri Utin valokuvat ovat tyylikkään upeita. Mutta niin on koko kirjakin — sanomaltaan, hengeltään, tarinaltaan.

Hyvää: Erinomainen yhdistelmä elämänkertaa ja gastronomiaa.

Huonoa: Paikoitellen lukemista häiritsee, kun resepteissä mustalle taustalle on valittu tekstin väriksi ruskea.

Erityistä: Hans Välimäki on ollut innostamassa kokonaista nuorta kokkipolvea uusiin valloituksiin.

Uusimmat uutiset