Aina ei ole helppo jäädä sapattivapaalle: Ilkka Vesiojalle oli vaikea löytää tuuraajaa, niinpä työ jaettiin kahdeksi —  Savonlinnan orkesterin syksy alkaa yllätyksellä: Jorma Hynninen solistiksi jo syyskuussa, kvartetti tarjoaa jo viikonloppuna rakkaita virsiä

Savonlinna-kvartetin kausi alkaa viikonloppuna Kerimäellä, Punkaharjulla ja Savonlinnassa toivekonsertilla, ohjelmassa virsiä, orkesteri aloittaa syyskuussa komeasti: solistina Jorma Hynninen, ohjelmassa muun muassa Finlandia.

Soila Puurtinen

Lauri Kärrylä ja Piia Kainulainen jakavat Ilkka Vesiojan työt, kun tämä jää sapattivapaalle. Taustalla orkesteriyhdistyksen taiteellinen johtaja Kari Kropsu ja Ilkka Vesioja sekä Savonlinna-kvartetin soittajat Maria Sidorkina, Katja Inkala ja Andrei Nikulin.
Lauri Kärrylä ja Piia Kainulainen jakavat Ilkka Vesiojan työt, kun tämä jää sapattivapaalle. Taustalla orkesteriyhdistyksen taiteellinen johtaja Kari Kropsu ja Ilkka Vesioja sekä Savonlinna-kvartetin soittajat Maria Sidorkina, Katja Inkala ja Andrei Nikulin.

Jo vuosi sitten alkoi Ilkka Vesiojasta tuntua siltä, että on elämässä liikaa tekemistä. Hän toimi Savonlinna-kvartetin päätoimisena sellistinä ja sivutoimisena intendenttinä, säesti Linnalan lauluryhmiä ja oli Welmu-yhtyeen kosketinsoittaja.
— Ajattelin ensin, että luovun intendentin työstä. Sitten tuli mieleen pitää vuoden tauko myös sellistin toimesta, ja näin sitten teenkin, kertoo Vesioja.

Viime vuosina on Savonlinna-kvartetin esiintymisvauhti kiihtynyt. Vuonna 2018 oli kvartetilla 70 esiintymistä orkesterikonsertit mukaan lukien.

Kuulijamäärätkin ovat kehittyneet hienosti myös tänä vuonna. Vuosi sitten kvartetin ja orkesterin soittoa kuuli noin 9 000 henkeä, mutta tänä vuonna, ennen syyskautta, on kuulijoita ollut jo yli 6 000.

Vesiojan tilalle piti hakea siis sellisti vuodeksi ja puolipäiväinen intendentti pysyvästi. Osan intendentin töistä tekevät taiteellinen johtaja Kari Kropsu ja markkinoinnista vastaa Irma Panuma.

— Sellistin paikan täyttämisessä oli onnea. Otimme yhteyttä Sibelius-Akatemian jousisoitinosastoon, ja sieltä sana kiiri Lauri Kärrylälle. Pari viikkoa sitten Lauri alkoi työt Savonlinnassa, kertoo Vesioja.

Lauri Kärrylä on 30-vuotias sellisti, joka on hiljattain valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta. Hän on kotoisin Porista.

Savonlinna-kvartetin sellistin työ koostuu kolmesta eri tehtävästä: hän on osa kvartettia, joka konsertoi tiiviisti ympäri vuoden hyvinkin vaativilla ohjelmistoilla, tekee hoitolaitos- ja koululaiskonsertteja sekä esiintyy musiikkijuhlilla ja tilauskeikoilla.

Tuija Pauhu

Ilkka Vesioja ottaa vuodeksi vapaata sellistintyöstään ja lopettaa intendenttinä olemisen kokonaan.
Ilkka Vesioja ottaa vuodeksi vapaata sellistintyöstään ja lopettaa intendenttinä olemisen kokonaan.


Toinen osa työtä on toimia Savonlinnan orkesterin soolosellistinä ja kolmas opetus Savonlinnan musiikki- ja tanssiopistossa.


Tämä kaikki oli Lauri Kärrylälle tuttua: hän oli viime talvikaudella sellistinä Kemin orkesterissa, jossa työnkuva on paljolti sama: kvartetti, opetus ja orkesteri.


— Olen nyt pari viikkoa harjoitellut kvartetin jäsenenä ja ollut orkesterin harjoituksissa. Oppilaatkin ovat taitavia, joten hyvältä tuntuu, kertoo Kärrylä.
Kvartetin muut soittajat, viulistit Andrei Nikulin ja Maria Sidorkina sekä alttoviulisti Katja Inkala ovat tyytyväisiä:


— Hienosti on mennyt Laurin kanssa. Yhteissoittoon pitää sopeutua, kuunnella ja hakea uutta balanssia, niin se on aina, kun soittaja vaihtuu, kertoo Nikulin.

Oopperajuhlilta orkesteriyhdistykseen

Intendentin paikan täyttäminen tuotti päänvaivaa.


— Useita hyviä ehdokkaita jututettiin, ja moni oli hilkulla lähteä toimeen, mutta sitten tulikin esteitä. Puolipäiväisyys oli monelle esteenä,, kertoo taiteellinen johtaja Kari Kropsu.

Vielä pari viikkoa sitten näytti siltä, että orkesteri jää vaille intendenttiä. Sitten tuli esiin uusi nimi: Piia Kainulainen.

— Kaikki kävi nopeasti, ja nyt Piia on orkesterin intendentti ainakin Ilkan sijaisuuden loppuun saakka. Jatkoa katsotaan vuoden päästä, kertoo Kropsu.

Piia Kainulainen on kotoisin Kiteeltä ja hän on opiskellut pitkälle Lappeenrannan teknisessä korkeakoulussa biotekniikkaa. Hän on asunut välillä vuosia Brasiliassa ja ollut viitenä kesänä töissä Savonlinnan Oopperajuhlien tuotantotoimistossa venue managerina.

Toukokuussa Kainulainen muutti pysyvästi Savonlinnaan ja aloitti kulttuurintuottajan opintoja.

— Oopperajuhlilla työhöni kuuluu muun muassa harjoitustilojen aikatauluttaminen ja järjestäminen harjoituksia varten sekä myös osittain työaikaseuranta — eli järjestämistä, sopimista ja aikatauluttamista.

— Intendentin työssä on paljon samaa: pitää tehdä töitä taustalla, jotta harjoitukset ja konsertit sujuvat hyvin. Se on minulle tuttua ja mieluisaa, sanoo Kainulainen.

Jorma Hynninen orkesterin solistina

Savonlinna-kvartetti kiertää tällä viikolla soittamassa hoitokodeissa kanttori Esa Pyöriän kanssa. Ohjelmassa on tuttuja virsiä.

— Pyyntö virsistä tuli hoitokodeista, joissa kvartetti vierailee säännöllisesti. Esa Pyöriä, entinen kanttori, myös lukee Raamatun tekstejä. Tämä on ollut monelle hoitokodin asukkaalle tärkeää. Moni s ei ole pitkään aikaan päässyt esimerkiksi käymään kirkossa.

— Niinpä tunnelma esimerkiksi Karpalo-kodin konsertissa oli todella hieno ja koskettava, kertoo Kari Kropsu, joka kävi seuraamassa kvartetin työskentelyä.

Hoitokotikonsertteja on tällä viikolla kymmenkunta. Pidempi ja kaikelle yleisölle tarkoitettu versio Rakkaimmat virret -konsertissa kuullaan viikonloppuna neljä kertaa: lauantaina Punkaharjulla ja Kerimäellä, sunnuntaina kaksi kertaa Savonlinnan Pikkukirkossa.

Kvartetin muut syksyn konsertit ovat Bachia ja Schubertia lokakuussa, Unkarilainen ilta marraskuussa ja Joulukonsertti Sanna Pirttisalon kanssa joulukuussa.

Soila Puurtinen

Jorma Hynninen, yksi Suomen menestyneimpiä laulajia kautta historian, esiintyi Savonlinnassa viimeksi 2016. Hynninen johti oopperajuhlia kymmenen vuotta ja lauloi juhlilla myös suuria rooleja, kuten Juha, Macbeth ja Aleksis Kivi. Parin viikon päästä hän on Savonlinnan orkesterin solistina.
Jorma Hynninen, yksi Suomen menestyneimpiä laulajia kautta historian, esiintyi Savonlinnassa viimeksi 2016. Hynninen johti oopperajuhlia kymmenen vuotta ja lauloi juhlilla myös suuria rooleja, kuten Juha, Macbeth ja Aleksis Kivi. Parin viikon päästä hän on Savonlinnan orkesterin solistina.

Savonlinnan Orkesterin syyskausi alkaa komeasti: solistina on kansallisbaritoniksikin kutsuttu Jorma Hynninen, oopperajuhlien entinen johtaja. Ohjelmassa on suomalaista musiikkia, ja konsertissa kuullaan muun muassa Sibeliuksen Finlandia.
— On hienoa saada tehdä töitä näin tasokkaan laulajan kanssa. Hauskaa oli sekin, että Hynninen oli heti hyvin halukas tulemaan solistiksemme, kertoo Kropsu, joka johtaa konsertin.
Marraskuussa on kirkkokonsertti Rantasalmella ja Savonlinnassa, ja vuosi päättyy perinteisesti Savonlinnan Big Bandin kanssa uudenvuoden Big Bang -konserttiin Savonlinnasalissa.

Kvartetin ja orkesterin syksy 2019


Rakkaimmat virret. Savonlinna-kvartetti ja Esa Pyöriä, laulu. Punkaharjun kirkko 7.9. klo 15; Kerimäen talvikirkko 7.9. klo 18; Savonlinnan Pikkukirkko 8.9. klo 14 ja klo 18.
Säveliä Suomesta. Savonlinnan Orkesteri, johtaa Kari Kropsu, sol. Jorma Hynninen, baritoni 22.9. klo 18 Savonlinnan Tuomiokirkko.
Bach ja Schubert. 13.10. klo 17 Imatran Konserttihovi ja 16.10 klo 19 Melartin-sali, Savonlinna. Savonlinna-kvartetti ja Vjatsheslav Novikov, piano.
Kirkkokonsertti. 3.11. klo 14 Rantasalmen kirkko ja klo 19 Savonlinnan Tuomiokirkko; Savonlinnan Orkesteri, johtaa Kimmo Tullila, solistit Inka-Elina Kuokkaniemi, oboe & Jari Vepsä, huilu.
Suomalais-unkarilainen ilta. 27.11. klo 19. Melartin-sali Savonlinna-kvartetti ja József Balog, piano.

Joulukonsertti. 19.12 klo 19. Savonlinnan Tuomiokirkko. Savonlinna-kvartetti ja Sanna Pirttisalo, laulu.
Big Bang! 31.12. klo 19. Rokkaavaa uutta vuotta! Savonlinnan orkesteri ja Savonlinna Big Band, johtaa Antti Rissanen, solistit Costello Hautamäki & Tero Lindberg.