Huvittaisiko maalata järvimaisemia vesiväreillä? – Vesj'kansa-hankkeen vesivärityöpajoissa Savonlinnassa pääsee vahvistamaan yhteyttä luontoon

Työpajoissa mennään ulos veden ääreen ja maalataan järvimaisemia.

Pauliina Sairanen

Viime vuoden vesivärityöpajoissa maalattiin maisemia valokuvien perusteella, mutta tänä vuonna mennään luontoon maalaamaan.
Viime vuoden vesivärityöpajoissa maalattiin maisemia valokuvien perusteella, mutta tänä vuonna mennään luontoon maalaamaan.

Vesi on ollut tärkeä elementti Savonlinnan seudulla asuville kautta aikojen. Ensimmäiset alueella asustaneet kansat ovat eläneet vedestä, ja siitä syystä heitä kutsutaan vesj'kansaksi.

Vesi on nykyihmisillekin tärkeä elementti.

– Vaikka nykyään ollaan riippuvaisia kaupungeista, olemme siltikin pohjimmiltamme luontoihmisiä. Kaipaamme metsään ja järvien rannalle, kertoo Vesj'kansa -hankkeen vesivärityöpajan ohjaaja Pauliina Sairanen.

Viime vuoden vesivärityöpajoissa maalattiin sisätiloissa valokuvien avulla, mutta tällä kertaa työpajat toteutetaan ulkona Savonlinnan Sulosaaressa.

Vesiväreillä saa vangittua järvimaiseman tunnelman

Työpajoihin ovat tervetulleita kaikki, eikä kokemusta maalauksesta tarvitse olla. Osallistuminen on ilmaista ja Vesj'kansa-hanke maksaa osallistujien materiaalimaksut. Pajoissa annetaan ohjeita helppoihin maalaustekniikoihin.

Nyt on mahdollisuus vangita luontoelämys kuvaksi. — Pauliina Sairanen

– Jokainen onnistuu ihan varmasti, Sairanen rohkaisee.

Työpajat tarjoavat keinon päästä yhteyteen luonnon kanssa. Savonlinnaa ympäröivä järvimaisema on hurmannut Sairasen ja hän uskoo, että monella muullakin on vastaavanlaisia tunteita.

– Luonnossa tulee sellainen tunne, että kunpa saisi vangittua tämän tunnelman. Nyt on mahdollisuus vangita luontoelämys kuvaksi, Sairanen toteaa.

Työpajoihin mahtuu 12 osallistujaa, ja niihin ilmoittaudutaan Linnalan opiston kautta.

Vesj'kansa-hanke käynnistyi syyskuussa 2019. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa Säämingin alueen asukkaiden vesj'kansa-identiteettiä ja vaalia aineetonta kulttuuriperinnettä.

Opetuksesta vastaa Linnalan Kuvataidekoulun vastaava opettaja Pauliina Sairanen.

Vesj'kansa maalaa vettä ja rantaa -vesivärityöpajat pidetään perjantaisin 14. elokuuta, 28. elokuuta ja 11. syyskuuta kello 16.15–18.45. Ryhmä kokoontuu Sulosaaren laavulla.