Piru suutelee nunnaa, ruusut aukeavat ikuisesti — Savonlinnan taidelukion kuvisabit tekivät 40 lopputyötä aiheena Raja

Raja on paljon muutakin kuin viiva kartalla — taidelukion abit tekivät 40 erilaista työtä aiheesta raja, kaikki ovat nyt katsottavissa galleria Eteisessä

Tuija Pauhu

Savonlinnan taidelukion kuvataidelinjan 40 abia lopputyönäyttelyn avajaisissa galleria Eteisessä. Jokainen on oman teoksensa aiheesta raja.
Savonlinnan taidelukion kuvataidelinjan 40 abia lopputyönäyttelyn avajaisissa galleria Eteisessä. Jokainen on oman teoksensa aiheesta raja.

Savonlinnan taidelukion kuvataidelinjan abit ovat saaneet lopputyönsä ja niihin liittyvät portfoliot valmiiksi ja esille galleria Eteiseen koulun alakertaan. Loputyö on pakollinen kuvataidelinjan opiskelijoille.

Esillä on 40 opiskelijan 40 teosta, joissa raja-aihetta on käsitelty hyvin eri tavoin.

Itä-Savo kysyi neljältä eri linjan opiskelijalta ajatuksia työn kulussa.

Kaikilta kysyttiin nämä kysymykset:

1. Miltä tuntui, kun kuulit lopputyösi aiheen eli sanan raja?

2. Kuinka työ edistyi?

3. Mitä olet oppinut lopputyötä tehdessä ja taidelukiossa yleensä?

Tässä vastaukset:

Tuija Pauhu

Juho Kinnunen teki 3D-animaation elämän ja kuoleman rajasta, ikuisuudesta.
Juho Kinnunen teki 3D-animaation elämän ja kuoleman rajasta, ikuisuudesta.

Juha Kinnunen, media-linja


1. Ensin tuli mieleen fyysinen raja, ja ajatus oli: onpa tylsä. Sitten ajatus laajeni ja syveni:  elämän ja kuoleman rajalla. Siitä lähti työ etenemään.


2. Olen koko lukioajan tehnyt kaikki työni sähköisesti, 3D-tekniikoita käyttäen, joten sellainen on lopputyökin. Loin sähköisesti kolmiulotteisia ruusuja, joita sitten animoin terälehti terälehdeltä. Työssä ruusut ovat avautuvat aina uudestaan, syntyvät ja kuolevat, ja nimi on Ikuisuus.


3. Koska tekniikkani, 3D-animaatio, on epätavallinen, olen opiskellut teknistä puolta itse ja kehittänyt sitä edelleen. Koulun tärkeitä anteja ovat esimerkiksi värioppi, sommittelu, taidehistoria. Jatkossa vaihtoehtoina on jokin mediaan liittyvä tai kaupallinen ala.

Tuija Pauhu

Heta Penttinen valitsi idän ja lännen, vanhan ja uuden rajat linolaattakaivettukseensa.
Heta Penttinen valitsi idän ja lännen, vanhan ja uuden rajat linolaattakaivettukseensa.

Heta Penttinen, graafinen ja tilasuunnittelulinja.

1. Ensin ei tullut mieleen yhtään ideaa, tyhjää vain. Sitten päätin tarttua siihen ensimmäiseen ajatukseen, joka sanasta tulee, eli maan tai maanosien raja.

2. Tein kaksi linolaattakaiverrusta. Toinen kuvaa vanhaa aasilaista kulttuuria, toinen modernia länsimaista kulttuuria; toisessa pagodeja, toisessa katunäkymä. Raja on idän ja lännen kulttuurin sekä vanhan ja uuden välillä. Linkolaattakaiverrus muistuttaa perinteistä puupiirrosta, joka oli Kiinassa suosittua.

3. Ehkä tärkein oppi on se, ettei pidä suunnitella liikaa etukäteen vaan tehdä, antaa ajatuksen viedä. Voi olla, että ensimmäinen idea ei toteudu lopulta, mutta siitä syntyy seuraava, se muuttuu toiseksi, ehkä paranee. Ei pidä pelätä virheitä, nekin vievät eteenpäin. Jatkossa haluan jollain tavalla jatkaa taiteen tekemistä ja kehittää uskaltamista ja heittäytymistä.

Tuija Pauhu

Petri Anttonen maalasi pahan ja hyvin rajan, nunnan ja pirun suudelman.
Petri Anttonen maalasi pahan ja hyvin rajan, nunnan ja pirun suudelman.Petri Anttonen, yleinen kuvataidelinja

1. Aluksi menin paniikkiin, tuntui, ettei tule mieleen muuta kuin ihan konkreettinen rajalinja. Se ei kyllä kiinnostanut.

2. Sitten tajusi, että tämä onkin todella jännä aihe, raja voi olla vaikka mitä. Tartuin hyvän ja pahan rajaan. Maalasin akryylimaalilla nunnan ja demonin halauksen. Tyyli on vähän sarjakuvamainen, tyylitelty.

3. Kyllä minun maailmani on avartunut Taikkarissa tosi paljon ja monella tavalla. Opiskelu, taidehistoria ja muu on muuttanut ajattelua, mutta ehkä ennen kaikkea se, että täällä on niin erilaisia ihmisiä. On oppinut näkemään, että asioita voi katsoa vaikka millä tavalla ja erilaisten ihmisten kanssa on tosi mukava jutella ja rikastuttaa omaa maailmankuvaa. On tullut paljon ajattelevammaksi ja avaramielisemmäksi, ymmärtää ihmisiä paljon paremmin. Taide on minulle jatkossa harrastus, haluan poliisiksi.

Tuija Pauhu

Veera Puumalainen teki raja-aiheesta liikenneopasteet, joka pakottaa valitsemaan puolensa kuumissa keskusteluaiheissa.
Veera Puumalainen teki raja-aiheesta liikenneopasteet, joka pakottaa valitsemaan puolensa kuumissa keskusteluaiheissa.Veera Puumalainen, soveltava taide.

1. Minulle tuli sanasta raja heti valtavasti ajatuksia, pää oikein kihisi. Vaihtoehtoja oli niin paljon, etten tiennyt, mihin tarttua.

2. Päädyin lopulta käsitetaiteeseen, jossa tärkeintä on ajatus ja se, että saa katsojan ajattelemaan. Otin esille asioita, joista ihmiset ovat täysin eri mieltä, puolesta tai vastaan. Tein ajo-opasteiden näköisiä kylttejä, jotka näyttävät, että nyt pitää valita. Eutanasia: kyllä vai ei, turkistarhaus, kyllä vai ei. Kylttien alla on maassa keskiviiva, joka erottaa valinnat.

3. Olen oppinut tässä koulussa sinnikkyyttä, loppuun saakka tekemistä. Joku virhe tai huonolta tuntuva juttu voikin viedä eteenpäin. Ei tarvitse olla heti täydellinen, vaan tehdä askel askeleelta, jatkaa tekemistä, niin lopulta siitä muovautuu hyvä. Haaveeni on päästä opiskelemaan biologiaa, taiteesta ei tule ammattia.


Taidelukion lopputyönäyttely Raja esillä galleria Eteisessä Savonlinnan taidelukion alakerrassa. Esillä 40 oppilaan lopputyöt sekä portfolio, jossa kuvataan työn edistymistä. Galleria on avoinna koulupäivinä klo 8—17. Vapaa pääsy.