Musiikki kuin samettia — Maanantaina soi Jouluoratorio Savonlinnassa kahden kuoron, upeiden solistien ja ESMOn soittajien voimin.

Maanantai-iltana Tuomiokirkossa soi Saint-Saënsin jouluoratorio sekä rakkaat joululaulut suurkuoron ja ESMO ensemblen voimin, solisteinaan Päivi Pylvänäinen, Anu Ontronen, Joonas Asikainen sekä Risto Piirainen. Tekijöille on kova urakka: sama joukko esitti teokset sunnuntaina Lieksassa ja Joensuussa.

ESMO

ESMO ja Savonlinna-kuoro sekä kamarikuoro Lieksasta tuovat joulun juhlaa maanantaina Tuomiokirkkoon. Kuva kahden vuoden takaisesta Jouluoratorio-esityksestä.
ESMO ja Savonlinna-kuoro sekä kamarikuoro Lieksasta tuovat joulun juhlaa maanantaina Tuomiokirkkoon. Kuva kahden vuoden takaisesta Jouluoratorio-esityksestä.

Maanantaina soivat rakastetut joululaulut sekä Camille Saint-Saënsin

Jouluoratorio Savonlinnan Tuomiokirkossa noin 70 esittäjän voimin. Asialla ovat Etelä-Savon Musiikkiteatteriyhdistys ESMO ry, Kamarikuoro Kaisku Lieksasta, Pielinen Soi festivaali ja Savonlinna-kuoro.

Teksti on Raamatusta, latinaksi, ja se seuraa joulun tapahtumia uskollisesti. Kuorolla on suuri osuus. — Matti Makkonen

Tämä joukko toteuttaa kolmen jouluisen kirkkokonsertin kiertueen Joensuussa, Lieksassa ja Savonlinnassa 9.—10. joulukuuta. Savonlinnan konsertti on kiertueen viimeinen.

Konserttien pääteos on Camille Saint-Saënsin valoisa Jouluoratorio viidelle laulusolistille, kuorolle ja orkesterille. Konsertin solisteina laulavat muun muassa savonlinnalaislähtöinen sopraano Päivi Pylvänäinen, Rantasalmelta kotoisin olevat mezzosopraano Anu Ontronen ja baritoni Joonas Asikainen sekä tenori Risto Piirainen.

Lähes sama joukko on esittänyt jouluoratorion aikaisemminkin Matti Makkosen johdolla. Nyt johtajana on myös Mari-Annika Heikkilä. Orkesterina toimii ESMO-ensemble, johon kuuluu jousikvintetti, harppu ja urut.

Saint-Saënsin jouluoratorio on Makkosen mukaan tunnelmapitoista musiikkia, joka kertoo lempeästi joulusta.

— Teksti on Raamatusta, latinaksi, ja se seuraa joulun tapahtumia uskollisesti. Kuorolla on suuri osuus.

Saint-Saëns on jakanut teoksen kymmeneen osaan, joista ensimmäinen osa on orkesterin alkusoitto, muissa osissa on mukana laulua, milloin kuoron, solistin tai ensemblen voimin. Vaikka teoksessa on voimakkaampiakin soolo- ja kuoro-osuuksia, on se pääpiirteissään erittäin hillitty ja lyyrinen sävellys.

Tämä ranskalainen romantiikan ajan säveltäjä oli yksi oman aikansa lapsitähti. Hän aloitti jo alle kolmen vuoden iässä pianonsoiton, ja ensimmäiset sävellyksetkin alkoivat syntyä jo pari vuotta myöhemmin. Saint-Saënsin tuotantoon kuuluu oopperoita, sinfonioita, sinfonisia runoja, elokuvamusiikkia, näyttämömusiikkia, konserttoja ja balettia. Kaiken kaikkiaan hänen teoslistaltaan löytyy yli 300 sävellystä.

Kuluvana vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta Otto Kotilaisen ja Oskar Merikannon syntymästä sekä 100 vuotta Toivo Kuulan kuolemasta. Niinpä konsertin ohjelmassa kuullaan näiden kolmen säveltämiä joululauluja, kuten Kotilaisen Varpunen jouluaamuna.

Lisäksi ohjelmassa on rakastetuimpia joululauluja Pielisjärvellä syntyneeltä Heino Kaskelta kuten Mökit nukkuu lumiset.

Ranskalaiselta Adolphe Adamin Oi jouluyö kuullaan niin solistien kuin kuoron ja orkesterin esittämänä. Sama konsertti kuullaan myös Joensuun ja Lieksan kirkoissa päivää aiemmin kuin Savonlinnassa.

Jouluoratorio-konsertti Savonlinnan Tuomiokirkossa maanantaina 10.12. kello 19. ESMOn solistit, ESMO ensemble, Savonlinna-kuoro ja kamarikuoro Kaisku, joht. Mari-Annika Heikkilä ja Matti Makkonen.

Uusimmat uutiset

Kommentoidut