Samuli ja Ilari Edelmann esittävät isänsä Tonin lauluja perjantaina Itä-Karjalan kansanopistolla – Toni Edelmannille oli Punkaharju rakas ja erityinen

Perjantaina esittävät Toni Edelmannin pojat Samuli ja Ilari isänsä lauluja Itä-Karjalan kansanopistolla, jolla on erityinen paikka Edelmannin suvun elämässä.

Soila Puurtinen

Samuli Edelmann laulaa perjantaina Punkaharjulla isänsä lauluja, pianistina Ilari-veli.
Samuli Edelmann laulaa perjantaina Punkaharjulla isänsä lauluja, pianistina Ilari-veli.

Perjantai-ilta tarjoaa aika yllättävää: laulaja-näyttelijä Samuli Edelmannin ja hänen veljensä, pianisti-säveltäjä Ilari Edelmann konsertoivat Punkaharjulla, Itä-Karjalan kansanopistolla.

– Tämän konsertin taustalla on isä eli Toni Edelmann, joka vietti lapsuuden ja nuoruuden Punkaharjulla. Hänen isänsä oli Punkaharjun kanttori Casimir Edelmann, joka myös sävelsi ja oli muutenkin tunnettu musiikkimies, kertoo Itä-Karjalan kansanopiston rehtori Maija Tenojoki.

Kasimir Edelmann kuoli yllättäen auto-onnettomuudessa, ja perhe muutti Helsinkiin. Toni Edelmannille jäi lapsuuden ja nuoruuden seutu tärkeäksi.

Hän palasi kerta toisensa jälkeen Punkaharjulle, ja usein juuri Itä-Karjalan opistolle Vaahersaloon.

– Hän oli käynyt täällä jo lapsena, kun isä-Kasimir piti täällä hartaushetkiä. Aikuisena Toni tuli tänne mielellään ja viipyi jopa viikkoja. Hän esimerkiksi sävelsi kaikki Shakespearen sonetit täällä ruokasalin pianon äärellä, sama piano on meillä edelleen, kertoo Tenojoki.

Itä-Karjalan kansanopisto oli Toni Edelmannille niin tärkeä, että hän sävelsi sille kaksi laulu, Valoniemi-valssin ja Hymnin Valoniemelle. Valoniemi on opiston paikan nimi, se taas tulee paikalla ennen toimineelta pensionaatilta.

– Toni Edelmannin johtama Koiton laulu levytti nämä kappaleet. Ne ovat tavattoman kauniita.

Vuonna 2016 sitten pitivät isä ja poika, Toni ja Samuli Edelmann sekä Koiton laulu ja Eija Ahvo yhteisen konsertin Itä-Karjalan kansanopistossa äitienpäivänä.

– Se oli ensimmäisiä kertoja, kun isä ja poika konsertoivat yhdessä. Musiikkimaut olivatkin lähentyneet vuosien mittaan, kertoo Tenojoki.

Pianisti Ilari Edelmann suoritti kymmenisen vuotta sitten siviilipalvelunsa opistossa ja asuin vuoden verran Vaahersalossa.

– Hän on meille oikein tuttu.

– Aloite perjantain konsertista tuli Edelmanneilta, ja tietenkin me otamme heidät mielellämme vastaan. Konsertti koostuu Toni Edelmannin sävellyksistä, ja sekin on opistolla tärkeää. Toni oli pitkään opiston johtokunnassakin, kertoo Maija Tenojoki.

24.1. klo 19. Sarastus-konsertti Itä-Karjalan kansanopistossa, Samuli Edelmann, laulu, ja Ilari Edelmann, piano. Toni Edelmannin musiikkia.