Tulkaa pian takaisin, kuului Espanjasta — Savonlinna-kvartetin on nyt melkein pakko palata Torreviejaan ja juhlistaa siellä suomalaisten suurta juhlaa

Savonlinna-kvartetti konsertoi keväällä Torreviejassa ja sai samantien kutsun kutsun seurakunnan 30-vuotisjuhlien pääesiintyjäksi. Juhlat pidetään tämän viikon lopulla, mutta keskiviikkoa voi Savonlinnassa kuulla Espanjan juhlamatkan riemukkaita säveliä.

Savonlinna-kvartetti edusti kaupunkia niin hienosti viime keväänä Espanjassa, että kutsu tulla takaisin jo syksyllä seurasi heti perässä.

Kai ne pitivät meistä, kun keväisen vierailun jälkeen tuli heti kutsu syksyn 30-vuotisjuhlaan.

Näin miettii Savonlinna-kvartetin sellisti ja intendentti Ilkka Vesioja. Kvartetti konsertoi viime keväänä Espanjan Torreviejassa, Costa Blancalla suomalaisen evankelisluterilaisen seurakunnan kutsumana.

Seurakunnan turistikanttorina toimi tuolloin savonlinnalainen Esa Pyöriä.

— Nyt lähdemme Esan kanssa kutsuttuina uusintavierailulle. Kvartetti pitää sitä ennen Savonlinnassa jo toisen Espanjan lähtökonsertin, keväällä oli se ensimmäinen, kertoo Vesioja.

Kyse ei ole mistä tahansa vierailusta: Torreviejan seurakunta täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Pääjuhlat pidetään ensi viikonloppuna, ja juhlien pääesiintyjä on Savonlinna-kvartetti.

Siinä soittavat Andrei Nikulin, ensimmäinen viulu, Maria Sidorkina, toinen viulu, Katja Inkala, alttoviulu, ja Ilkka Vesioja, sello.

— Seurakunnan vieraana oli keväällä meidän jälkeemme useita maineikkaita suomalaisyhtyeitä. Kutsu juhlaviikolle on aikamoinen tunnustus kvartetilla ja myös Savonlinnalle, miettii Vesioja.

— Mieluusti vastasimme myöntävästi, etenkin kun sikäläinen seurakunta lupasi vastata suurimmalta osin matkan kustannuksista.

Espanjassa odottaa tiivis kolmen esiintymisen viikonloppu: perjantai-iltana on kvartetin oma konsertti, ohjelmassa Tshaikovskin Vuodenajat-sarja, ja lauantaina kvartetti soittaa 30-vuotisjuhlamessussa ja 30-vuotisjuhlagaalassa.

Esa Pyöriä oli puoli vuotta Torreviejan kanttorina, joulunalusajasta pääsiäiseen. Kokemus oli riemukas.

— Siellä asuu noin 3 500 suomalaista. Seurakuntatoiminta on hyvin aktiivista. Siellä on yli 30 laulajan kuoro, jonka johtaminen oli todella mieluista työtä.

Esa Pyöriä (seisoo) toimi viime talvikaudella puoli vuotta Torreviejan turistikanttorina ja lauloi Savonlinna-kvartetin solistina. Hän lähtee kutsuttuna myös kvartetin syyskonserttimatkalle.

Messut pidetään joka lauantai katolisessa kirkossa, väkeä on aina noin 150. Joulunalustilaisuuksissa oli kirkko aina täynnä, oli noin 450 suomalaista.

— Torreviejassa käy messussa moni sellainenkin, joka ei Suomessa tulisi koskaan kirkkoon. Ihmisten yhteys ja liikkeelle lähteminen olivat hienointa. Ei tarvinnut tehdä töitä tyhjille saleille. Seurakunnan viikottaisilla lounailla on aina paljon väkeä.

Savonlinna-kvartetin viime kevään konsertit olivat Esa Pyöriän mukaan hyvin suosittuja, ja palaute oli ylistävää. Pyöriä uskoo, että näin on myös kvartetin Tshaikovski-konsertti perjantaina Torreviejan Musiikkipalatsissa.

Lauantain juhlagaalassa kvartetti ja Esa Pyöriä pitävät kolme 20 minuutin minikonserttia juhlaillallisen ruokalajien väleissä.

Keskiviikkona pitää kvartetti Savonlinnassa lähtökonsertin, jossa soivat samat sävelet kuin viikonvaihteessa Torreviejassa, eli Tshaikovskin Vuodenajat-sarja sekä hengellistä musiikkia, jazzia ja humoristista ohjelmaa ja tangoja.

— Soitimme Espanjassa habaneran nimeltä Torrevieja. Se sai yleisön kyyneliin. Se on ohjelmassa nytkin, kertoo Ilkka Vesioja.

— Keskiviikon lähtökonsertissa on luvassa viihdyttävä ilta. Toivomme, että konserttiyleisö saapuu sankoin joukoin toivottamaan kvartetille hyvää matkaa.

Savonlinna-kvartetin Espanjan matkan läksiäiskonsertti 21.11. klo 19.Melartin-sali. Rennon viihdyttävää juhlaohjelmaa.

Luetuimmat