Virolaisista loikkareista ja rikollisista on monta tarinaa — Loikkarit-elokuva kertoo niistä yhden komedian keinoin

Viro juhlii tällä viikolla. Savonlinnan Viro-yhdistys tuo tuoreen leffan Savonlinnan Killaan

ANDRES TEISS

Elokuvan veijarit suunnistavat Suomen jälkeen Ruotsiin Neuvostoliittoon palautuksen pelossa.
Elokuvan veijarit suunnistavat Suomen jälkeen Ruotsiin Neuvostoliittoon palautuksen pelossa.

Vauhdikas veijarikomedia Loikkarit (Sangarid) vie katsojansa 1980-luvulle, jolloin kolme virolaista kaverusta pakenee Neuvostoliitosta Suomeen länsimaisen elämäntyylin toivossa.

Loikkarit nähdään Savonlinnassa elokuvateatteri Killassa ensi perjantaina kello 16.30. Esityksen on järjestänyt Savonlinnan Viro-yhdistys satavuotisen Viron juhlaviikon kunniaksi.

Loikkareiden pojilla ei ole omakohtaista kokemusta lännestä, mutta television suosikkiohjelmat kuten Miami Vice, Ritari Ässä ja Santa Barbara ovat maalanneet houkuttelevaa kuvaa. Matka Suomeen onnistuu muutamien mutkien kautta, mutta koska tuohon aikaan Suomi palautti pakolaiset takaisin Neuvostoliittoon, oli kaverusten jatkettava matkaansa Ruotsiin.

Länsinaapurimme otti rautaesirippua paenneen kolmikon ensin sankareina vastaan, mutta alkuhuuman jälkeen vastaanotto ja elämän realiteetit muuttuivat aika lailla ankeammaksi. Luovia ratkaisuja ei ystävyksiltä puutu ja kommelluksien kautta he lopulta vastaavat tilanteeseen ryhtymällä rikollisiksi, Suomessa.

Komediallisten elementtien lisäksi elokuva tarjoaa mainion kurkistusikkunan 1980-luvun ajankuvaan niin Suomessa, Virossa sekä Ruotsissa. Vauhdikkaan seikkailukomedian on käsikirjoittanut Martin Algus, joka on saanut tarinaan inspiraation suomalaistenkin hyvin tuntemasta tositapahtumista 1980-luvun puolivälissä. Elokuvan tapahtumat ovat kuitenkin kuvitteellisia.

Loikkarit ei ole aiemmin ollut Suomen teatterilevityksessä, vaan yksinomaan Elisa Viihteessä.

Savonlinnan Viro-yhdistyksen tarkoituksena on vaalia ja edistää virolaisen kulttuurin tuntemusta ja harrastusta viron kieltä kohtaan sekä lisätä Suomen ja Viron maiden ja kansojen kulttuuriyhteistyötä ja kansainvälistymistä.

Elokuvan on ohjannut Jaak Kilmi vuonna 2017 ja sen pääosissa nähdään Veiko Porkanen, Märt Pius, Karl-Andreas Kalmet, Esko Salminen ja Maria Sid.