Miksi missään ei kuule Olavi Virran lauluja, mietti Jari Pylväinen ja pisti pystyyn Virta-lauluillan

Jari Pylväinen muuntuu laulavaksi Olavi Virraksi kuutena lauantaina ja laulaa ikivihreitä, joita radio ei juurikaan enää tarjoa. Pianossa loistaa tietenkin Mika Siekkinen.

Soila Puurtinen

Mika Siekkinen ja Jari Pylväinen miettivät, mikä biisi tulisi seuraavaksi.
Mika Siekkinen ja Jari Pylväinen miettivät, mikä biisi tulisi seuraavaksi.


Nämä ovat lauluja, joita ei oikeastaan kuule enää missään. Tai ehkä Muistojen bulevardi -ohjelmassa. Niinpä meidän pitää esittää niitä.

Näin sanoo näyttelijä Jari Pylväinen, joka muuntuu Olavi Virraksi kuusi kertaa syksyn mittaan. Pianon takana musisoi Mika Siekkinen.

— Lauluillassa esitämme Virran rakastettuja lauluja, ja itse olen lavalla Virtana. Olavi tulee iltamiin ja laulaa vaikka Täysikuun.

Tämä kaksikko oli ratkaisevassa roolissa vuosina 2008—2009 Savonlinnan teatterissa, kun lavalla oli Sinun silmiesi tähden eli Olavi Virta -musikaali. Pylväinen, alkuperäiseltä koulutukseltaan tenori, loisti Olavi Virtana ja Mika Siekkinen luotsasi viisihenkistä teatteriorkesteria pianon takaa.

— Se oli yksi Savonlinnan teatterin suosituimmista näytelmistä. Sali oli illasta toiseen loppuunmyyty. Silloin sain tutustua Virran persoonaan ja lauluihin perinpohjaisesti, ja sain jopa keskustella Virrasta hänet tunteneiden henkilöiden kanssa, muistelee Pylväinen.

Olavi Virta teki uransa alkupuolella itsekin lauluja, kuten Punatukkaiselle tytölleni, mutta suurimman suosion hän sai toisten tekemien laulujen tunteikkaana tulkkina. Juuri näitä ihania ikivihreitä kuullaan Pylväisen ja Siekkisen tulkitsemina.

Soila Puurtinen

Olavi Virta -musikaali Sinun silmiesi tähdn, Savonlinnan teatteri, Jari Pylväinänen 2008.
Olavi Virta -musikaali Sinun silmiesi tähdn, Savonlinnan teatteri, Jari Pylväinänen 2008.

Ja lauluja riittää: Poika varjoiselta kujalta, Eva, Kultainen nuoruus, Ennen kuolemaa, Täysikuu, La Cumparsita...

— Virran laulut ovat olleet ihmisille todella tärkeitä. Ne ovat kuvastaneet ihmisten omia tunteita ja elämän tapahtumia, muutkin kuin Hopeinen kuu. Ne ovat edelleen rakkaita suurelle joukolle.

Jari Pylväinen tuli Savonlinnan teatteriin näyttelijäksi 2005. Tämän näytäntökauden hän on opintovapaalla.

Jari Pylväinen ja Mika Siekkinen harjoittelevat Virta-lauluja teatterissa 2008.
Jari Pylväinen ja Mika Siekkinen harjoittelevat Virta-lauluja teatterissa 2008.

— Aika monta vuotta olen ollut teatterissa kuutena päivänä viikossa aamuin ja illoin neljä tuntia. Olen jo muutaman vuoden miettinyt, että olisi mukava pitää vapaa vuosi ja tehdä jotain muuta.

Pylväinen on paitsi näytellyt myös sovittanut useiden musikaalien materiaalia, tehnyt harjoitusnauhoja ja toiminut teatterikapellimestarina- sekä tietenkin tehnyt näytelmien trailereita.

— Tällekin syksyllä olen tehnyt harjoitusnauhoja, mutta pääasia on nyt ihan muualla.

Tämän näytäntökauden ajan Pylväinen opiskelee kokiksi.

— Se on ollut jo pitkään mielessä. Pitkän ajan haaveena on saada oma ravintola Espanjaan, sellainen paikka, jossa on hyvää ruokaa ja hyvää palvelua. Olen ollut työharjoittelussa kesällä, viimeksi Järvisydämessä, ja oppinut, että tämä on todella kovaa työtä, mutta hyvin kiehtovaa.

— Viime viikonloppuna oli kakkukurssi, sanoo Pylväinen ja näyttää valokuvia leipomastaan kakusta, jossa on kolmea erilaista moussea.

Soila Puurtinen

Mika Siekkinen ja Jari Pylväinen käyvät jälleen Olavi Virran laulujen kimppuun.
Mika Siekkinen ja Jari Pylväinen käyvät jälleen Olavi Virran laulujen kimppuun.

— Myös Olavi Virta piti ruuanlaitosta. Häneltä jäi kokoelma reseptejä, joista oli tarkoitus tehdä kirja. Se jäi julkaisematta.

Myös Mika Siekkisen työkuva on laajentunut: monipuolinen musiikkimies toimii Enonkosken kirkkomuusikkona.

Olavi Virta — Estradilla Jari Pylväinen -esitys nähdään syksyn mittaan kuusi kertaa Kulttuurikellarilla.

Olavi Virta — Estradilla Jari Pylväinen, ensi-ilta Kulttuurikellarilla lauantaina 5.10. klo 19. Pianossa Mika Siekkinen.