Halonen ja Gallén sekä muut mestarit, virkatut moottorisahat ja uusi puutaide Luston Suomi 100 -näyttelyissä — katso video!

Metsämuseo Luston Suomi 100 -näyttelyt avattiin torstaina yleisölle Punhakarjulla, pääosissa ovat arvotaide ja uusi muotoilu.

Tuija Pauhu

UPM-Kymmenen taidesäästiön toiminnan johtaja Anna-Maria Wiljanen esittelee Jussi Mäntysen pienoisveistosta. Se on 27 muuta säätiön arvoteosta on nyt esillä metsämuseo Lustossa.

Metsimäuseo Lustossa avautui tänään kolmen kovatasoisen näyttelyn Suomi 100 -näyttelykokonaisuus. Kansallista identiteettiä rakentamassa -näyttelyssä on 28 arvoteosta UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön kokoelmista. Näyttely kertoo paitsi puun ja metsien osuudesta Suomi-kuvan rakentumisessa myös metsäteollisuuden kehityksestä.
— Teemapuu on koivu, joka näkyy niin Hugo Simbergin etsauksessa, Pekka Halosen maalauksessa kuin Victor Westermarkin maisemassa. Metsä on osa suomalaisten sielua ehkä enemmän kuin mikään muu, samalla se on suomalaisten vaurauden perusta.
— Kuvaustapa muuttuu ajan myötä: Yngve Bäck käyttää värejä, jotka kertovat, mitä metsä tuntuu, eikä niinkään, miltä metsä näyttää, kertoo säätiön toiminnanjohtaja Anna-Maria Wiljanen.
Näyttelyn taiteilijanimiä ovat myös Akseli Gallén, Jalmari Ruokokoski, Eero Järnefelt ja Victor Westerhjelm.


Lasten Lustossa on kymmenen virkattua moottorisahaa. Tekstiilitaiteilija Sanna Vatanen ihastui vanhojen moottorisahojen lempinimiin, ja tästä kumpusi idea virkata näitä vanhoja, monelle metsämiehellä ja mökkisahaajalle rakkaita malleja.
Mallit on tyylitelty uskollisesti eri sahoista. Kolme niistä on tehty kestämään käyttöä: lapset voivat leikkiä sahaamista.


Ilona Rista on puutaiteilija, joka tuntee sekä käsityön että kaikkein moderneimmat työtavat. Hän on kehittänyt tekniikoita, joilla taidetta voi tehdä puusta tietotekniikan avulla.
Rista, vuoden 2014 puutaiteilija, kokeilee ja kehittää jatkuvasti. Hän on luonut esimerkiksi akustisia elementtejä, joita monet arkkitehdit käyttävät uusissa rakennuksissa.
— Haluaisin, että Suomi tulisi tunnetuksi modernista puuosaamisesta, jossa yhdistyvät korkea teknologinen taito ja korkealaatuinen muotoilu, sanoo Rista.
Lustossa on esillä Ristan suurikokoisia seinäelementtejä, veistoksia ja myös puukirjoja.

Luston kesän 2017 näyttelyt: Kansallista identiteettiä rakentamassa, näyttely UPM-Kymmenen taidesäätiön kokoelmista ja Ilona Rista, puutaiteen uudistaja -näyttelyt avoinna 7.1.2018 saakka; Virkatut moottorisahat 1.10.2017 saakka.

Riitta-Leena Lempinen-Vesa

Riitta-Leena Lempinen-Vesa

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Kommentoidut