Veteraanit kertovat omat sotamuistonsa Joelin näyttelyssä — Valokuvaaja haluaa muistuttaa siitä, mitä veteraanit tekivät meidän vuoksemme

Valtakunnallinen Muisto sodasta -valokuvanäyttely tekee tutuiksi 15 veteraania ja heidän tarinansa — Savonlinnasta mukana Martti Repo.

Soila Puurtinen

Martti Repo Savonlinnasta ( valokuva oikealla) on yksi 15 sotaveteraanista, joka kuvattiin ja haastateltiin Muisto sodasta -näyttelyä varten. Suuret muotokuvat ja tekstit ovat nyt Joelissa.
Martti Repo Savonlinnasta ( valokuva oikealla) on yksi 15 sotaveteraanista, joka kuvattiin ja haastateltiin Muisto sodasta -näyttelyä varten. Suuret muotokuvat ja tekstit ovat nyt Joelissa.


Keitä ja millaisia ovat yhä elossa olevat sotaveteraanit? Mitkä ovat heidän muistonsa?

Tätä mietti valokuvaaja Sari Pitko. Hän käynnisti Suomi 100 -juhlavuonna hankkeen, jonka tarkoituksena oli taltioida vielä elossa olevien veteraanien tarinoita ja tehdä veteraanit tutuiksi.

— Veteraaneja on joukossamme enää vähän. Me haluamme, että ihmiset pysähtyisivät muistamaan heitä ja heidän suuria tekojaan, uhrauksiaan meidän maamme puolesta, sanoo Sari Pitko.

— Heidän ansiostaan me saatoimme viettää Suomi 100 -juhlavuotta.

Muisto sodasta -valokuvanäyttely on Savonlinnan pääkirjasto Joelissa tammikuun 27. päivään saakka. Esillä on suuria mustavalkomuotokuvia 15:stä veteraanista ympäri Suomea.


Viime kevään ja kesän aikana Pitko sekä Terhi Järvinen ja Mikko Inkinen eli työryhmä Muistot kiersi ympäri Suomea. He tapasivat 15 veteraania.

Jokaisesta otettiin muotokuva, ja jokainen sai kertoa oman muistonsa sodasta.

— Meillä on ollut vuoden 2017 keväällä ja kesällä 15 ihanaa kohtaamista veteraanien kanssa eri puolilla Suomea; Joensuu, Pello, Oulu, Turku, Mänttä-Vilppula, Savonlinna, Kotka ja Helsinki, kertoo Pitko.

Sodan muistot -näyttelyssä on jokaisesta veteraanista suurikokoinen muotokuva sekä kirjoitettu muisto sota-ajalta.

— Taitan kootusta materiaalista myös kirjan, jotta hanke jää elämään myös tuleville sukupolville. Paljon materiaalia kohtaamisista ja myös näyttelyjen avajaisista eri puolilla Suomea on myös netissä, sanoo Pitko.

Viime syksystä lähtien on Muisto sodasta –valokuvanäyttely kiertänyt niillä paikkakunnilla, joista näyttelyyn kuvatut veteraanit ovat kotoisin.

Ensimmäinen näyttely Joensuussa kauppakeskus Iso Myyssä oli elokuun alussa. Sitten vuorossa oli Pello, sen jälkeen Oulu, josta näyttely on edennyt kohti etelää. Ennen Savonlinnaa näyttely oli Helsingissä. Savonlinna on näyttelyn viimeinen paikka.

— Näyttelyt on järjestetty joka paikkakunnalla sellaisissa tiloissa, joissa ne tulivat mahdollisimman lähelle ihmisiä ja ihmisten keskelle. Meille oli tärkeää,  että kellä tahansa on ollut mahdollista kokea näyttely helposti ja ilman pääsymaksua. Niinpä kuvia on ollut esimerkiksi kauppakeskuksissa, kertoo Pitko.

Sari Pitkolle on tärkeää, että veteraaneja kohtaan esitetään kunnioitusta ja arvostusta.

— Olemme saaneet paljon palautetta veteraaneilta ja heidän parissaan työskenteleviltä, että tällainen olisi pitänyt toteuttaa jo vuosia sitten, sanoo Pitko.

— Eräskin veteraani toivoi, että heitä muistettaisiin muutenkin kuin kauniina puheina itsenäisyyspäivinä. Haluamme hankkeella herätellä ihmisiä myös siihen, että veteraaneja ja muitakin vanhuksia muistettaisiin muutenkin ja heidän kanssaan rupateltaisiin vaikka vain kahvikupillisen ääressä hetken. Monet vanhukset kokevat yksinäisyyttä, muistuttaa Pitko.

MARTTI REPO 1925, Savonlinna:

"No niin, koulutuskeskuksesta siirryttiin HTK:hon eli henkilötäydennyskeskukseen ja se oli Uuraassa, Uuraan saaressa Viipurin, Viipurin lahden, Viipurin edustalla. Itseasiassa Viipurin ulkosatama. Siellä oli tälläinen täydennyspataljoona M, joka tarkoitti Malkamäkeä. Sieltä me siirryttiin sitten -44 kesällä Tervajoelle, Kannas oli jo murtunut, linjat oli tullu sinne Viipurin lähelle. Ja siellä me olimme jonkun aikaa rannikkovartiostossa. Vartottiin niinku maihinnousua. Sitten elokuussa, elokuu se oli, se oli elokuun alkua kun siirryttiin Ilomantsiin. Joo ja sitten Ilomantsin taistelut, nehän ei kovin kauan kestäny, ne oli niin noin pari viikkoa. Mä olin siellä, tuota jääkäripataljoona 1:ssä KRH-joukkueessa tulenjohtaja. Ja näin ollen jouduin olemaan etulinjassa, niin kuin tulenjohtajat aina on. Siinä oli tämä, itseasiassa minun taistelukokemukseni. Sieltä mää jouduin sitten Ouluun, siellä oli tämä ensimmäisen divisioonan opastus ja täydennyselin. Sitä kautta kotiutettiin vanhat, vanhoja miehiä ja mä olin siellä kirjurina. Täyttelin näitä henkilötietoja kun miehiä siirtyi sinne ja sieltä sitten heijät jaoteltiin suojeluskuntapiirittäin, paperit ja miehet ja lähetettiin miehet kotiseudulleen."

Muisto sodasta -valokuvanäyttely Savonlinnan pääkirjasto Joelissa 26.1. saakka.