Musiikkiakatemian kesän viimeiset päätöskonsertit soivat viikonloppuna — ”Lied on ennen kaikkia kamarimusiikkia; se on hienovaraista tekemistä laulajan ja pianistin duona”

Luvassa on liediä, 20-luvun Pariisin tunnelmaa sekä mahdollisuus seurata mestarikurssin huippuopettajan ja oppilaan työskentelyä.

Sen lisäksi, että professori Hartmut Höll opettaa Savonlinnan mestarikursseilla kesäisin, hänellä on myös oma kesämökki alueella.
Sen lisäksi, että professori Hartmut Höll opettaa Savonlinnan mestarikursseilla kesäisin, hänellä on myös oma kesämökki alueella.

Savonlinnan Musiikkiakatemian korkeatasoinen konserttisarja päättyy tänä viikonloppuna kolmeen hienoon laulukonserttiin. Lauantaina/ TÄNÄÄN kuullaan Melartin-salissa kahden mestarikurssin päätöskonsertit. Kun unkarilaissyntyinen Júlia Várady estyi saapumasta Savonlinnaan pitämään mestarikurssia, hänen tilalleen saatiin ruotsalais-sveitsiläinen sopraano Camilla Tilling, joka on viime vuosina tehnyt huikeaa uraa maailman konserttilavoilla ja oopperataloissa. Tillingin mestarikurssille osallistuvat laulajat esiintyvät pianotaiteilija Tuula Hällströmin kanssa lauantai-iltapäivän konsertissa, jonka myötä Savonlinnan Musiikkiakatemia myös haluaa kunnioittaa 30 vuotta sitten edesmenneen oopperalegenda Martti Talvelan muistoa.

— Tillingin konsertti on samalla opetustilanne, koska pidämme aina kerran kesässä tällaisen elävä mestarikurssi -tyylisen konsertin. Oppilas esittää aarioita ja liedejä, mutta opettaja myös kommentoi ja antaa vinkkejä. Näin kuulijat pääsevät seuraamaan, millaista on mestarikurssilla opiskelu, kertoo Savonlinnan Musiikkiakatemian toiminnanjohtaja Matti Makkonen.

Lauantai-illan konsertissa esiintyvät professori Hartmut Höllin German Lied -mestarikurssille osallistuvat duot.

— Lied on ennen kaikkia kamarimusiikkia. Se on hienovaraista tekemistä laulajan ja pianistin duona. Jos pianistille sanoo, että olet pelkästään säestäjä, se on kuin heiluttaisi punaista vaatetta, kertoo Makkonen.

Liedin perusideana on Makkosen mukaan laulajan ja pianistin hyvin hienovarainen symbioosi.

— Pianon ja laulun tekstuurit kietoutuvat yhteen ja ovat osa samaa tarinaa.

Maria Ostlin

Ruotsalais-sveitsiläinen sopraano Camilla Tilling tuli Savonlinnaan lyhyellä varoitusajalla, kun kurssille kaavailtu opettaja joutui perumaan tulonsa.
Ruotsalais-sveitsiläinen sopraano Camilla Tilling tuli Savonlinnaan lyhyellä varoitusajalla, kun kurssille kaavailtu opettaja joutui perumaan tulonsa.

Monet pitävät Hartmut Hölliä yhtenä maailman parhaista konserttipianisteista.

— Hartmut Höllin mestarikurssi on todella intensiivistä työtä, hyvin pieniin yksityiskohtiin puuttumista. Hän elää joka solullaan mukana opetushetkessä.

Konserttiviikonlopun kruunaa sunnuntaina Kulttuurikellarilla kello 15 alkava professori Daniel Füeterin French and German Chanson –mestarikurssin päätöskonsertti, jossa sukelletaan muun muassa kabareen ja kevyemmän schlager-musiikin maailmaan.

— Füeterin kurssin päätöskonsertti tuo 1900-luvun alkupuolen saksalaisesta ja ranskalaisesta maailmasta musiikkia, joka liikkuu taidemusiikin ja kevyen musiikin välimastossa. Siksi Füeter on opettanut oppilaitaan päivittäin Kulttuurikellarilla. Musiikin lajiin liittyy, että se toteutuu inspiroivammassa miljöössä. Konsertti on samalla Musiikkiakatemian kesän viimeinen konsertti, joten Kulttuurikellarin baari on auki, ja ihmiset voivat tunnelmoida ja kuvitella olevansa Pariisissa tai Berliinissä 20- tai 30-luvulla.

Camilla Tillingin Oopperan ja liedin mestarikurssin päätöskonsertti Melartin-salissa lauantaina 3.8. kello 15.

Hartmut Höllin German Lied -mestarikurssin päätöskonsertti Melartin-salissa lauantaina 3.8. kello 19.

Daniel Füeterin French and German Chanson -mestarikurssin päätöskonsertti Kulttuurikellarilla sunnuntaina 4.8. kello 15.

Liput 20/15 euroa tuntia ennen ovelta ja ennakkoon täältä.