Kirjasto ja kulttuuritoimi viihtyvät saman katon alla — "Kulttuuri on korkealla kaupungin strategiassa, mutta se ei ainakaan näy resursoinnissa"

Kulttuurijohtaja Outi Rantasuosta tuli viime huhtikuussa myös osa-aikainen kirjastonjohtaja. Muutto Joeliin on ollut hyvä ratkaisu.

Soila Puurtinen

Kulttuurijohtaja Outi Rantasuo (vas.) ja kulttuurituottaja Elina Kosonen muuttivat kirjastoon viime huhtikuussa, ja nyt Rantasuo ja informaatikko Marjo Levänen jakavat kirjastonjohtajan työt. — Työnjako on selkeä, ja kirjastossa on hyvä työilmapiiri, iloitsee Outi Rantasuo.
Kulttuurijohtaja Outi Rantasuo (vas.) ja kulttuurituottaja Elina Kosonen muuttivat kirjastoon viime huhtikuussa, ja nyt Rantasuo ja informaatikko Marjo Levänen jakavat kirjastonjohtajan työt. — Työnjako on selkeä, ja kirjastossa on hyvä työilmapiiri, iloitsee Outi Rantasuo.

Kulttuurijohtaja Outi Rantasuo on yhtä hymyä: kirjasto on hyvä paikka tehdä töitä.

Kulttuuritoimen ainoat työntekijät, Rantasuo ja kulttuurintuottaja Elina Kosonen muuttivat viime vuoden huhtikuussa Äkkiväärästä pääkirjasto Joeliin.

Samalla kulttuurijohtaja otti hoitaakseen osan kirjastonjohtajan töistä, tuottaja kirjaston tapahtumat ja näyttelyt sekä tiedotuksen.

— Kirjastossa olemme toisten kulttuurialan ammattilaisten kanssa saman katon alla. Se tuntuu mukavalta. Lisäksi täällä näkee päivittäin paljon kaupunkilaisia, kulttuurin kuluttajia, ja on keskellä elämää, kertoo Rantasuo.

— Kirjastossa on todella hyvä työilmapiiri.

Järjestely on epätavallinen. Miten se oikein sujuu?

Lakimuutos vaikutti järjestelyyn

Kirjastonjohtaja Tapani Boman jäi eläkkeelle jo vuosia sitten. Hänen tilalleen ei haettu kirjastonjohtajaa, vaan töitä hoiti sijaisena pitkään lasten ja nuoret osastonjohtaja Sanna Kukkonen, jonka tehtäviä jaettiin muille työntekijöille.

Vuoden 2017 alussa muuttui kirjastolaki: johtajalla ei tarvitse olla kirjastoalan korkeampaa korkeakoulututkintoa, vaan muukin ylempi korkeakoulututkinto kelpaa. Kirjastoalan tuntemus tarvitaan.

— Kaupunki odotti tätä lainmuutosta, jonka turvin oli mahdollista, että pystyn toimimaan nyt myös kirjastonjohtajana — minulla ei ole kirjastoalan tutkintoa. Päätöksenteko viirasi muuttoa viime huhtikuulle, kertoo Outi Rantasuo.

Kirjastoalan muutos on suuri ja jatkuva. - Marjo Levänen

— Koska minulla ei ole kirjastoalan koulutusta, on johtajan työt jaettu. Sanna ja vuoden alusta hänen sijaisensa informaatikko Marjo Levänen vastaa kirjastopalveluiden kehittämisestä, minä hallinnosta, sanoo Rantasuo.

Marjo Leväsen mukaan on työnjako helppo hahmottaa:

— Outi on esimies ja hallinnosta vastaava, minun vastuullani ovat esimerkiksi kirjaston kehittäminen ja yhteistyöverkostoissa toimiminen.

Ala muuttuu koko ajan

Vuoden alussa Rantasuo kiertää esimerkiksi Savonlinnan kaikissa kirjastoissa kehityskeskusteluissa. Savonlinnan kirjastotoimeen kuuluvat pääkirjasto Joelin lisäksi Punkaharjun, Kerimäen ja Savonrannan kirjastot sekä kirjastoauto. Työntekijöitä on yhteensä 20, henkilötyövuosia noin 16. Vuoden mittaan on määräaikaisia noin 30.

Marjo Levästä pitää kiireisenä muun muassa Lumme-kirjastokimpan yhteistyö.

— Kirjastoalan muutos on suuri ja jatkuva. Tulevaisuudessa painotetaan kirjastojen roolia kohtaamispaikkana ja elämän rikastuttajana monille tavoin.

Sähköiset palvelut ovat aina tärkeämpiä, sanoo Marjo Levänen.

— Kirjasto ei ole todellakaan vain paikka, josta lainataan kirjoja.

Kulttuuriarvostus ei näy resursseissa

Outi Rantasuo työajasta on paperilla 40 prosenttia kirjastonjohtajan työtä, loput kulttuurijohtajan.

Kulttuuritoimi muun muassa hoitaa kulttuurilaitosten ja -yhdistysten avustukset, järjestää vuosittain toistuvia tapahtumia ja juhlia sekä muita tapahtumia, hoitaa koululaisten kulttuuripolku-hanketta, kehittää Kaiku-korttia yhdessä sosiaalipuolen toimijoiden kanssa, järjestää tapahtumia päivä- ja hoitokoteihin ja huolehtii ystävyyskaupunkitoiminnasta. Tapahtumatoimintaa koordinoi kulttuurituottaja.

Muutos merkitsi toisaalta kulttuuritoimen resurssien huomattavaa vähenemistä:

— Muutama vuosi sitten oli kulttuuritoimessa kolme työntekijää, nyt 1,4. Töitä on todella paljon sekä kirjastossa että kulttuuritoimessa. Tehtäviä on järjestetty uudella tavalla, ja osasta palveluita on luovuttu.

— Kulttuuri on korkealla kaupungin strategiassa. Tämä ei ainakaan näy resursoinnissa, toteaa Rantasuo.