Olavin Jazzin kesä ja syksy vilisee upeita keikkoja, mukana muun muassa huikeita äänimaisemia luova Pedesis-trio — ”Tyylirajojen yli mennään reilusti, kun kolme säveltäjää ammentaa monipuolisista varastoistaan”

Olavin Jazz tarjoilee kesän ja syksyn aikana kansainvälisen kattauksen laadukasta musiikkia. Kaukaisimmat vieraat tulevat San Fransiscosta.

Kulttuurikellari

Olavin Jazzin kesä tuo Kulttuurikellarille muun muassa Tallarin, joka on ainoa suomalainen kansanmusiikin ammattiorkesteri.
Olavin Jazzin kesä tuo Kulttuurikellarille muun muassa Tallarin, joka on ainoa suomalainen kansanmusiikin ammattiorkesteri.

Olavin Jazzin kesä Savonlinnan Kulttuurikellarilla tuo kaupunkiin monipuolisen valikoiman taiteilijoita. Muun muassa Saksasta, Sveitsistä ja USA:sta tulevat esiintyjät tuovat kansainvälistä väriä.

Keikkakesän aloittaa keskiviikkona 26.6. ainoa suomalainen kansanmusiikin ammattiorkesteri Tallari yhdessä joensuulähtöisen kitaristi ja kansanmuusikko J-P Piiraisen kanssa. Etnoillan artistit ovat tehneet kulttuuriteon tutkimalla ja tuomalla esiin tähän saakka unohduksissa ollutta ainutlaatuista karjalaista runonlauluperinnettä Pielisjärveltä.

Varsinaiseen jazzin maailmaan päästään keskiviikkona 10.7., jolloin Kulttuurikellarin valloittaa Laura Annika Quartet. Yhtyeen johtohahmoa Annika Mustosta kuultiin viimeksi Savonlinnasalin uuden vuoden konsertin laulusolistina. Sekä Mustonen että yhtyeen monilahjakas rumpali Jesse Ojajärvi ovat Savonlinnan Taidelukion kasvatteja.

Kolme kansainvälisesti tunnettua esiintyjä-säveltäjää tuovat eri musiikkityylejä sulattavan esityksensä Kulttuurikellariin perjantaina 26.7. Pedesis-yhtye tarjoilee mikro-orkesterikokemuksen äärettömän suurella äänipaletilla ja kristallinkirkkaalla monimutkaisuudella.

Yhtyeen suomalainen jäsen kitaristi-säveltäjä Markus Pesonen kuvailee yhtyeen musiikkia sanoin ”ihastuttavaa, yllättävää, liikuttavaa – olomuotojen välissä, mysteerien keskellä”.

— He luovat äänimaisemia erilaisin tehostein, mikä saa heidät kuulostamaan kokoaan isommalta kokoonpanolta. On kyse tavallisuudesta poikkeavasta trio-keikasta. Tyylirajojen yli mennään reilusti, kun kolme säveltäjää ammentaa monipuolisista varastoistaan, kertoo Olavin Jazz ry:n puheenjohtaja Matti Makkonen.

Nostalgista tangoa ja jazzia leveällä sydämellä

Lauantaina 3.8. palataan rahisevien savikiekkojen aikaan, kun Tanssiorkesteri Vallilan Tango esittää vanhantyylisesti sovitettuja suomalaisten säveltäjien tanssi-iskelmiä 1930—1940-luvuilta. Mukana on sekä tuttuja että tuntemattomia kappaleita, joista osa on ennen julkaisemattomia.

Ripauksen eksotiikkaa tuo yhtyeen laulaja, hollantilainen Hans Wessels, joka jätti kotimaansa ja päätyi Suomeen laulamaan melankolisia tangoja. Vallilan Tango isännöi kuukausittaista sunnuntaiklubia helsinkiläisessä ravintola Juttutuvassa sekä järjestää vappuaattoisin huippusuosittuja Vallilan vapputansseja.

Tämän lisäksi seitsemästä muusikosta koostuva orkesteri on esitellyt kotimaista iskelmätraditiota mm. Sodankylän elokuvajuhlilla, Flow Festivalissa, Seinäjoen tangomarkkinoilla, MaailmanTangossa Tampereella sekä ulkomailla Bremenissä, Hampurissa, Berliinissä, Pariisissa ja Prahassa.

Olavin Jazzin kesä 2019 päättyy perjantaina 30.8. huippuvierailuun, kun Rent Romus ja Heikki “Mike” Koskinen San Franciscosta tulevat Savonlinnaan osana lyhyttä Suomen kiertuettaan. He esittävät uuden sävellysteoksen Manala Otherworld Ensemblen tulkitsemana. Mukana on myös vapaamuotoinen laulu ja lausunta, artistina Sibelius-Akatemian kansanmusiikin emeritusprofessori Heikki Laitinen.

— Tämä on tosi iso tapaus Suomessa. Koskinen on tehnyt pitkää uraa San Fransiscossa, ja nämä taiteilijat ovat Amerikan mantereella kovia nimiä. Nyt heillä on lyhyt kiertue Suomessa, ja he menevät jazzin maailmaan aika leveällä sydämellä musiikillisesti. Heikki Laitinen puolestaan on pitkäaikainen suomalainen vaikuttaja kansanmusiikin saralla. Hän on yhtenä solistina keikalla, Makkonen kertoo.

Kulttuurikellarin myötä Olavi Jazz on saanut kodin, joka on klubimainen ja ainutlaatuinen koko Suomen mittakaavassa. — Matti Makkonen

Tulevaa kesää Makkonen odottaa innolla, sillä keikkojen muuttaminen Kulttuurikellarille on lisännyt kuulijoiden määrää.

— Kulttuurikellarin myötä Olavi Jazz on saanut kodin, joka on klubimainen ja ainutlaatuinen koko Suomen mittakaavassa. Samalla olemme laajentaneet musiikkitarjontaa, eikä se ole enää pelkästään jazzia. 26.6. esiintyvä Tallari on siitä hyvä esimerkki. Se on ainoa suomalainen ammattiorkesteri kansanmusiikin saralla.

Keikat alkavat Kulttuurikellarilla kello 19.00. Lippuja voi ostaa ennakkoon osoitteesta nettilippu.fi sekä ovelta tuntia ennen esitystä.

OIavin Jazz ry:n kesän ja syksyn tapahtumat

Keskiviikkona 26.6. Tallari – ainoa suomalainen kansanmusiikin ammattiorkesteri, ja J-P Piirainen, kitara. Ainutlaatuista karjalaista runonlauluperinnettä Pielisjärveltä.

Keskiviikkona 10.7. Laura Annika Quartet: Annika Mustonen, laulu; Aleksis Liukko, piano; Joonas Tuuri, kontrabasso; Jesse Ojajärvi, rummut.

Perjantaina 26.7. Pedesis: Biliana Voutchkova (Berliini), viulu & laulu; Tom Arthurs (Bern), trumpetti; Markus Pesonen, kitara.

Lauantaina 3.8. Vallilan Tango: Hans Wessels, laulu ja banjolele; Mari Koppinen, viulu; Antti Alavuotunki, klarinetti ja alttosaksofoni; Miia Reko, trumpetti; Sakari Hyrkkö, harmonikka; Topi Karvonen, kontrabasso; Arto Chydenius, rummut ja kitara.

Perjantaina 30.8. OtherWorld Ensemble esittää Kalevalan Manalan. Rent Romus (San Francisco), saksofonit, huilut & puupuhaltimet; Mike Koskinen (San Francisco), sähkötrumpetti & puupuhaltimet; Mikko Innanen, saksofonit & puupuhaltimet; Teppo Hauta-Aho, kontrabasso; Heikki Laitinen, laulu & lausunta.

Lauantaina 7.9. Tjango!

Sunnuntaina 15.9. László Süle, piano ja Senni Eskelinen, sähkökantele.

Torstaina 19.9. Péter Sárik Trio (Budapest).

Tiistaina 1.10. Alder ego.

Perjantaina 18.10. Canarro – manouche swing -yhtye (Unkari).

Torstaina 31.10. Herd.

Sunnuntaina 17.11. Mariah Hortans ja Mathias Sandberg Duo – Christmas Jazz.

Keskiviikkona 20.11. Iro Haarla Quartet.

Maanantaina 9.12. Vildá.

Järjestää: Olavin Jazz ry. Yhteistyössä: Savonlinnan Kulttuurikellari ry.