Prima ballerina Irina Kolesnikova tanssii joka kerta uudella tavalla — Katso video tiedotustilaisuudesta

Kolesnikova tanssii Olavinlinnassa elokuussa Ballet Olavinlinna-tapahtumassa. St Petersburg Balletin 60 tanssijaa ja Pietarin sinfoniaorkesteri esittävät Pjotr Tsaikovskin Joutsenlammen.

Tuija Pauhu

Irina Kolesnikova.
Irina Kolesnikova.

Prima ballerina Irina Kolesnikova on juuri käynyt katsomassa Rigoletto-oopperan kenraalin baletin johtaja Konstantin Tachkinin kanssa. Elokuussa St Petersburg Ballet tulee 60 tanssijan ja Pietarin sinfoniaorkesterin kanssa Olavinlinnaan esittämään Pjotr Tsaikovskin Joutsenlammen.
Kolesnikovan mielestä linna on kodikas ja mukava, kun vain se olisi elokuussa lämpimämpi.
— Rigoleton kenraalia katsellessa tuli kylmä, hytisee Koleshnikova hymyillen ja hörppää kuumaa teetä
— Mutta me olemme tottuneet esiintymään vaikka missä. Esiinnyimme Liettuassa veden päällä rakennetulla esiintymislavalla ja siellä tuuli. Täällä on sentään kiviseinät suojana.

Irina Kolesnikova on tanssinut Joutsenlammen omien sanojensa mukaan varmaan satoja kertoja. Miten siitä löytää enää sen jälkeen mitään uutta?
— Se on kipeä aihe. En halua olla robotti tai kone, joka toistaa koreografian joka kerta samanlaisena. Tanssijoissa on kaksi koulukuntaa. On he, jotka opettelevat jokaisen ilmeen, käden ojennuksen, sormien asennon tismalleen samanlaisena ja esittävät sen sitten aina samanlaisena. Minä en kuulu heihin. Seuraan tunnetta, en tekniikkaa. Jokainen esiintyy omalla tavallaan. Tuo sen esille oman näkemykseni kautta.
Jokainen Joutsenlampi, jonka Kolesnikova tanssii, on erilainen, ainutlaatuinen.
— Teen joka kerta sen eri tavalla, improvisoin. Tänään Odette on erityisen pirullinen, tänään Odelia on erityisen luottavainen. Tänään minulla on eri kädet kuin viime esityksessä. En pidättele itseäni, en laske joka askeltani. Jos laskisin, harmonia häviäisi ja tanssini olisi valhetta. En laita itselleni estoja, vaan seuraan tunnetta.
— Se vaatii pariltani paljon. Dmitry Akulinin on valppaana ja seuraa minua. Hän ei kavahda, jos tulee yllätyksiä, jos nosto on eri paikassa kuin ennen. Voin luottaa häneen.

Kolesnikova kiertää kuudella mantereella balettiryhmänsä kanssa ja hänellä on juuri kesäkuun lopussa kolme vuotta täyttänyt tytär Vasilina.
Viisi kuukautta vuodesta tytär kiertää äitinsä ja isänsä mukana.
— Ensimmäiset kaksi vuotta isoäiti eli babushka oli mukana, mutta viime syksystä olemme kiertäneet ilman apulaisia. Koko ryhmä pitää huolta tyttärestäni. Olen nyt vuorokauden erossa tyttärestäni ja nyt on jo ikävä. Lapseni on odotettu lahja.
Monet balettitanssijat eivät halua tulla äidiksi ennen 40 ikävuotta, jolloin jäädään eläkkeelle. Koleshnikova kertoo, että monet huipputanssijat, esimerkiksi Maja Plisetskaja, valitsevat vapaaehtoisen lapsettomuuden ja keskittyvät uraansa. Toiset ballerinat saavat kaksoset tai jopa kolmoset ja palaavat lavalle viiden kuukauden äitiysloman jälkeen.
— Kaikilla on oma tapansa palautua raskaudesta. Siihen vaikuttaa hyvin moni asia, esimerkiksi kuinka vanha olet saadessasi lapsen.
Irina Kolesnikova on prima ballerina, äiti ja vielä opiskelija. Hän opiskelee tanssipedagogiksi.
— Mitä enemmän on tekemistä, sitä enemmän ehtii tehdä, hymyilee Koleshnikova eikä valita ajan puutetta tai väsymystä.

Ballet Olavinlinna-tapahtumassa St Petersburg Balletin 60 tanssijaa ja Pietarin sinfoniaorkesteri esittävät Tsaikovskin Joutsenlammen Olavinlinnassa pe 11.8. ja la 12.8. Baletti juhlistaa Suomi 100-vuotisjuhlintaa Olavinlinnan kulttuurimaisemassa. Orkesteria johtaa Timur Gorkovenko.

Markus Kuokkanen

Markus Kuokkanen

Luetuimmat

Kommentoidut