Apurahoja jaettiin 653 000 euroa — Savonlinnasalin puheissa painotettiin yritteliäisyyden tärkeyttä ja pelkojen voittamista

Savonlinnasaliin olikin kokoontunut monipuolisesti taiteilijoita, tutkijoita ja kulttuuri-ihmisiä nuoresta varttuneeseen juhlistamaan Etelä-Savon rahastoa, apurahan saajia ja palkittuja.

Timo Seppäläinen

Sisustusarkkitehti, muotoilija Tapio Anttila (vas.) palkittiin 20 000 euron Rantasalmi-palkinnolla. Edessä Timo Tossavainen lukee perusteluja ja Päivi Majoinen valmistautuu ojentamaan kukkapuskaa.

Suomen kulttuurirahaston Etelä-Savon rahasto jakoi 653 000 euroa apurahoja maakunnan taiteelle ja tieteelle Savonlinnasalissa keskiviikkoiltana.
Myös apurahahakemuksia oli tullut miltei ennätysmäärä, kun niiden määrä lähenteli 350:tä.

Apurahat saivat muun muassa savonlinnalaiset taidemaalari Emma Ainala ja äänitaiteilija Lauri Ainala sekä muotoilija, tekstiilitaiteilija Riikka Kaartilanmäki.
Kulttuuritoimittaja Riitta-Leena Lempinen-Vesa palkittiin tilaisuudessa Etelä-Savon kulttuuripalkinnolla ja sisustusarkkitehti, muotoilija Tapio Anttila Rantasalmi-palkinnolla.
Savonlinnasaliin olikin kokoontunut monipuolisesti taiteilijoita, tutkijoita ja kulttuuri-ihmisiä nuoresta varttuneeseen juhlistamaan Etelä-Savon rahastoa, apurahan saajia ja palkittuja.

Tilaisuuden avasi Etelä-Savon rahaston hoitokunnan puheenjohtaja Timo Tossavainen. Puheessaan hän muisti kiittää maakunnan aktiivista kulttuuritoimintaan ja antoi arvoa muun muassa maakunnan kiekkoylpeyksille SaPKolle ja Jukureille. Tossavainen iloitsi myös tulevan kesän vahvasta kulttuuritarjonnasta.
Hän korosti yritteliäisyyden tärkeyttä maakunnan kulttuurin parantamiseksi ja mainitsi, että kulttuurissa on ennen kaikkea kyse kohtaamisista.
Tossavainen ilahtui apurahahakemuksien runsaasta määrästä. Se kertoi hänen mukaansa maakunnan kulttuurin hyvästä tilasta.

Tossavaisen puheen jälkeen Mikkelin Poikateatteri antoi näytteen maakunnan kulttuurin loisteliaasta tilasta.
Heidän esityksensä kehotti ihmisiä kuuntelemaan enemmän ja siirtämään välinpitämättömyyden syrjään. Se korosti jokaisen ihmisen läheisyydenkaipuuta yksinkertaisella ja riisutulla esityksellä. Näyttämötaiteen taustalla kuultiin kaunista pianomusiikkia.
Spektaakkelin jälkeen lavalle astui Mikkelin Jukureiden päävalmentaja Risto Dufva, joka veteli yhtäläisyysviivoja urheilun ja taiteen välille.
Dufvan mielestä kummassakin on kyse pelkojen, erityisesti häpeän pelon, voittamisesta. Hän puhuikin rohkeuden ja heittäytymisen puolesta. Dufvan hermostunut lavapreesens alleviivasi hänen sanomaansa siitä, että ihmisten eteen nouseminen jännittää aina. Dufva myönsikin jännityksensä ja se kirvoitti yleisöstä hyväntahtoista naurua.

Viivi Saarenkylän esitettyä pari kappaletta harmonikkamusiikkia, tuli Päivi Majonen kertomaan ensi syksyllä käynnistyvästä Etelä-Savon koululaiset kattavasta Suomalaisuuden monet merkitykset -hankkeesta.
Hankkeen tavoitteena on saada koululaiset ja nuoret kertomaan esimerkiksi videoin tai kirjoittamalla siitä, mitä heidän mielestään on suomalaisuus ja Suomi. Hanke kattaa koululaiset alakoulusta toisen asteen opiskelijoihin.

Palkintojen ja apurahojen jaon jälkeen Ari Hänninen piti vielä puheen apurahansaajien puolesta.
Hän kiitteli, että apuraha mahdollistaa luovuuden toteuttamisen. Myös Hänninen painotti rohkeutta taiteessa, joka kehittyy ja muuttu jatkuvasti.
— Muutoksessa pitää pysyä mukana, tai mieluiten muutosta pitäisi olla tekemässä itse.
Tilaisuuden huipensi yhdessä laulettu Savolaisten laulu ja buffetillallinen.

Jesse Kuparinen
Apurahojen kokonaissummaa muutettu 653 000 euroon kello 21.50.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.