Olisiko Parikkalan kesää ilman Kovan päivän iltaa? — 60-luvun musiikkiin keskittyvän tapahtuman piti olla kertaluontoinen, mutta yleisön vaatimuksesta siitä on tullut yli 20 vuotta kestänyt perinne

Särkisalmen Kisapirtillä musiikkikulttuuria on vaalittu jo parin vuosikymmenen ajan. Mitään ei olisi tapahtunut ilman kolmikkoa Timo Hirvonen, Raine Hämäläinen ja Päivi Tynnilä. — Tavoitteena oli, että saataisiin tänne hyvää musiikkia ja samalla Parikkalan menoa ja meininkiä, muistelee Raine Hämäläinen.  

Raine Hämäläisen albumi

Raine Hämäläinen (kuvassa
keskellä) oli mukana ideoimassa ensimmäistä Kovan Päivän Iltaa. Tulevana
lauantaina tapahtuma järjestetään jo 22. kerran. Ilari Hämäläinen (oik.) ja
Lauri Hämäläinen (vas.) olivat esiintymässä viime vuonna.
Raine Hämäläinen (kuvassa keskellä) oli mukana ideoimassa ensimmäistä Kovan Päivän Iltaa. Tulevana lauantaina tapahtuma järjestetään jo 22. kerran. Ilari Hämäläinen (oik.) ja Lauri Hämäläinen (vas.) olivat esiintymässä viime vuonna.

Särkisalmen Kisapirtillä Parikkalassa vietetään lauantaina Kovan Päivän Iltaa nyt jo 22. kerran. Tapahtuman juuret juontavat 1990-luvun puoliväliin, ja parikkalalaiseen kauppiaaseen Timo Hirvoseen sekä paikallislehteä toimittaneeseen Raine Hämäläiseen. Miesten musiikillinen "sanailu" ja  kiinnostus kultaista 60-lukua sekä tuon ajan musiikkia kohtaan laittoi isot pyörät liikkeelle.

— Tavoitteena oli, että saataisiin tänne hyvää musiikkia ja samalla Parikkalaan menoa ja meininkiä. Mukaan lähti myös Päivi Tynnilä ja kolmistaan ryhdyttiin tapahtumaa suunnittelemaan, Hämäläinen kertoo.

Nimi-idea tapahtumalle löytyi Hämäläisen selaillessa vinyylilevykokoelmaansa. Suomennos Beatlesin Hard Days Nightista kolahti koko suunnittelijakolmikkoon ja niin toisten talkoolaisten ja useiden yritysten tukemana järjestettiin ensimmäinen Kovan Päivän Ilta 19.7.1997.

Kertaluontoisesta tapahtumasta perinteeksi

Alun perin kertaluontoiseksi tarkoitettu tapahtuma houkutteli paikalle noin 800 henkeä. Tapahtuman suosio ylitti Hämäläisen mukaan odotukset.

Yleisön pyynnöstä ja lisääntyneiden tukijoukkojen ansiosta perinne jatkui ja on nyt elävöittänyt Parikkalan kesää jo parin vuosikymmenen ajan.

Vuonna 2002 Kovan Päivän Ilta järjestäytyi omaksi yhdistyksekseen, jonka perustajajäseniin Hirvosen, Hämäläisen ja Tynnilän lisäksi kuuluivat Matti Tynnilä sekä Timo Lappalainen. Yhdistyksen nykyinen puheenjohtaja on Jukka Seppänen.

Yleisöennätys tehtiin Dannyn vieraillessa vuonna 2003, jolloin kuulijoita oli noin 1000. 

— Valtaosa kävijöistä on entisiä nuoria, mutta aina joukkoon mahtuu myös uudemman sukupolven edustajia. Yhdistyksen tavoitteena on ylläpitää sekä kehittää musiikkikulttuuria ja tuoda sitä samalla nuoremman väen tietoisuuteen, sanoo Hämäläinen.

Tapahtuman tuotoista yhdistys on tukenut nuorten musiikkiharrastusta muun muassa hankkimalla kouluille ja bändikämpille soittimia ja musiikkilaitteita, ja avustamalla nuorison musiikkitapahtumien järjestämisessä. Vaikka yhdistyksen toiminta pyörii muuten hyvin pienellä porukalla, on tapahtumailtana mukana runsas joukko talkoolaisia. 

— Monet yritykset ja paikalliset yhdistykset ovat tavalla tai toisella mukana kovan päivän illassa. Vapaaehtoisia talkoolaisia ja muita apujoukkoja on tapahtumailtana puurtamassa parhaimmillaan puolensataa, kertoo Hämäläinen.

Harri Hinkka

Screaming Thunders päättää Parikkalan Kovan päivä illan Kisapirtissä 14.7. puoliltaöin.
Screaming Thunders päättää Parikkalan Kovan päivä illan Kisapirtissä 14.7. puoliltaöin.

Artistit tarjoutuvat jo tulemaan Särkisalmelle

Intohimoiseksi musiikinharrastajaksi ja -kuuntelijaksi tunnustautuvan Hämäläisen mukaan tapahtuman esiintyjien hankkiminen on myös vuosien saatossa helpottunut.

— Artistit ja bändit tarjoutuvat myös itse tulemaan, koska tieto tapahtumasta on levinnyt jo niin laajalle. Aina yritetään kuitenkin saada monipuolinen kattaus aikaiseksi, jolloin tarjolla olisi jokaiselle jotakin, hän sanoo.

Ja monipuolista tarjonta on tänäkin vuonna. Eppu Normaalin harvan keikkatahdin johdosta niin kutsutut "eppusoittajat", ovat kiertäneet lavoja Screaming Thunders-kokoonpanolla, ja nyt bändi on saatu myös Parikkalaan. Laulusolistina keikalla on Sami Hintsanen. Ohjelmisto koostuu rock- klassikoista, jossa vahva sija on CCR:n ja sen keulahahmo John Fogertyn materiaalilla.

NOROV DMITRIY

Father McKenzie nousee Kisapirtin lavalle.
Father McKenzie nousee Kisapirtin lavalle.

Ensimmäistä kertaa Suomeen keikkailemaan saapuu rajan takaa Venäjältä Father McKenzie, jonka repertuaariin kuuluu Beatles-tuotantoa ja yhtyeen jäsenten myöhempää soolomusiikkia. Bändi esiintyi vuosi sitten kansainvälisillä Beatles-festivaaleilla ja on kiinnitettynä sinne tänäkin vuonna. Kolmas esiintyjäkokoonpano saapuu puolestaan Savonlinnasta. Viisi vuotta sitten perustetun Blackyrocksin innoittajina ovat olleet monet 1970-luvun mestarit kuten Deep Purple, ja musiikkia leimaa vahvasti vanhan liiton meininki.

— Viime vuonna sateet olivat kiusana, mutta nyt sää näyttää varsin lupaavalta. Musiikin perässä ovat ihmiset löytäneet paikalle pitkienkin matkojen päästä, toivottavasti myös tänä vuonna, päättää Hämäläinen.