Rajatapaus tuo iloista improa Joensuusta

Sami Nousiainen Savonlinnasta löysi improvisaation ilon Joensuussa ja päätti kavereiden kanssa perustaa Rajatapauksen, vauhdikkaan improryhmän. Nyt se tulee Kulttuurikellarille.

Jyri Keronen

Improryhmä Rajapinta Joensuusta tulee perjantaina ilahduttamaan Savonlinnan väkeä Kulttuurikellarille.
Improryhmä Rajapinta Joensuusta tulee perjantaina ilahduttamaan Savonlinnan väkeä Kulttuurikellarille.

Perjantaina ilottelee Kulttuurikellarilla joensuulainen improryhmä Rajatapaus. Sen perustajajäsen on Savonlinna-syntyinen Sami Nousiainen.

– Asustelin ensimmäiset 18 vuotta elämästäni Kallislahdessa, kävin Norssin, Talvisalon ja Lyseon, sivarin keskussairaalalla. Lopulta opinnot ajoivat Joensuuhun, kertoo Nousiainen

– Kasvoin Savonlinnassa teatterin parissa, mutta Joensuussa kipinä todella syttyi ylioppilasteatterin ja Rajaspeksin myötä. Improvisaatioteatteriin ihastuin ensikosketuksella, ja teatterin tekeminen muuttui puoliammatilliseksi Teatteri-traktorin myötä.

Rajaspeksejä tehdessään Nousiainen törmäsi lahjakkaisiin improajia, ja niin syntyi ajatus improryhmästä.

– Lopulta 2017 tuottajamme Ville Rautiainen, näyttelijämme Iiro Tuovinen ja minä päätimme laittaa pystyyn ihan oikean, ammattimaisen improryhmän.

– Haalimme kasaan porukan taitavia tekijöitä. Lopputulos oli monenkirjava: yhteiskuntatieteilijä, kuvataiteen opettaja, musiikkipedagogi, erityisopettaja, baarimikko, röntgenhoitaja, matematiikan ja fysiikan opettaja ja kielitieteilijä. Syntyi Rajatapaus.

Hyvänä liimana toimii rakkaus lajiin.

– Erilaiset taustat ja tyylit tehdä improa ovat rikkaus lavalla. Monipuolisuus on Rajatapauksen tärkeimpiä vahvuuksia. Totesimme, että osuuskunta olisi meille kaikkein toimivin malli, kertoo Nousiainen.

Rajatapauksessa on nykyään kymmenen jäsentä: päätuottaja, muusikko, visuaalivastaava ja seitsemän näyttelijää. Kotikenttänä on Joensuun legendaarinen Ravintola Kerubi, jossa Rajatapaus vetää improklubin 8–9 kertaa vuodessa, aina eri teemoilla.

– Rajatapauksen improshowt on suunniteltu rytmikkäiksi ja vauhdikkaiksi. Lähdimme alusta asti ajatuksesta, että teemme keikoista ennen kaikkea viihdyttäviä. Jokainen settilista mietitään tarkkaan. Improvisaation laatuun kuuluu, että lopputulos on aina yllättävä ja ainutlaatuinen, muistuttaa Nousiainen.

Savonlinnan Kulttuurikellarille Rajatapaus saapuu kahdeksan tapauksen eli tekijän voimin.

– Keikalla juontaja pitää langat käsissä, muusikkomme Tiia Turunen loihtii lavalle huikeat äänimaisemat ja improvisoidut kappaleet. Näyttelijät saavat keskittyä siihen olennaiseen: heittäytymiseen.

– Teemme klassisia impropelejä omalla twistillä. Olemme vuosien varrella kehitelleet myös kokonaan omia pelejä. Kulttuurikellarissa nähdään vauhdikas ja monipuolinen setti, josta yleisön improfanit tunnistavat klassikoita ja näkevät myös ennen näkemätöntä, lupaa Nousiainen.

Rapatapaus improshow Kulttuurikellarilla pe 21.2. klo 19.

Uusimmat uutiset