Kuinka soivat Teneriffan tähdet? Esa Pyöriä sävelsi Espanjasta ja merestä, Mika Siekkinen viikonpäivien tunnelmista, kaksi kantaesitystä kuullaan keskiviikkona kvartetin konsertissa, joka taltioidaan ja julkaistaan helmikuussa

Savonlinna-kvartetti taltioi keskiviikkona konsertin, jossa kantaesitetään kahden Savonlinnan säveltäjän teokset, Esa Pyöriän Valtameri-sarja ja Mika Siekkisen Viikonpäivät-sarja. Pyöriän sarja kertoo ajasta, jonka hän toimi kanttorina Teneriffalla.

Soila Puurtinen

Esa Pyöriä sävelsi Valtameri-sarjan Teneriffan kokemuksista. Pyöriä toimi Espanjassa turistikanttorina sävellystyön aikana.
Esa Pyöriä sävelsi Valtameri-sarjan Teneriffan kokemuksista. Pyöriä toimi Espanjassa turistikanttorina sävellystyön aikana.

Jokainen viikonpäivä on erilainen. Paras on perjantai: saunapäivä.

Näin sanoo säveltäjä, kirkkomuusikko Mika Siekkinen. Puhe on tietenkin musiikista. Siekkinen on nimittäin säveltänyt viikonpäivät.

Keskiviikkona on Savonlinnassa kahden oman kaupungin säveltäjän kantaesitysten päivä: Savonlinna-kvartetti soittaa konsertissaan Siekkisen sarjan Viikonpäivät ja Esa Pyöriän Valtameri-sarjan ensimmäistä kertaa julkisesti maailman historiassa. Kvartetissa soittavat Andrei Nikulin ja Eeva Vesamäki, Katja Inkala, alttoviulu ja Ilkka Vesioja, sello.

Konserttiin saa ottaa sisään vain 20 kuulijaa. Konsertti nauhoitetaan ja se julkaistaan myöhemmin helmikuussa.

Sekä Siekkinen että Pyöriä ovat aikaisemminkin säveltäneet Savonlinna-kvartetille, ja niinpä koko konsertti on omistettu näillä kahdelle. Ensin on Siekkisen osuus: alussa vuosia sitten sävelletty viisiosainen Meri-sarja, sitten Viikonpäivät-sarjan kantaesitys.

Lyhyen tauon jälkeen on vuorossa Esa Pyöriän Valtameri-sarjan kantaesitys ja sen jälkeen aiemmin kvartetille sävelletty

kymmenosainen Saimaa-sarja.

Soila Puurtinen

Mika Siekkisen Viikonpäivä-sarja kuullaan keskiviikkona ensimmäistä kertaa.
Mika Siekkisen Viikonpäivä-sarja kuullaan keskiviikkona ensimmäistä kertaa.

Mika Siekkisen maanantai on kiireinen: lepo on takana, viikko alkaa vilkkaana, elämä sinkoaa eteenpäin. Tämä kuuluu myös maanantaimusiikissa.

– Sävelsin Viikonpäiviä monen vuoden ajan. Päivillä on erilaiset luonteet, mukavin on tietenkin perjantai.

– Se on sinänsä outoa: olen tehnyt töitä teatterissa ja nyt seurakunnassa, joten viikonloppu ei ole vapaa-aikaa vaan töitä. Silti perjantaissa on hohtoa.

Siekkinen säveltää mielellään jousikvartetille, joka on kuin orkesteri pienoiskoossa.

– Jousikvartetille voi tehdä hyvin monenlaista kudosta, ja se on kiehtovaa. Sello on bassosoittimena hyvinkin matala, viulu pääsee hyvin korkealla, jo tämä tarjoaa mahdollisuuksia. Jousisoitinten sointimaailma on rikas, ja sitä on hienoa saada käyttää, sanoo Siekkinen.

Esa Pyöriän Valtameri-sarja on jatkoa vuosia aiemmin syntyneelle Saimaa-sarjalla.

– Kvartetin ykkösviulisti Andrei Nikulin heitti kerran, että säveltäisin jatkoa Saimaa-sarjalla, jonka kvartetti kantaesitti vuosia sitten. Ajatuksesta tuli totta, kun jäin eläkkeelle. Tuli onnekkaasti mahdollisuus lähteä turistikanttoriksi Espanjaan, ensin Costa Blancalle ja sitten Teneriffalle.

– Sävellystyö pääsi käyntiin Teneriffalla. Päivärytmi oli tarkka: kahdeksasta neljä tuntia sävellystä, sitten lenkille ja lounas, iltapäivällä kolme tuntia sävellystä. Tarkalla päivärytmillä sai paljon aikaan, kertoo Pyöriä.

Valtameri-sarja syntyi asunnossa, jonne Atlantin aaltojen loiskunta kuului ympäri vuorokauden.

– Se ääni ei lakkaa koskaan. Se on aika ihmeellinen, jatkuva liike, joka kertoo valtameren käsittämättömästä voimasta. Tämä kuuluu sarjan osassa Atlantico.

Meren voima kuuluu myös osassa Punta Brava.

– Se on nimensä mukaan urhea niemi, joka uhmaa Atlantin aaltoja ja tuulia. Kapean niemen ja suurten aaltojen kohtaaminen on sävähdyttävää.

Soila Puurtinen

Esa Pyöriä iloitsee siitä, että sai eläkepäivinään heittäytyä uuteen työhön Espanjassa ja pääsi siellä hyvään sävellystahtiin.
Esa Pyöriä iloitsee siitä, että sai eläkepäivinään heittäytyä uuteen työhön Espanjassa ja pääsi siellä hyvään sävellystahtiin.

Yksi sarjan osista kertoo vanhasta La Orotavan vuoristokylästä, johon turismi ei ole vielä ehtinyt.

– Kylän valot loistivat vastapäisen Teiden rinteillä iltaisin. Kävin kylässä välillä lähes viikoittain. Siellä elettiin rauhallista, ystävällismielistä vanhan ajan elämää. Korkealta näki alas laaksoon, joka on täynnä turisteja ja uuden ajan elämää. Tämä ristiriita oli jännä, sanoo Pyöriä.

El camino del mar -sarja kertoo Pyöriälle tärkeistä vaellusreiteistä.

– Teneriffalla on yli 80 vaellusreittiä, toinen toistaan hienompia. Ne vievät ylös ja alas yllättävästi, ja usein ilmestyy meri. Näköalat olivat uskomattomia.

Pyöriä on iloinen siitä, että heittäytyi eläkeläisenä uusiin töihin.

– Olen ollut koko ikäni seikkailija, ottanut erilaisia pestejä ja löytänyt itseni yllättävistä paikoista. Tämä jatkuu vielä tässäkin iässä.

– Nyt, kun Teneriffan maisemiin ei voi palata, voi musiikin ja mielikuvituksen avulla käväistä vähän nuuhkimassa näitä eteläisempiä tunnelmia, miettii Esa Pyöriä.

Savonlinna-kvartetin konsertti Paikallisia säveltäjiä nauhoitetaan Melartin-salissa ke 27.1. klo 19. Konserttitaltiointi julkaistaan helmikuussa Savonlinnan Orkesterin nettikanavilla.

Uusimmat uutiset

Kommentoidut