Kirkkomusiikkiviikojen unkarilaisvieras, urkutaiteilija István Bán, esiintyy Tuomiokirkossa tiistaina

Konsertti liittyy Unkarin Kulttuuriviikkoihin Savonlinnassa 2019.

Savonlinnan seurakunta

István Bán.
István Bán.

Unkarilainen urkutaiteilija István Bán konsertoi Tuomiokirkossa tiistaina.

István Bánin voi yleensä tavata esiintymässä esimerkiksi Wienin Stephansdomissa tai Aix-en-Provancen katedraalissa Ranskassa. Hän on säännöllisesti järjestämässä myös vanhan musiikin festivaaleja sekä urku- ja Bach-festivaaleja.

Bán perusti vuonna 2010 Wienissä barokkiorkesterinsa Musica Vivax Wien maailmankuulun kapellimestarin Nikolaus Harnoncourtin suosituksesta. Kapellimestarina Bánin ensiesiintyminen nähtiin vuonna 2014, kun hän johti orkesteriaan Wienin Musikverein-konserttitalon Brahms-salissa.

Vuodesta 2007 Bán on ollut pääkanttorina Budapestin ensimmäisen kaupunginosan Budavárin Luterilaisessa kirkossa, jonne on rakennettu Unkarin suurimmat barokkiurut taiteilijan innoittamana, Bachin muistiinpanojen mukaan.

Vuonna 2017 Bán sai tunnustuksen työstään Budavárin hyväksi, asiantuntijuudestaan urunrakennuksessa sekä loistavasta taiteellisesta toiminnastaan monen vuoden ajalta.

Bán esiintyy säännöllisesti televisio- ja radioäänityksissä, ja hän toimii lisäksi taiteellisena johtajana Unkarin ainoalla sellaisella Bach-festivaalilla, jolla ääneen pääsevät ainoastaan autenttiset, historialliset soittimet.

Urkukonsertti Savonlinnan Tuomiokirkossa 29.10. kello 18. Vapaa pääsy, ohjelma 10 euroa.