Ihanaa, mikä idea: elokuvajuhlat keskellä Kallislahtea, maatilan tuvassa!

Kallislahden maatilalla on lauantaina tee-se-itse-henkiset elokuvajuhlat, joissa on tarjolla tusinan verran valtavirrasta poikkeavia elokuvia ilman pääsymaksua.

Riitta-Leena Lempinen-Vesa

Lauri Ainala esittelee maatilaa, jonka tupa muuttuu lauantaina elokuvajuhlafoorumuksi. - Tuonna mahtuu noin 50 henkeä. Elokuvia on noin tusina, lisäksi performansseja, runoja ja saunomista.
Lauri Ainala esittelee maatilaa, jonka tupa muuttuu lauantaina elokuvajuhlafoorumuksi. - Tuonna mahtuu noin 50 henkeä. Elokuvia on noin tusina, lisäksi performansseja, runoja ja saunomista.


Elokuvafestivaali Kallislahdessa? Siis mitä?

— Näin on tarkoitus. Ei ehkä ihan tavallinen elokuvafestivaali. En ole ainakaan kuullut, että maalaistalossa pienessä kylässä pidettäisiin elokuvajuhlia, hymyilee Lauri Ainala, dokumenttielokuvien tekijä, musiikkimies.

Ensi lauantaina on tarjolla Räntsillä, taitelijapariskunta Lauri ja Emma Ainalan omistamassa noin satavuotiaassa talossa Savonlinnan Kallislahdessa, under ground - ja tee-se-itse-henkiset elokuvajuhlat.

Luvassa on muun muassa kokeellisia dokumentteja, taiteellinen skeittailuelokuva Rulla Lauta Juhlat sekä Paavoharju-yhtyeen ensiesiintymisen rekonstruktio, performansseja ja runoesityksiäkin. Paikalle tulee useita ohjaajia.

Kaikki esitykset ovat ilmaisia.


Elokuvajuhlien taustalla on Savonlinnan Uusi Taidemuseo, jonka ideoija ja tärkeä moottori on Lauri Ainala.

— Elokuvia esitetään päärakennuksessa videotykillä ja saunalla television kautta. Tilaa on noin 50 katsojalle. Ajatuksena on rento yhdessäolo erilaisten elokuvien parissa, kertoo Ainala.

— Nämä elokuvat eivät sovi lapsille, joten tämä ei ole koko perheen tapahtuma. Mukana on hyvinkin erilaisia teoksia. Ehkä kannattaa katsoa Youtubesta Unien Savonlinna -elokuva, niin pääsee jyvälle hieman tyylilajista.

Unien Savonlinna on Ainalan dokumenttielokuva, jota on esitetty vuosien mittaan kotimaassa useilla elokuvafestivaaleille ja Portugalissa ja Tsekissä. Lauantaina nähdään Ainalan uusi teos: Savonlinna 2017.

Luvassa on myös kattaus savonlinnalaisvaikutteiseen musiikkiin tehtyjä musiikkivideoita, yhtyeinä muun muassa Iso Auto, Paavoharju, Joose Keskitalo ja Revon akanpoika.


Ehkä eniten julkisuutta saanut elokuva on Wille Hyvösen Tuntematon, jossa Hyvönen käsittelee Tuntematon sotilas -elokuvan mieskuvaa ja valkoisen heteromiehen hegemoniaa taiteessa ja yhteiskunnassa. Metadokumentti on herättänyt valtakunnallista julkisuutta.

— Mukana on myös laaja dokumentti skeittauksesta, hyvin miehisestä lajista.

— Ohjaajia on laidasta laitaan: on jo meritoituneita dokumenttikuvaaja ja sitten muun muassa kaksi vammaista elokuvantekijää. He ovat tehneet elokuvat Saimaasta ja Kuopion torista, kertoo Ainala.

Viime vuonna menehtyneen kuvataiteilija Erkki Pirtolan kunniaksi esitetään dokumentti valtavirran ulkopuolella olevista taiteilijoista.


Elokuvajuhlien aikataulua ei ole lyöty lukkoon. Tapahtuma alkaa kello 15 ja päättyy noin 21.

— Tilanne elää vähän sen mukaan, minkälaista väkeä on mihinkin aikaan paikalla. Katsotaan sitten, missä järjestyksessä elokuvat esitetään.

— Paikalle on lupautunut tulemaan useita ohjaajia, mutta lista voi vielä muuttua. Tärkeintä on yhdessäolo jännittävän asian äärellä. Räntsillä lämpiää myös sauna: ensin naisten vuoro, sitten miesten.Elokuvajuhlat Räntsillä
Järjestää Savonlinnan Uusi Taidemuseo.
Paikka Rantasalmentie 2073, Savonlinna.
La 25.11. klo 15 alkaen.

Elokuvat:


Julius Hirvi, Jussi Simonen: Rulla Lauta Juhlat 1h 15min

Ville Kettunen: Civilization now 41min, aiheena performanssitaiteilijat, mm. savonlinnalainen Jyri Pitkänen.

Ville Kettunen: Svartsvellerin kevät

Jari Nordström: Saimaa, kerran 20min

Jacob Lindblom: Huvipäivä torilla 10min

Erkki Pirtolan elokuva, 50min

Hemuloordi: Kun mieli tekee muttei uskalla 1min 45sek

Lauri Ainala: Savonlinna 2017 10min

Wille Hyvönen: Tuntematon 45min

Petri Hagner: Man with a video camera 50min

Mikko Järvinen: Jyväskylän meininki 57:40


Muu ohjelma:

Saunomista, performansseja, runonlausuntaa, bändejä, ehkä Joose Keskitalo.

Kommentoidut