Tarinarastit kutsuvat nauttimaan Savonlinnan maisemista – "Jokainen kyltti sisältää pienen savolaisen sloganin, joka kannustaa pysähtymään"

Kylttien rinnalta löytyy erillinen QR-koodikyltti, jonka kautta tarinoita pääsee kuuntelemaan omalla mobiililaitteellaan.

Vili Väkeväinen

Kira Boesen ideoi tarinarastit ja näyttelijä-muusikko Matti Muhonen kertoi tarinat. Tarinoiden äärelle johdattavat Savonlinnan rannoilta löytyvät tarinarastit.
Kira Boesen ideoi tarinarastit ja näyttelijä-muusikko Matti Muhonen kertoi tarinat. Tarinoiden äärelle johdattavat Savonlinnan rannoilta löytyvät tarinarastit.

Savonlinnan keskustan alueen rannoille on eilen pystytetty uusia tarinarasteja, jotka houkuttelevat ohikulkijoita pysähtymään ja katselemaan kaupunkia rannoilta käsin. Samalla voi kuunnella pienen tarinan rastilta löytyvän QR-koodin kautta.

Tarinarastien takana ovat Vesj´kansa -hanke ja sen vetäjä Kira Boesen. Tarinat on kertonut näyttelijä-muusikko Matti Muhonen.

– Tarinarasteja on yhteensä 13. Ne sisältävät hippusia hankkeen toteuttamista Vesj´kansa -haastatteluista ja ajatuksia metsätieteilijä Mirja Nylanderin 13:sta vesj´kansan viisausperinnöstä, Boesen kertoo tiedotteessaan.

Tarinat ovat kestoltaan reilusta kolmesta minuutista noin kuuteen minuuttiin.

Tällä hetkellä rannoilta löytyvät jo rastit 1–7. Loput rastit ilmestyvät rannoille lähiaikoina. Niitä on esimerkiksi uimahallin rannassa, Puistokadun rannassa, matkustajasatamassa, Tallisaaressa ja Sulosaaressa, yleensäkin suosittujen kävelyreittien varrella.

Rastien sijainnit löytyvät Savonlinnan kaupunginkirjaston sivuilla olevan kartan avulla ja ne tunnistaa Vesj´kansa Tarinarasti -kylteistä.

– Kylttien rinnalta löytyy erillinen QR-koodikyltti, jonka kautta tarinoita pääsee kuuntelemaan omalla mobiililaitteellaan. Jokainen kyltti sisältää pienen savolaisen sloganin, joka kannustaa pysähtymään.

Kirjasto otti tarinarastit hoiviinsa

Vesj´kansa -hankkeen, Boesenin ja Muhosen toteuttamat tarinarastit jatkavat elämäänsä Savonlinnan kaupunginkirjaston hoivissa. Kirjaston kanssa on yhteistyössä rakennettu sisältösivuja, joista löytyy muun muassa rastikartta.

– Kirjasto on mielestäni paras mahdollinen omistaja näille rasteille, joille toivon pitkää elämää hankkeen päätyttyä. Niiden sisältöä voi tulevaisuudessa kehittää esimerkiksi lukuvinkeillä, Boesen toteaa.

Savonlinnassa viime syksynä käynnistynyt Sääminki-Seuran Vesj´kansa -hanke kuuluu Asukasloikan hankeperheeseen. Tarinarastien toteuttamisessa ovat osaltaan auttaneet myös muun muassa Kyliltä kylille -hanke, Savonlinnan kaupungin puistoyksikkö, Työpaja Telakan ulkotyöryhmä ja Savonlinnan kaupunginkirjasto.

Vesj´kansa -hankkeen tavoitteena on Säämingin alueen asukkaiden identiteetin vahvistaminen; veteen ja luontoon liittyvän viisausperinnön vaaliminen ja palauttaminen sekä teemaan liittyvät palvelut ja tuotteet.

"Veri vetää veden äärelle"

Esimerkki tarinasta:

Veri vetää veden äärelle ja souteluretkille ja uimaan ja kahlaamaan rantaveteen, istuskelemaan rantakiville ja heittelemään leipäkiviä sekä kuuntelemaan kuikkien huuteluita kesäiltoina. Rantakoivikot ja tervalepät kuuluvat rantamaisemaan. Järvikalat maistuvat monipuolisesti ja oikeastaan elo vaatii järvikalojen syöntiä. Vesj´kansalaisuus on kohtuullisuuden kulttuuria, vuodenaikojen mukaan elämistä ja pyhän pyhittämistä. Arkena sitten taas tehhään töitä.

Mirja ”metsäkellijä” Nylander