Unelmatyö toi Helsingistä Savonlinnaan – Viulisti Eeva Vesamäki on Savonlinna-kvartetin uusi viulisti, konserttikausi alkaa tiistaina

Eeva Vesamäki rakastaa uutta työtään Savonlinna-kvartetin kakkosviulistina. Siinä yhdistyvät herkkä kamarimusiikki, orkesterityö ja opettaminen, siis jousisoittajan unelma!

Timo Seppäläinen

Viulisti Eeva Vesamäki Helsingistä on Savonlinna-kvartetin uusi viulisti.
Viulisti Eeva Vesamäki Helsingistä on Savonlinna-kvartetin uusi viulisti.

Ensin hämmentyi: onhan täällä hiljaista Helsingin jälkeen. Sitten jotenkin avautui tällä ihmeelliselle rauhalle ja luonnolle. Stressitaso laski itsestään, ja alkoi tuntua tosi hienolta.

Eeva Vesamäki muutti Savonlinnaan heinäkuussa, keskellä korona-aikaa. Hän aloitti Savonlinna-kvartetin toisen viulun soittajan työt lennossa: yksi harjoitus ja heti konsertit Nälkälinnanmäellä ja Olavinlinnassa.

– Olihan se aikamoinen aloitus, mutta hyvin meni, nauraa Vesamäki.

Tie Savonlinna-kvartettiin alkoi Itä-Helsingin musiikkiopiston viulutunneilla.

– Meillä kotona soitettiin klassista musiikkia usein, ja kolmivuotiaana ilmoitin, että haluan soittaa viulua tai huilua. Viulun saattoi aloittaa aikaisemmin, joten se sitten valittiin.

– Viulu on teknisesti hyvin vaikea soitin. Sen haltuunotto vaatii paljon töitä ja keskittymistä, mutta palkinto on sen veroinen: pääsee luomaan musiikilla. Minulle soittaminen on tapa käyttää luovuutta. Se on uskomattoman hienoa.

Vesamäki on opiskellut viulunsoittoa Helsingin lisäksi korkeakouluissa Tukholmassa ja Itävallassa.

– Itävallassa klassinen musiikki on oleellinen osa ihan tavallista kansan elämää ja kulttuuria, kaikkien juttu. Siellä on valtavasti harrastajaorkestereita, paljon konsertteja. Kulttuuri on vanhaa ja klassinen musiikki on syvällä ihmisten mielissä.

– Itävallasta tarttui matkaan ehkä tietty kepeys ajattelussa ja olemisessa. Olen yrittänyt säilyttää sitä Suomessakin. Se auttaa synkimpänä kaamosaikanakin, nauraa Vesamäki.

Viime keväänä oli Suomessa useita viulistin paikkoja avoinna eri orkestereissa. Vesamäki oli ollut useita vuosia freelance-soittajana Joensuun kaupunginorkesterissa, mutta vakityö veti puoleensa. Korona-aika vei keikkatyöt.

– Kun poikkeustila alkoi, alkoivat orkesterit perua koesoittojaan. Onneksi Savonlinna ei tehnyt niin. Olin käynyt täällä oopperajuhla-aikaan ja ihastunut. Koesoiton jälkeen toivon täysillä, että minut valittaisiin, hakijoita oli paljon.

– Kun tuli kutsu tulla Savonlinnaan, olin tosi onnellinen. Tämä on unelmatyö.

Timo Seppäläinen

Eeva Vesamäki sanoo, että vaikka viulunsoitto vaatii valtavasti teknistä harjoittelua, työ kannattaa. Soittamalla pääsee ilmaisemaan luovuuttaan.
Eeva Vesamäki sanoo, että vaikka viulunsoitto vaatii valtavasti teknistä harjoittelua, työ kannattaa. Soittamalla pääsee ilmaisemaan luovuuttaan.

Savonlinna-kvartetissa soittavat lisäksi Andrei Nikulin, ykkösviulu, Katja Inkala, alttoviulu, ja Ilkka Vesioja, sello. Vesamäki tuli Maria Sidorkinan, kvartetin viimeisin alkuperäisjäsenen tilalle.

– Yhteistyö on lähtenyt hienosti käyntiin. Ykkösviulisti Andrei Nikulin on minua kokeneempi, joten on tosi hienoa oppia häneltä musiikista ja tulkinnasta.

Työpaikka, jossa yhdistyy kamarimusiikki eli jousikvartetti, orkesterisoitto ja opettaminen, on Eeva Vesamäelle oikea unelmatyö.

– Tällaisesta yhdistelmästä on osannut vain uneksia. On mahtavaa, että tällainen työpaikka on olemassa ja että vielä olen päässyt siihen!

– Kamarimusiikissa soittajalla on suurempi vastuu kuin orkesterissa, ja siitä pidän. Omalla soitolla on suuri merkitys, ja samalla on yhteydessä toisiin. Keskustelemme soittamalla, mutta harjoituksissa käydään usein ihan suullisiakin syvällisiä keskusteluja.

Elämä Savonlinnassa on muutakin kuin soittamista.

– Olen aloittanut nykytanssi- ja street-tanssiharrastukset. Se on tosi hauskaa, aivan loistoryhmät, kehuu Vesamäki, jolla on myös taitoluistelutaustaa.

Tällaisesta yhdistelmästä on osannut vain uneksia. — Eeva Vesamäki

– Perustimme alttoviulisti Katja Inkalan kanssa viulu-altto-duon. Nimi on Väliäänet, sillä niitähän me olemme, ykkösviulun ja sellon välissä. Ensiesiintyminen Taiteiden yössä oli hauska, iloitsee Eeva Vesamäki.

Kvartetin kausi alkaa tiistaina

Savonlinna-kvartetin syyskausi alkaa tänään tiistaina Haydn, Mozart -ohjelmalla, joka kuullaan tiistaina Kerimäellä, keskiviikkona Savonlinnassa ja torstaina Punkaharjulla.

Kvartetti soitti osan tästä ohjelmistosta myös kesällä Olavinlinnan ja Nälkälinnanmäen iltapäiväkonserteissa.

– Konsertissa on vahva wieniläis-klassinen sävy, vaikka Schubert luetaan yleensä varhaisromantikoksi. Esikuvat, eli juuri Haydn, Mozart ja Beethoven, kuuluvat selvästi, miettii kvartetin sellisti Ilkka Vesioja, joka on palannut vuorotteluvapaaltaan.

– Tämä on valoisa ja raikas kokonaisuus, aurinkoista musiikkia. Turvallisuussyistä ei pidetä väliaikaa.

Kvartetilla on syyskaudella yhteensä neljä konserttikokonaisuutta, joista kaikki uusitaan eri paikoissa.

– Meillä on tärkeää palvella Savonlinnan ja lähialueiden kuulijoita ja mennä konsertoimaan sinne, missä ihmiset asuvat. Tätä jatketaan edelleen, sanoo orkesteriyhdistyksen taiteellinen johtaja Kari Kropsu.

Syksyn toisen konsertin solisti on Katja Elle. Kahvikonsertti kuullaan ensin Tiittalan kartanossa 13.10. ja seuraavina päivinä Savonlinnan Melartin-salissa ja Enonkosken Korpi Bistrossa.

Marraskuussa soi Ranskalainen ilta Savonlinnassa ja Punkaharjulla, pianosolistina upea Liza Ivleva.

– Tämä konsertti on jouduttu jo kerran siirtämään, ja nyt todella toivomme, että se onnistuu. Liza on fantastinen pianisti, sanoo Vesioja.

Baritoni Joonas Asikainen tulee kvartetin joulukonsertin solistiksi joulukuussa, 10. päivänä Enonkoskella, sitten Rantasalmella ja Savonlinnassa.

Savonlinna-kvartetti toimii Savonlinnan orkesterin runkona. Molempien takana on Savonlinnan orkesteriyhdistys.

Orkesterin kausi alkaa 4. lokakuuta. Silloin on konsertit Parikkalan ja Savonlinnan kirkoissa. Kapellimestarina on Hannu Vesioja, solistina kitaristi Osmo Palmu.

– On jo hyvin pitkä aika siitä, kun solistina oli viimeksi kitaristi, joten nyt oli sen aika, kertoo Kari Kropsu.

– Konsertin teemana on Italia, joten lämmintä tunnelmaa lokakuuhun on luvassa.

Marraskuun 1. päivänä piti kirkossa esittää osia Matteus-passiota, mutta seurakunta ei salli nyt kuorolaulua kirkossa. Ohjelma piti muuttaa.

Tilalle kuullaan konsertti, jossa basso Matti Turunen laulaa orkesterin säestyksellä hengellistä musiikkia, lisäksi orkesteri soittaa myös pyhänpäivään istuvia teoksia.

Konserttikauden päättää Big Band Big Bang eli uudenvuodenkonsertti Savonlinnan big bandin kanssa. Mukana ovat Savonlinnan orkesterin jouset ja puupuhaltimet, johtajana Teemu Takanen.

Konserttisyksy 2020

kvartetti

Haydn & Schubert ti 15.9. klo 19, seurakuntakoti, Kerimäki; ke 16.9. klo 19 Melartin-sali, Savonlinna; to 17.9. klo 19 Seurakuntatalo, Punkaharju.

Kahvikonsertti, sol. Katja Elle, laulu, ti 13.10. klo 19 Tiittalan kartano, Sulkava; ke 14.10. klo 19 Melartin-sali; to 15.10. klo 19 Korpi Bistro, Enonkoski.

Ranskalainen ilta, sol Liza Ivleva, piano, ke 18.11. klo 19 Melartin-sali; to 19.11. klo 19 seurakuntasali, Punkaharju

Joulun sävelet, sol Joonas Asikainen, baritoni, to 10.12. klo 18 Enonkosken kirkko; pe 11.12. klo 18 Rantasalmen kirkko; la 12.12. klo 15 Savonlinnan Tuomiokirkko.

Konserttisyksy 2020

orkesteri

Italialaisia tunnelmia – Palmu ja kitara 4.10. klo 15 Parikkalan kirkko, klo 19 Savonlinnan tuomiokirkko. Joht. Hannu Vesioja, sol. Osmo Palmu, kitara.

Kirkkokonsertti su 1.11. klo 19. Savonlinnan Tuomiokirkko, joht. Kari Kropsu, sol. Matti Turunen.

Big Bang Big Band! 31.12. klo 19. Savonlinnasali yhdessä Savonlinnan Big Bandin kanssa. Joht. Teemu Takanen, sol. Sanna Pirttisalo, Matti Ruuska, Timo Salmenkivi, Maija Yrjölä.