Oopperajuhlat 2020 tarjoaa yllätyksiä: moderni suosikki Kuningas Roger, vierailu Kroatiasta, juhlien ensimmäinen barokkiooppera ja Karita Mattilan gaalakonsertti — tuleva taiteellinen johtaja Ville Matvejeff johtaa kaksi oopperaa

Ville Matvejeffin taiteellisen johtajakauden ensimmäisen kesän uutuusteos on 1920-luvulta: Szymanowskin Kuningas Roger. Vierailija on Kroatian kansallisooppera, Karita Mattila pitää gaalakonsertin ja Matvejeff johtaa kaksi oopperaa. Carmenissa laulaa viime kesän hurmuritenori Amadi Lagha.

Soila Puurtinen

Yleisön suosikki, Giuseppe Verdin La Traviata palaa Olavinlinnaan 2020. Arkistokuva vuodelta 2015.

Ensimmäinen Ville Matvejeffin suunnittelema Savonlinnan Oopperajuhlien ohjelma on julkistettu.

Matvejeffin kausi alkaa kesän 2019 juhlien jälkeen. Tämän kesän juhlien taiteellisesta tarjonnasta vastaa Jorma Silvasti.

Kesän 2020 suuri tapaus on puolalaisen Karol Szymanowskin ooppera Kuningas Roger, alkukielellä Król Roger, vuodelta 1926. Sen johtaa Ville Matvejeff ja ohjaa Krystian Lada. Rooleissa laulavat muun muassa Fredrik Zetterström, Helena Juntunen, Sam Furness ja Karol Kozłowski.

Petri Vanhanen

Kesä 2020 on Ville Matvejeffin ensimmäinen Oopperajuhlien taiteellisena johtajana. Hän johtaa linnassa kaksi teosta, uutuuden eli Kuningas Rogerin ja Händelin Julius Caesarin.

Kuningas Rogerissa kuuluu säveltäjän innostus Välimeren kulttuuriin. 1100-luvun monikulttuuriseen Sisiliaan sijoittuva mysteerinäytelmä on tarina kuninkaasta, tämän vaimosta ja nuoresta paimenesta, joka avaa konservatiivisen hovin silmien eteen viettelysten ja sensuaalisuuden näyt. Kyseessä on myös ruumiin ja sielun taistelu.

Kuningas Rogeria ei ole esitetty Suomessa. Varsovan kantaesityksen jälkeen teosta esitettiin harvakseltaan aina 70-luvulle saakka, jolloin se vihdoin esitettiin Lontoossa. 80-luvun lopulta saakka on teoksesta tehty 13 eri produktiota ympäri maailmaa, myös kaikissa suurimmissa oopperataloissa. Helsingin Sanomat ehtikin kysellä, koska teos nähtäisiin Suomessa. Tässä siis vastaus: kesällä 2020.

Oopperajuhlien vanhoista produktioista palaavat Bizet’n Carmen ja Verdin La Traviata. Carmenin johtaa Stephan Zilias ja Don Josén roolissa laulaa kesän 2018 Turandotissa kansaa hurmannut Amadi Lagha — mies, joka toisti Nessun dorma -aarian jopa kolme kertaa.

La Traviatan johtaa Eva Ollikainen, rooleissa muun muassa Marjukka Tepponen, Pavel Petrov, Arttu Kataja ja Rantasalmen Anu Ontronen.

Lisäksi kesän 2019 uutuus, Rossinin Sevillan parturi jatkaa. Sen johtaa kesällä 2020 Evelino Pidò.

Soila Puurtinen

Marion Mörkin ohjaama värikäs Carmen nähdään ensi kesänä Olavinlinnassa.

Kesällä 2020 vierailevevat Olavinlinnassa Kroatian kansallisteatterin kuoro ja orkesteri Rijekasta. Ville Matvejeff on tämän oopperatalon taiteellinen neuvonantaja ja päävierailija. Tuomisina ovat Jules Massenetin Werther ja Georg Friedrich Händelin Julius Caesar. Kumpaakaan ei ole ennen nähty Savonlinnassa.

Jules Massenet’n Werther on herkkä, lyyrinen ooppera, jossa soi 1800-luvun lopun aistillisuus. Se on esitetty Suomessa vain kahdesti, viimeksi yli 30 vuotta sitten. Oopperan johtaa Yordan Kamdzhalov, joka voitti Jorma Panula -kilpailun 2009.

Ohjaaja Fabrizio Melanon tulkinta Wertheristä, onnettomasti rakastuneesta nuoresta miehestä, on minimalistinen. Ooppera perustuu Johann Wolfgang von Goethen romaaniin Nuoren Wertherin kärsimykset.

Julius Caesar kertoo kuuluisan Rooman keisarin ja Egyptin kuningatar Kleopatran rakkaudesta. Moni pitää sitä yhtenä Händelin parhaista oopperoista. Teoksen johtaa Ville Matvejeff.

Rijeka on vuoden 2020 Euroopan kulttuuripääkaupunki.

Sopraano Karita Mattila pitää Olavinlinnassa gaalakonsertin 25. heinäkuuta 2020. Sen orkesterina on Savonlinnan Oopperajuhlaorkesteri, kapellimestarina Hannu Lintu. Vuoden 2020 oopperajuhlat alkavat 3. heinäkuuta ja päättyvät 31. heinäkuuta.

Kommentoidut