Muhasaaren Teatterin kesä täytti odotukset — Red Nose Companyn Juoksuhaudantie ja Keisarin uudet vaatteet päättävät näytäntökauden

Tero Ahonen

Red Nose Companyn Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama päättävät Muhasaaren Teatterin kesäkauden Juoksuhaudantie- ja Keisarin uudet vaatteet -esityksillä viikonloppuna.
Red Nose Companyn Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama päättävät Muhasaaren Teatterin kesäkauden Juoksuhaudantie- ja Keisarin uudet vaatteet -esityksillä viikonloppuna.

Muhasaaren Teatteri yhdistyksen puheenjohtaja Kira Boesen on tyytyväinen sunnuntaina päättyvään kesäteatterin näytöskauteen.
— Yleisöä on käynyt reilut tuhat henkeä. Määrä on jotakuinkin sama kuin vuonna 2017, vaikka näytöksiä on ollut kaksi vähemmän valitettavien sairastapausten vuoksi, Kira Boesen kertoo.
— Me olemme myös hirveän tyytyväisiä kesän taiteelliseen antiin. Siitä olemme saaneet kiitosta myös yleisöltä, Boesen iloitsee.

Hänen mukaansa yleisö on ottanut tyytyväisenä vastaan myös viikottain vaihtuvan ohjelmiston.
— Sitä on ihmetelty, miten täällä luonnon keskellä voi nähdä sellaisia ammattilaisten esityksiä, joita tavallisesti nähdään suurissa kaupungeissa.

Muhasaaren Teatteri on tammikuussa 2016 Kira Boesenin ja hänen puolisonsa Matti Muhosen kotitilan entisen navetan ylisille perustettu teatteri, joka sijaitsee noin 17 kilometriä Savonlinnan keskustasta, lossiyhteyden päässä, keskellä Muhasaarta.
— Hyvin on yleisö tänne löytänyt ja erityisen ilahduttavaa on, että koko ajan tulee uutta yleisöä, mutta samalla myös vanhat kävijät tulevat yhä uudelleen ja uudelleen, Boesen kertoo.

Niin taiteilijat kuin katsojatkin pitävät teatterin miljöötä ja tunnelmaa ainutlaatuisena. Kira Boesen tykkää eniten siitä, että esiintyjät ja yleisö pääsevät kohtaaman tavalla, joka poikkeaa perinteisestä teatterista.
— Samalla ikään kuin purkautuu taiteen tekemisen turha mystiikka ja asetelma on paljon rennompi niin yleisölle kuin näyttelijöillekin, Boesen pohtii.

Muhasaaren Teatterissa suunnitellaan jo kuumeisesti ensi kesää. Varmaa on, että ohjelmistossa tulee olemaan niin teatteria kuin musiikkiakin.
— Varmaa myös on, että toimintaa tullaan kehittämään ja laajentamaan, Kira Boesen paljastaa.

Rakkautta, omakotitalounelmaa ja satiiria

Huippukoomikot Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama ovat kiertäneet Suomea jo neljän vuoden ajan jo kulttimaineeseen nousseella Juoksuhaudantiellä, joka on kerännyt jo yli 10 000 katsojaa. Kaksikko saapuu viikonvaihteessa Muhasaaren Teatteriin Savonlinnaan ja samalla päättävät Muhasaaren tämän kesän näytöskauden.

Juoksuhaudantie on hurmannut sekä kriitikot että monenikäiset yleisöt. Näyttelijäpari improvisoi, ja ottaa myös kontaktia yleisöön. Ehdottoman hauska ja rakastettava esitys, kirjoittaa muun muassa Satakunnan Kansa.

Kari Hotakaisen Finlandia-palkittu romaani kertoo rakkaudesta, parisuhteesta ja suomalaisesta omakotitalounelmasta. Red Nose Companyn versiossa nousevat esiin tarinan kepeämmät sävyt. Tarinaa rytmittävät näyttelijöiden upeat tulkinnat rockklassikoista: Neil Youngista U2:seen ja Johnny Cashiin.

Sunnuntaina Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama hyppäävät roolista toiseen ja huomioivat kaikenikäiset katsojat.

H.C. Andersenin klassikkosatuun punotaan menevää musiikkia Aviciista Abbaan. Lapsille tarina tarjoaa oivalluksia koulumaailmasta, vanhemmille katsojille Keisarin uudet vaatteet on poliittisempi satiiri — mutta yksi asia on universaali ja varma: alastoman keisarin takapuoli naurattaa kaikkia. Ikäsuositus esitykseen on 6-vuotiaasta ylöspäin.

Red Nose Company, Juoksuhaudantie lauantaina 11.8. klo 19 ja Keisarin uudet vaatteet sunnuntaina 12.8. klo 14 Muhasaaren Teatteri, Muhasaarentie 246, Savonlinna.