Karhu, Kotka ja kymmeniä muita luontoelokuvia, Rosa Liksomin näyttely, leffapiknik, nukketeatteria, keskusteluja ... Savonlinnan luontoelokuvajuhlat juhlii 10-vuotissynttäreitä elokuussa

Savonlinnan luontoelokuvafestivaali täyttää 10 vuotta, ja sitä juhlitaan elokuun 16.—18. pitkin kaupunkia: elokuvia, musiikkia, Rosa Liksom -näyttely, nukketeatteria ja tietenkin piknik.

Karhu (L'Ours) on Jean-Jacques Annaud'n ohjaama koko perheen elokuva, jonka tapahtumat sijoittuvat vuoden 1885 Brittiläiseen Kolumbiaan, Kanadaan. Tämä fiktioelokuva kuuluu Savonlinnan luontoelokuvajuhlien ohjelmaan.

Savonlinnan kansainvälinen luontoelokuvafestivaali SINFF järjestetään kymmenettä kertaa 16.–18. elokuuta. Festivaali tarjoaa monipuolisen kattauksen elokuvia, musiikkia, työpajoja, keskustelua ja taidetta.

Tapahtuman keskus on Savonlinnan satamassa, esityspaikkoina Kuvalinna ja Kulttuurikellari. Ulkoilmanäytöksiä nähdään Riihisaaressa ja Sulosaaressa. Festivaali järjestetään talkoovoimin.

Juhlavuoden festivaali-julisteen oravan on kuvannut luontokuvaaja Ossi Saarinen, joka nähdään festivaalilla luontokuvaan keskittyvässä foorumissa. 22-vuotiaan Saarisen maailmanlaajuisesti noteerattuja eläinkuvia seuraa Instagramissa jo lähes 200 000 ihmistä.

Ohjelmistossa on ympäristö- ja luontoaiheisia elokuvia kotimaasta ja maailmalta aiheina muun muassa ympäristöahdistus, ihmisen ja eläimen suhde ja geeniteknologia.

Dokumenttien ohella ohjelmistossa on myös fiktioelokuvia, kuten 1930-luvun Siperian Jakutiaan sijoittuva, Moskovan elokuvajuhlien pääpalkinnon napannut

Lord Eagleja ranskalainen rakastettu luontoelokuvaklassikko Karhu.

Human Nature tarkastelee 2000-luvun suurta teknologista mullistusta nimeltä CRISPR. Kyse on geenimuokkausmenetelmästä, joka on tarjonnut mahdollisuuden ohjailla elämän rakennuspalikoita ja saattaa mullistaa muun muassa sairauksien hoidon.

Kotimaisista elokuvista festivaalilla nähdään Kallonmetsästäjät-dokumentti, joka seuraa kalloharrastajia Jonnaa ja Heidiä. Dokumentti tarkastelee, miten he käsittelevät eläinten ruumiita ja mikä heitä harrastuksessa vetää puoleensa.

Maailman onnellisin maa on kotimainen lyhytelokuva ympäristöahdistuksesta. Ilmastonmuutoksen akuuteimmat vaikutukset eivät yllä vielä Suomeen, ilmastoahdistus sen sijaan yltää. Elokuvassa kolme milleniaalia istuu ilmastoterapeutin sohvalle työstämään ilmastoahdistusta.

Human Nature tarkastelee 2000-luvun suurta teknologista mullistusta nimeltä CRISPR. Uusi geeniteknologia saattaa uudistaa esimerkiksi sairausten hoidot.

Elokuvalista täydentyy lähiaikoina.

Luvassa on myös työpajoja, keskusteluja ja taidetta. Kulttuurikellarissa nähdään festivaalin aikana kuvataiteilijana ja kirjailijana tunnetun Rosa Liksomin näyttely, jonka kuraattorina toimii Paavo Halonen.

Festivaalilla nähdään myös laaja kokonaisuus esitystaidetta: koko perheelle suunnattu nukketeatteri Pessi ja Illusiasekä Mad Housen kesäkiertue Ilmastonmuutos ja utopiat. Kiertueen esitykset käsittelevät ihmistä, ympäristöä, siihen kohdistuvia muutoksia ja tulevaisuuksia nukketeatterin, performanssin ja musiikin keinoin.

Siperian Jakutiassa 1930-luvulla elää vanha pariskunta Mikipper ja Oppous, joiden maatiaismaisen arjen täyttää metsästys, kalastus ja lehmien hoito. Tästä elämänmuodosta kertoo jakutinkielinen, Moskovan elokuvajuhlilla 2018 ensimmäisen palkinnon saanut Lord Eagle,.

Riihisaaren elokuvapiknik pidetään jo viidettä kertaa, ja luvassa on myös festivaaliklubi ja asiantuntijaseminaari. Ohjelmisto julkaistaan kokonaisuudessaan kesäkuussa.

Vuonna 2018 tapahtumaan osallistui yli 3 500 festivaalivierasta.

Savonlinnan Luontoelokuvafestivaali SINFF 16.—18.8.