Kansallisteatterin hienot jutut Muhasaareen

Monologi kertoo tarinaa masennuksesta ja siitä selviytymisestä lapsen näkökulmasta, ja paljon muutakin.

Kansallisteatteri

Kansallisteatterin Kaikki hienot jutut nähdään perjantaina ja lauantaina Muhasaaressa.  Näyttämöllä Mari Lehtonen.
Kansallisteatterin Kaikki hienot jutut nähdään perjantaina ja lauantaina Muhasaaressa. Näyttämöllä Mari Lehtonen.

Teatteriystävän hemmottelu jatkuu Muhasaaressa: perjantaina ja lauantaina nähdään Mari Lehtosen esittämä monologi Kaikki hienot jutut, joka tuli ensi-iltaan runsas vuosi sitten Kansallisteatterissa. Willensaunassa oli teoksen suomenkielinen kantaesitys maaliskuussa 2019.

Duncan Macmillanin Kaikki hienot jutut (Every Brilliant Thing, 2013) on elämänmyönteinen, hauska ja toiveikas kasvutarina, joka on ollut kansainvälinen menestys.

Esitys antaa yleisölle mahdollisuuden tulla osaksi ainutkertaista, yhteisöllistä teatterikokemusta, joka elämän varjoisempiakin aiheita sivutessaan saa hymyn huulille.

Pääesiintyjinä Kansallisteatterissa ovat vuorotelleet näyttelijät Mari Lehtonen ja Ilja Peltonen, jotka ovat myös suomentaneet ja kirjailijan näyttämöohjeiden mukaisesti mukauttaneet näytelmän suomalaiseen todellisuuteen sopivaksi.

Tarinan päähenkilö on 7-vuotias, kun hänen äitinsä yrittää itsemurhaa. Hän alkaa laatia listaa asioista, jotka tekevät elämästä elämisen arvoista.

Listan nimeksi hän antaa ”Kaikki hienot jutut”. Niitä ovat esimerkiksi jätski. Tai mereen pissaaminen salaa. Tai se, kun tuntee jonkun niin hyvin, että voi pyytää sitä tarkastamaan, onko hampaisiin jäänyt basilikaa.

Tarinan päähenkilö on 7-vuotias, kun hänen äitinsä yrittää itsemurhaa.

Lista seuraa päähenkilön mukana lapsuudesta nuoruuteen ja aikuisuuteen. Se syvenee, kasvaa, muuttuu, saa kokonaan uusia sävyjä ja merkityksiä. Lopulta hienojen juttujen lista muuttaa tekijänsä kuvaa maailmasta, sen pienistä ja suurista iloista sateenharmaiden päivien keskellä.

Päähenkilömme sanoin: ”Jos elää pitkän elämän eikä koskaan oo tuntenu itseään täydellisen masentuneeks, ei oo luultavasti ollu ihan hereillä.”

Duncan Macmillan on englantilainen näytelmäkirjailija ja ohjaaja. Palkitun ja kiitetyn Macmillanin merkittävimpiä teoksia ovat olleet Paines Plough -teatteriryhmän Edinburghin teatterifestivaaleilla vuonna 2013 kantaesittämän Kaikki hienot jutut -näytelmän lisäksi People, Places and Things (2015) sekä yhteissovitus ja -ohjaus Robert Icken kanssa George Orwellin romaanista 1984 (2013). Kansallisteatterissa Macmillanilta on aiemmin kantaesitetty ekologiaa ja vanhemmuutta käsitellyt Keuhkot (Lungs, 2015), joka nähtiin myös kiertue-esityksenä muun muassa Muhasaaren Teatterissa 2018.

Mari Lehtonen on freelance-näyttelijä. hän on tehnyt roolitöitä monissa suomalaisissa teattereissa, kuten Ryhmäteatterissa ja Espoon kaupunginteatterissa .

Teatteritöiden lisäksi Lehtonen on esiintynyt monissa elokuvissa ja tv-sarjoissa, kuten Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! (2016), Sipoon herttua (2018), Karppi (2018), Konttori (2019) sekä Pasila-animaatiosarjan monissa äänirooleissa (2007–2013).

Duncan Macmillan: Kaikki hienot jutut. Muhasaaren Teatteri pe 10.7. klo 19 ja la 11.7. klo 14. Suomen Kansallisteatterin vierailuesitys.