Ystävänpäivän huippuhetket Kulttuurikellarissa: Pienoisnäytelmä Eeva Kilven teksteistä, teemana perusihmisyys

Ystävänpäiväiltana tulevat rakkaat, lämpimät ja oivaltavat Eeva Kilven runot Kulttuurikellariin. Pienoisnäytelmä Perusihmisyyttä perustuu Kilven teksteihin, mukana lauluja rakkaudesta ja ihmisenä olemisesta. Esittäjänä Leena-Kaisa Kivioja.

Risto Hämäläinen

Eeva Kilpi vieraili Savonlinnassa 2012. Ystävänpäivän iltana torstaina kuullaan Kulttuurikellarissa hänen rakastettuihin, lämpimiin runoihinsa perustuva pienoisnäytelmä Perusihmisyyttä?.
Eeva Kilpi vieraili Savonlinnassa 2012. Ystävänpäivän iltana torstaina kuullaan Kulttuurikellarissa hänen rakastettuihin, lämpimiin runoihinsa perustuva pienoisnäytelmä Perusihmisyyttä?.

Ystävänpäivän iltana, torstaina, voi Savonlinnan Kulttuurikellarissa heittäytyä hyvän runouden ja puhuttelevien tekstien vietäväksi. Lausuntataiteilija-laulaja Leena-Kaisa Kivioja esittää Eila Tuomaisen dramatisoiman kokonaisuuden, joka koostuu Eeva Kilven rakastetuimmista runoista sekä koskettavista lauluista. Perusihmisyyttä? on Kiviojan neljäs monologi.

Dramaturgi Eila Tuomaisen mukaan ovat Eeva Kilven runot jatkuvasti koskettavia ja puhuttelevia. Tästä syystä hän halusi koostaa kokonaisuuden Kilven teksteistä ja ohjata sen Leena-Kaisa Kiviojalle. Näin syntyi Perusihmisyyttä?.

Kilven tärkeät teemat rakkaus, yksinäisyys, luonto, maailman tila, vanhuus, lapset ja huumori nousevat monologissa esiin draaman keinoin.

Eeva Kilpi sai Tuomaisen käsikirjoituksen luettavakseen ennen monologin esitystä. Kirjailija yllättyi siitä, miten sujuvasti etenevä ja luonteva kokonaisuus hänen runoistaan oli saatu aikaan.

Eeva Kilpi oli myös katsomassa esitystä viime vuoden maaliskuussa. Kilven mielestä Tuomaisen dramatisointi punoi taitavasti eri tekstejä. Esittäjän tulkintaa hän luonnehti lämpimäksi ja hänen runojansa rakastettavasti ilmentäviksi.

Eeva Kilpi, tuottelias, monipuolinen ja arvostettu kirjailija täyttää 18.2.2019 jo 91 vuotta. Monista arjen ja rakkauden runoista sekä sota- ja evakkoaikaa kuvaavista teoksista tunnettu kirjailija on koskettanut tuotannollaan eri-ikäisiäkin lukijoita jo vuosikymmeniä.

Kilven kirjailijauran alkoi romaanilla Kukkivan maan rannat (1960) ja viimeisin teos on runokokoelma Kuolinsiivous (2012).

Perusihmisyyttä?-pienoisnäytelmässä kuullaan tekstejä Eeva Kilven kirjoista Laulu rakkaudesta ja muita runoja, Ennen kuolemaa ja Perhonen ylittää tien.

Tapahtuman järjestää LC Savonlinna/ Linnatar.

Ystävänpäivän pienoisnäytelmä Kulttuurikellarissa 14.2. klo 18. Eeva Kilpi: Perusihmisyyttä? Esittäjänä Leena-Kaisa Kivioja.