Ja taatusti alkaa jalka lyödä tahtia — Tallari tänään keskiviikkona Kulttuurikellarilla

Suomen ainut ammmattimainen kansanmusiikkiyhtye saa vieraakseen kitaristi J-P Piiraisen.

Jimmy Träskelin

Kitaristi J-P Piirainen näyttää tänä iltana, kuinka kitara istuu kansanmusiikkiin.
Kitaristi J-P Piirainen näyttää tänä iltana, kuinka kitara istuu kansanmusiikkiin.

Olavin Jazzin kesäkausi starttaa tänään keskiviikkona vauhdikkaalla ja iloisella tavalla. Kulttuurikellarin lavalle kapuaa kansanmusiikkiorkesteri Tallari, joka on ainoa ammattimainen kansanmusiikkiyhtye Suomessa. Ohjelmisto nojaa perinteeseen, mutta tuo sitä samaan aikaan vahvasti nykypäivään.

Keskiviikkoisessa Kuudella kielellä -konsertissa Tallari saa vieraakseen kitaristi J-P Piiraisen. Uutta kansanmusiikkia soittava joensuulaislähtöinen Piirainen on tutkinut hartaasti kitaran eri soittotyylejä ja luonut niistä oman uniikin tyylinsä ja soundinsa. Hänen musiikkinsa koostuu omista sävellyksistä ja pohjoismaisesta perinnemusiikista uudella twistillä. Piirainen on työskennellyt mm. Timo Alakotilan ja Maija Kauhasen kanssa ja tehnyt kolme soololevyä.

Nykyisin kitara mahtuu jo hyvin pelimanniyhtyeisiinkin.

Läpileikkaavana teemana konsertissa tarkastellaan kitaran moneen taipuvaa roolia kansanmusiikkisoittimena. Kitaran tie hyväksytyksi soittimeksi kansanmusiikissa on ollut pitkä, vaikka siitä tuli viimeistään 1900-luvun jälkipuoliskolla kenties suosituin jokamiehen ja naisen soitin. Nykyisin kitara mahtuu jo hyvin pelimanniyhtyeisiinkin, ja viime vuosikymmeninä niin ammattilaiset kuin harrastajat ovat innokkaasti etsineet ja kehittäneet kansanmusiikkiin sopivaa kitarailmaisua.

Tallarin vierailijakonserteissa on pyritty tuomaan esiin vierailijan oman alueen perinnettä, niin tälläkin kertaa.

— Pohjoiskarjalainen perinne on tunnettua laulustostaan, mutta pelimannikappaleita tunnetaan vähemmän. J-P:n pyynnöstä sukelsimme arkistojen kätköihin, ja saaliista saatiinkin runsaasti. Nämä uudet sovitukset muodostavat tulevan konserttimme rungon, kertoo Ritva Talvitie.

Konsertin aikana kuullaan niin ikiaikaisia jouhikko- ja kantelesävelmiä kuin uudempaakin pelimannimusiikkikerrostumaa. Konsertissa soittavat J-P Piiraisen lisäksi Katri Haukilahti, Sampo Korva sekä Ritva Talvitie.

Kitaristi J-P Piiraisen ja kansanmusiikkiorkesteri Tallarin Kuudella kielellä -konsertti Savonlinnan Kulttuurikellarilla ke 26.6. klo 19.